Орцхид Дандробиум Царе код куће Орцхид Дандробиум Царе код куће

У рукама ботаничара, а касније и заљубљеника у егзотичне културе орхидеје дендробиум из јужних региона Азије пао је у зору КСИКС вијека. До данас је описано неколико десетина врста ових спектакуларних биљака, а у природи се налазе изузетно ријетко, а неке се чак односе и на нестале представнике флоре.

Карактеристике неге орхидеје дендробиума

Орхидеја дендробиум је веома популарна међу цвећарима. То се објашњава не само изузетном љепотом биљке, већ и релативном лакоћом његе. Међутим, дендробиум варира у зависности од врсте и врсте биљака.

Када говоримо о њези дендробиума, треба схватити да разматрамо заједничка правила за све орхидеје о врсти неге која се може допунити индивидуалним захтјевима за одређене врсте.

Општа правила за негу орхидеја дендробиум

Поред опћих разматрања, важно је придржавати се правила узгоја и бриге за сваку поједину врсту и сорту.

Дендробиум, као и све орхидеје, не подноси пропух и директну сунчеву свјетлост.

Осветљење орхидеје дендробиум код куће

Дендробиум, као и већина орхидеја, воли светлост и болно реагује на недостатак светлости. Осветљење треба да буде светло, распршено и трајно. У неким случајевима може бити потребна вештачка светлост. Али када се постави дендробиум у близини прозора јужне, источне или западне оријентације може се обавити без осветљења. Штавише, приликом постављања у јужне прозоре морате се побринутизаштиту од директних сунчевих зрака.

Захтев за земљиште за орхидеју дендробиум

У продавници се може купити редовна продавница за орхидеје. Међутим, смеша се може кувати иу самој животној средини. Цвећаре се купују и користе за узгој дендробиума свих врста смеша, почевши од чисте коре и завршавајући са маховином сфагнума.

Треба имати на уму да је за слабо освијетљене просторије прикладна крхка тла. Али орхидеје које расту на сунчаним јужним прозорима погодније су подлоге са много маховине, које ће задржати влагу.

У природи, у природним условима, орхидеје улазе у период одмора када почиње суша. То значи да се његов раст зауставља пре кишне сезоне. Код узгоја орхидеја код куће, период одмора има присилни карактер и траје током зиме. То је због чињенице да хемијски процеси под утицајем ниског нивоа светлости постају спорији. Биљка престаје да расте и "иде у сан".

Температура орхидеје дендробиума

Дендробиум преферира умјерене температуре. У периоду активног раста пожељно је одржавати дневну температуру у подручју од 20-26 ° Ц, ноћу - 15-20 ° Ц. У овом тренутку, орхидеје ће ићи у прилог боравка на отвореном - НЕ на остакљеном балкону, веранди или врту. Природна дневна температурна разлика неопходна је за активан развој, постављање цветних пупољака и бујно цветање зими.

У јесенско-зимском периоду, када је раст завршен, дневна температураСадржај треба смањити на 12-17 ° Ц, ноћу на 10-13 ° Ц. У исто време, орхидеје пружити интензивном светлошћу (јужни прозор + наводњавање осветљењем. Само под овим условима дендробиум ће добро процветати.

На превисоким температурама (изнад 33 ° Ц), корен дендробиума престаје да апсорбује воду, а истовремено лишће испарава и биљка може пресушити.

Наводњавање орхидеја дендробиум

Најбољи начин за заливање, по мом мишљењу, је залијевање методом потапања, које се може комбинирати с површином. То јест, лонац са орхидејом се ставља у посуду са топлом водом, али да кора не истекне. Затим се ватцхер или чаша прелива водом од врха до површине подлоге и тако неколико пута. Са таквом посудом за залијевање у посуди са водом треба да буде 10 до 30 минута, време зависи од величине посуде. Након што кора процури, посуда се уклања, вишак влаге се одводи и биљка се ставља на нормално мјесто. Прво морате прегледати синусе листова и ако је потребно, затим се умочити од прекомјерне влаге.

Приликом заливања под водом из славине долази од туша директно до површине подлоге. Притисак воде треба да буде такав да подлога не буде испрана, није било спреја. С овом методом наводњавања изданци остају сухи, а цвијеће не добива влагу. Али овај начин наводњавања не може све организовати због квалитета воде. Између интервала, може се обавити прскање површине подлоге.

Влажност орхидеје дендробиума

Ниво влаге такође директно зависи од врсте дендробиума. Неке сорте као што су повишеневлажност 60-70%. У просјеку, орхидеје преферирају умјерени ступањ влажности - око 40-50%. Током врућине године потребно је распршити биљку или ставити у лонац влажне маховине. Друга опција овлаживања је посуда напуњена водом и постављена поред цвијета.

Трансплантација ородис дендробиума

Стари лонац је узет за трансплантацију и покупио исте пластичне посуде величине, одлучивши да ће се у керамичком лонцу биљка чврсто држати зидова и да ће бити тешко да се касније екстрахује за трансплантацију.

Попрскао је мало коре на дно, убацио биљку и пажљиво покушао да попуни празна мјеста у лонцу са земљом. Одмах уметните штапић за подвезицу и везао биљку. На врх коре ставите благо мокру маховину. Свеже пресађена биљка у лонцу је слободна, коријени још нису подлегли зидовима, а ако повучете биљку, она једноставно испадне из лонца. У будућности, када се развије више корена и причврсте се за зидове лонца, биљка се може уклонити из махуне, једноставно повући зелени дио.

Затим је узео одговарајуће керамичке посуде и ставио у њих пластичне посуде дендробиума. Тако стабилнији и биљке неће преврнути.

Храњење орхидеје дендробиум

У периоду активног раста, све орхидеје и њихови хибриди захтевају добру оплодњу. Препоручљиво је користити специјалну опрему означену са "За орхидеје" на паковању. Да би се оплодило потребно је за сваку трећу наводњавање у половини концентрације средстава,наведено у упутству за употребу.

Коренски систем дендробиума је веома осетљив на фосфор, калијум и друге соли, које се налазе у ђубривима, па их треба пажљиво користити, тако да корен није таман и није сув. Цвеће које захтева садржај топлоте храни се фосфором и калијумом зими, а љети једном месечно. Дендробиум, који захтева хладан садржај, треба хранити ђубривом три пута месечно.

Репродукција орхидеје дендробиум

Прва метода се користи у процесу пресађивања биљака код одраслих. Размножавање резницама врши се на следећи начин: старе гране биљке се режу на комаде тако да свака од њих има неколико интердигитално завршених садних материјала наслаганих у мини топлину на мокри маховини.

Даља брига о резницама је да се обезбеди стабилан температурни режим у границама од 23-26 степени. Ако је све урађено исправно, онда ће после две или три недеље на чворовима бити ћерке.

Младе сорте, дужине до пет центиметара, са коријењем и лишћем, одвојене су од петељки и посађене у одвојене посуде са фином фракционом коре. Такво размножавање донело је успјех многим цвјећарима.

Дендробиум орцхид дисеасе

Када се један од ентузијаста који се баве кућном флором суочава са болешћу својих кућних љубимаца, они прије или касније схвате да се цвијеће, као акваријске рибе, разболи и умире тихо.