Орцхид Цумбриа: Хоме Царе

За почетнике, упознавање са егзотичним светом орхидеја је пожељно не почети са фалангом, као што смо претпоставили, већ непретенциозним? Међуродни хибриди са овим именом створени су за узгој код куће, њихова генеалогија је мешавина генетског материјала многих врста - онцидијум, Милтон, брас, Одонтоглосум.

Орхидеја Цумбриа има атрактивне квалитете - елегантан цвијет, издржљивост, добру енергију раста. Пошто је, у великој мери, хибридни онцидијум, камбријска брига код куће је боља као родитељство.

Видео: како одабрати праву камбријску орхидеју

Брига за камбрија код куће

Камбријско заливање код куће

Наравно, брига о камбријској орхидеји подразумева редовно заливање. Главно правило, које треба водити наводњавањем, остаје - модерирање.

Стручњаци не препоручују да се дозволи "стагнација" у лонцу, тако да морате залиху одвод. Научите га не само на дну, већ и на странама лонца.
Први сигнал је да цветови захтевају заливање сувог супстрата у лонцу. Идеално, ако имате времена да умочите саксију у посуду са водом на собној температури. На тај начин сте заситили супстрат и орхидеју.
Запамтите да се права температура за наводњавање сматра собом. Немојте преплавити лед или топлу воду.

Стручњаци препоручују коришћење добро филтриране воде, која елиминише присуство тешких соли и метала.

ТемператураКамбриј код куће

\ т

Камбрија расте код куће на температурама од +15 до +22 степени Целзијуса. Веће температуре у летњем периоду ће узроковати падање цвећа и пупољака. Допуштена је мала флуктуација температуре ноћу, али не више од три степена. Управо овај режим доприноси добром развоју кореновог система и формирању нових цвасти. Ако зими температура ваздуха падне на + 14 ... + 16 степени Целзијуса, биљка може да се одмори. Међутим, немогуће је поднијети цвијет цвијета на балкону. Температура испод +14 степени ће бити погубна за биљку.

Гнојиво камбријски код куће

Орхидеја камбрија код куће, као и свака друга биљка из породице орхидеја, треба да се нахрани, која почиње да се уноси у супстрат са почетком раста псеудобулба. Од почетка цветања и раста нових псеудобулбамбрија није гориво. Као гнојива, комплексна минерална ђубрива се користе у слабим концентрацијама - два пута слабија него што је наведено у упутама, јер је врло лако сагоријевати осјетљиве кембријске коријене. Због тога је пожељно измијенити културе коријена с изметом. У случају коријенских ђубрива, додати у посуду са водом за ниже наводњавање орхидеје. Редовно храњење - 1-2 пута месечно. Имајте на уму да је боље не хранити Цумбрију, него је прегнојити гнојивима.

Влажност камбријског дома

Није захтеван ниво влажности. Идеално, ако је влажност на нормалним данима 35-40%, уПериод цветања је 45-50%. Поспите биљку. То позитивно утиче на његов раст.

За прскање обавезно користите "мекану" воду. Ако температура у просторији прелази +26 степени, прскање орхидеје је потребно 2 пута недељно. Запамтите о умјереном прскању, на лишћу не смије остати "вишак воде".

Било је могуће сазнати да камбријска орхидеја заиста није живописан цвијет. Њега се састоји од три главне компоненте: умјерено залијевање, просјечни температурни режим и обилна распршена расвјета.

Када се правилно узгаја, биљка ће дати стабилну и лепу цветање. Препознаје се да се зове - краљица орхидеја.

у присуству јасне потребе, јер је повезана са мноштвом ризика.

Осветљење камбрија код куће

Камбриј је биљка која воли светлост. Зато га треба узгајати у добро осветљеном простору. Истовремено је строго забрањено дозволити утицај ултраљубичастог зрачења на културу. То је због могућности опекотина током љета, што доводи до жућења камбријских листова.

Зато, ако је цвет постављен на јужном или југоисточном прозору, треба га залијепити газом.

Идеално би било садити биљке на источним или западним прозорима. Ако у зимском периоду нема довољно осветљења, камбриј је постављен на најсветлијем месту.

Ако је потребно, организује се додатно осветљавање камбрија са апликацијомпхитоламп Трајање светлосног дана треба да буде од 10 до 12 сати. У периоду одмора, култура не захтева додатно осветљење.

Камбријски период цветања код куће

Најчешће ова врста орхидеје цвета у јесенско-зимском периоду. У прољеће и љето се на лету формира гомољ, након чега се појављује изглед петељке у лиснатим гранама. Да би се осигурала правилна боја цвијета и повећало трајање цвјетања, потребно је водити културу.

Често се дешава да камбријска орхидеја не цвета неколико година. Шта учинити у овој ситуацији? За стимулисање цветања препоручује се током формирања гомоља смањити мноштво наводњавања.

Након његовог формирања, строго је забрањено заливање орхидеје неколико недеља. Након тога се врши лагано наводњавање. Захваљујући овим акцијама, биће обезбеђен цветање орхидеја. Када се појави један или више цветних педунцула у аксилима лишћа препоручује се враћање наводњавања.

Ако се у последњој фази вегетације биљка снабдева прекомерним наводњавањем, може доћи до цветања.

Када је потребна трансплантација камбрија?

Брига за камбрија код куће укључује трансплантацију. Биљка не воли, када је неразумно поремећена, воли мале посуде - максимум коријена и минимум супстрата.

Разлози за пресађивање неколико:

  • неподобна подлога - сољена минералима, кисела, лабава;
  • проблеми са кореновим системом;
  • орхидејалонац је порастао - Булба нигде не расте;
  • жељу да се подели одрастао грм.

Супстрат за садњу је исти као и за пхалангепсис. На дну се налазе велики комадићи, који падају са врха малим. Посуде су погодне за пластику, глину, специјалне - са бочним отворима за циркулацију ваздуха.

Оптимално време трансплантације је почетак раста, када је нови бег достигао 5-7 цм и почео да расте корење.

Репродукција и трансплантација камбрија код куће

Камбрија код куће је умножена. Метод селекције - множење дељењем. Важно је да код расподјеле грма на сваком дијелу нема мање од три жаруље. Раздвајање псеудобулба треба бити пажљиво, да не би оштетили корење. Алат треба третирати антисептицима, а кришке треба трљати угљеном. После одвајања, исечени делови су ојачани у земљишту и остављени на недељу дана у потпуном одмору без заливања. Након 7-8 дана можете почети и залијевање и храњење.

Слетање и брига је мукотрпан, опрезан посао, стога је увијек неопходно приступити му са посебном озбиљношћу.

Могући проблеми са култивацијом камбријске орхидеје

Ако биљка не цвјета дуже вријеме, или се појављује нова лажна жаруља умјесто стабљике, онда узрок може бити прелијевање тла.

Ако су листови жути - превише светла.

Лишће бијело - прекомјерно храњење. Мора се пажљиво водити рачуна о цумбрији. Због високог садржаја соли у земљишту, може пропасти.

Фаде и увијте лишће - биљка недовољно воде и топлоте.

Орхидеје су увек одушевљене својом лепотом, али због тешкоћа у одласку, нису сви цвећари настојали да у својој кући направе дивну биљку.