Како направити решетку испод плафона

Гипсани картон - чест гост модерног поправка. Уз његову помоћ најчешће се поравнавају зидови и формирају стропне конструкције.

У било којој од ових варијанти извођења инсталационих радова потребни су плафонски парови. Од чињенице да је уградња оквира на стропу обављена исправно, од ње ће зависити чврстоћа читаве конструкције, као и њен изглед.

Нијансе овог процеса

Решетка стропа испод плоча од гипсаних плоча зависи од следећих параметара:

 • тип одабраног плафонског дизајна. Будући да се преклапање плафона може вршити у једном или више нивоа, уградња елемената оквира ће се вршити у неколико других схема;
 • величина собе. Што је величина собе већа, то је софистициранији и гломазнији токарилица.

Када планирате формирање спуштеног плафона, свакако обратите пажњу на ове нијансе. То ће вам у великој мери помоћи у даљој инсталацији, а сам суви зид ће бити много лакше причврстити на оквирне конструкције.

изабрати материјал

Гипсана плоча на плафону може се причврстити на два типа елемената оквира:

 • дрвене шине и шипке. По својим квалитетима благо су инфериорни у односу на металне профиле, јер ће њихов животни век, нарочито под одређеним условима, бити нешто нижи;

Обратите пажњу! Користите дрвени оквир само у оним просторијама у којима постоји суха микроклима. Ипак, дрвени елементи морају бити претходно третирани посебним средствима која спречавају њено уништавање.

 • метални профили. Пожељније у смислу формирања оквира испод гипсаних плоча. Они имају већу снагу и много дуже служе вери и истини.За плафоне користити само елементе металног оквира.

Избор материјала за мрежу је у потпуности на вама. Али запамтите да у таквим подручјима као што су кухиња, тоалет с кадом, као и балкон и лођа боље је користити исти метални профил.

нацртај цртеж

План будућег дизајна је веома важан, јер без њега је немогуће правилно и брзо направити монтажу оквира испод било ког таванског уређаја.
Да бисте направили план морате направити следеће израчуне:

 • измерити обим просторије;
 • одредити ниво спуштања плафона;
 • одредити корак причвршћивања елемената оквира.За дрвене шине и металне профиле, то ће бити практично исто.За вертикалне елементе можете користити корак од 60 цм (уз вишеслојно преклапање можете користити корак од 50 цм), а за хоризонталне - 40-50 цм

Након што сте направили следећи цртеж, лако ћете израчунати количину металних профила или дрвених шина потребних за мрежу, као и број причвршћивача и гипсаних плоча.

Шта вам је потребно за залихе

Обнављање стропа захтијева присуство само чекића или одвијача. Али материјал мора бити опскрбљен.
Сходно томе, уз сву разноликост грађевинског материјала за уградњу оквира исподсуви зид ће вам требати:

 • дрвене шине или метални профили. Из профила морате купити артикле серије Д (сталак и водиче). Узмите дебљину до 25 мм. Али када се преклапа на више нивоа, боље је узети серију В, а дебљину не мању од 50 мм;
 • елементи за причвршћивање: типле, вијке, П-обликоване или жичане вјешалице, као и ракови.

Са таквим сетом прецизно ћете направити мрежу исправно, квалитативно и врло брзо.

методе инсталације

Гипсана плоча на плафону може се инсталирати само на један начин. Међутим, могуће је да се његова трака проведе у неколико варијанти.
Размотримо начине за уградњу оквира за плафон од металних профила, јер се они најчешће користе у таквој ситуацији.
Помоћу металних профила, стропне летве се могу изводити на сљедеће начине:

 • порозни оквир;
 • попречни оквир;
 • оквир више нивоа.

Размотримо сваки метод детаљније.
Царвед фраме Овај начин уградње сухозидних плоча користи се само за једноструке стропне конструкције. Претпоставља се да формира оквир у облику решетке, која ствара изглед ћелија. Пресек елемената у таквом уређају је само под углом од 90 степени.
Поступак монтаже је следећи:

 • одређују висину и ниво уређаја на плафону. Да бисте то урадили, користите ниво воде, означите најнижу тачку и циљајући на њу, нанесите обележавање по ободу плафона;
 • Након тога формирамо маркуп задаљње летве. Ћелије треба да имају димензије 60к60 цм;
 • дуж линије постави први водећи профил "УД" и држи решетку по ободу просторије;
 • држите шок или обичан тип. Корак причвршћивања је 30-40 цм;
 • затим, дуж линија означавања, причвршћујемо вјешалице на сваких 60 цм и постављамо на њих хоризонталне и вертикалне носаче ЦД-а, обавезно их провјеравамо са нивоом. Сви профили морају бити у истој равни;

Обратите пажњу! Главни смјер је онај гдје је монтиран цијели профил, а не скакач.

 • на месту укрштања металних елемената монтирамо ракове;
 • причврстите суспензију помоћу типли пречника 6 мм.

Уосталом, овај оквир је спреман за гипсане плоче.
Трансверсе скелетон Користи се и за формирање једног нивоа стропног уређаја. Користи се прилично често, јер нема потребе за кориштењем скакача и ракова, што чини пут економичнијим.

Поступак монтаже укључује сљедеће кораке:

 • УД водљиви профил се монтира аналогно са фокалном методом;
 • За уградњу стоичких профила ЦД-а користимо корак монтаже од 50 цм, а све остале манипулације слиједе исти узорак оквира, осим употребе ракова и скакача.

На крају инсталације плафон ће прећи само попречне пресеке.

Обратите пажњу! Препоручује се да стартујете профиле почевши саугао собе. Суви зид ће се придржавати оба зида и биће много лакше инсталирати.

оквир више нивоа

Приликом састављања решетке под сложеним вишеслојним плафонима, постоји и много начина, али сви они зависе од сложености дизајна и присуства сложених фигурираних елемената у њему.
У принципу, неки елементи горе описаних метода су прихватљиви. На месту причвршћивања следећих нивоа на први користите фокалну методу, а где нема већих оптерећења - попречно.

За формирање фигуралних елемената направите украс бочних страна профила и као прикључак формирају потребну фигуру од њега. На тај начин можете направити апсолутно било коју произвољну или геометријску фигуру.
Решење плафона треба да буде у складу са његовим цртежом и општом идејом. Тако ћете постићи жељени квалитет без грешака у изгледу стропног уређаја. Размислите о свему и израчунајте га исправно приликом израде скице и израде акционог плана. Због тога закрпе неће изазвати потешкоће и неће потрајати много времена.