Оно што требате знати приликом постављања инфрацрвеног пода испод плочице

Предности инфрацрвеног топлог пода обезбеђују раст популарности овог дизајна као једне од опција за грејање просторија. Уосталом, поред једноставности инсталације и једноставности употребе, она је такође различита у високом степену ефикасности и поузданости. И користити инфрацрвени под топлине под плочица може бити и у стану, и у кући, те у уреду, па чак иу индустријској згради - практички на било којем мјесту гдје је сврсисходно положити базу плочица.

Главне предности дизајна

Предности коришћења филмског пода под плочицом укључују:

 • могућност полагања на готово било којој површини. У овом случају практично није потребно извести дугу и компликовану припрему базе, или успоставити додатне комуникације (нпр. Водоводни систем за систем "топлог пода");
 • укључивање у рад одмах након закључења;
 • одсуство опасности од смрзавања система, који је у цевима са водом;
 • једноставна инсталација без употребе специјализованих алата и искуства у обављању таквог посла;
 • могућност постепене монтаже пода.

Исплативост и лака операција

Системи филмских подова имају високу енергетску ефикасност. И, трошећи минималну количину електричне енергије (обично не више од 60 вати по соби), они пружају довољан ниво удобности. Простор са овим подом се брже загрева због топлог ваздуха који се диже. Температура у просторији је скоро готовапола сата се диже на жељени ниво.

Приликом уградње топлог пода нема потребе да се користе други извори топлоте, који могу бити и радијатори за гријање воде, и дрвене пећи или котлови (ако се ради о градњи приградских објеката). Штавише, за разлику од централизованог снабдевања топлотом и гасом, струја је практично свуда. Могуће је смањити трошкове уз помоћ термостата и контролне плоче.

Поред уштеде електричне енергије, инфрацрвени подови се разликују чак и по нижој цијени самог материјала. Када купујете филм, нема потребе за куповином екстра-топлих подова овог типа који се лако секу на траке скоро сваке одговарајуће величине. Простор се такође чува - висина просторије се не губи, што може бити релевантно за ниске таванице.

Период рада инфрацрвеног филма такође вам омогућава да уштедите нешто новца. Куповином и уградњом под плочицом која штити материјал од оштећења и влаге, могуће је обезбедити најмање 10 година ефикасне употребе без потребе за заменом.

Екологија и здравствене бенефиције

Инфрацрвени под испод плочице се може назвати и сасвим сигуран за здравље других. Када се користи филм, кисеоник се не сагорева и ваздух се не суши, као што је случај са конвенционалним електричним грејачем или опремом за грејање на чврста горива. Стога, влажност у просторији остаје природна, погодна за особу.

При раду на топлом поду не постоји опасностздравље електромагнетног зрачења, и не постоје производи сагоревања горива који се генеришу приликом коришћења ваздуха. У овом случају, дужина валова које ствара топли под је у распону од 5-20 микрона, што вам омогућава да загрејете и ваздух и објекте у просторији, као и људско тело. Ово загријавање је чак и сигурније у односу на друге опције. Удобна температура за људе је смањена за неколико степени, што даје додатну уштеду.

Треба напоменути да топла подна фолија доноси и следеће предности:

 • неколико пута повећава концентрацију негативних јона у ваздуху, што позитивно утиче на дисајне путеве и нервни систем;
 • елиминише стварање прекомерне буке и мириса, вибрација и прашине;
 • омогућава вам да ходате босоноги без страха од прехладе.

селекција филма

Након што је одлучио да се под кућицом постави филмски под под плочицом, ако се одлучите, вриједи обратити пажњу на сљедеће техничке карактеристике материјала:

 • ширину ролни, која је у кругу од 50-100 цм;
 • дужина траке (обично до 50 м);
 • дебљина на којој зависи дебљина пода (0,23-0,47 мм).

Такође узима у обзир продуктивност од 1 ск. Км. м пода, налази се у распону од 70-220 В /м2. м. Такав показатељ је сасвим довољан за било који регион Руске Федерације - са југа, гдје је 1 кВ топлинског капацитета дизајниран за гријање 12-14 четворних метара. м на север (5-6 м2 /кВ).

Иако се у хладним подручјима препоручује само као додатнаопцију до главне (вода или ваздух). У овом случају, инфрацрвени под ће вам омогућити да загрејете просторију у несрећи, а остатак времена ће вам пружити додатну удобност, елиминишући потребу за покривањем тепиха.

Савет: Пре него што купите филм, треба да израчунате потребну количину материјала. Ово траје раздаљину од једног дела до другог око 250 мм. Да не би купили додатни материјал, препоручљиво је консултовати се на подручју филма са специјалистом - на примјер, са продавцем филма.

Припрема за слагање

Извођење монтажних радова захтијева кориштење одређених материјала и опреме (неки од њих долазе у комплету са сетом за уградњу топлог пода, други ће се морати купити засебно):

 • фолије са контактним стезаљкама, изолацијом и електричним жицама;
 • термостат и температурни сензор за праћење и промену микроклиме у просторији у складу са захтевима корисника. Дакле, у оним периодима када у соби нема људи, температура ваздуха се може смањити;

 • специјални материјал са ефектом рефлексије који смањује губитак топлоте;
 • проводна трака (најбоље је одабрати двострану, с којом је лакше фиксирати филм);
 • додатни материјали, чији списак и количина зависе од начина постављања топлог пода.

уградња подова

Инсталација инфрацрвених топлих подова испод плочица плочица има многе заједничке карактеристике са уградњом система за грејање каблова.То можете сами. Иако, у присуству сумње у способност рада са електричним уређајима, потребно је да се посао препусти стручњацима.

Важна одлука која се мора донети прије инсталирања топлог пода је избор опције уградње:

 • суво, што продужава животни век филма и практично елиминише његово оштећење. Метода се разликује по високој цијени и повећању дебљине пода;
 • мокра, што је погодније, повољније за цијену и практично не смањује висину просторије.

суво слагање

Овај начин поплочавања подних уређаја најчешће се користи, ако је потребно, да би се смањила вјероватноћа оштећења пода. Вреди изабрати, на пример, за области индустријског предузећа или за територију која се третира са комерцијалним просторијама (канцеларија, продавница, трговачки центар), које користе инфрацрвено грејање пода.

Припремни послови пред слагањем се састоје од неколико фаза:

 • Квалитативно изравнавање површине подлоге и елиминисање рупа, које могу разбити филм. У присуству великих неправилности, препоручује се нови завртањ;
 • Хидроизолација подне облоге уз помоћ положеног слоја полиетиленске фолије, чије су фуге положене траком;
 • Полагање изолационог слоја, чији је задатак да одржава топлоту коју генерише инфрацрвени систем грејања. Као материјал можете изабрати изолон.

Сљедећи корак је полагање топлог пода. Приликом постављања филмана површини је пожељно посматрати удаљеност до зидова не мање од 150-200 мм. Такође, није неопходно дозволити преклапање плоча једна са другом и полагање испод намештаја - у првом случају, инфрацрвени под ће пресушити и смањити ефикасност, у другом - брзо се поквари. Према томе, пре него што се овакав род распореди, пожељно је узети у обзир локацију тешких ормарића и фотеља.

Након што је главни материјал монтиран, треба га спојити на термостат и термопар који је уметнут у филм. Повезивање свих бендова на мрежу врши се паралелно (пожељно је да буде скривено). Термостат се поставља на висини од најмање 300 мм од пода.

Сада можете поставити заштиту на врху - полиетиленски двоструки филм и листове стакленог лискуна (СМЛ) или гипсана влакна, истовремено ојачати под и поједноставити процес поплочавања налепница. До базе, заштитни слојеви су причвршћени типлама, не пуштајући површину инфрацрвеног система за грејање.

На врху гипсаних и стаклено-магнезијумских плоча постављени су поплочани подови, користећи конвенционално љепило за плочице. Плоча не треба да досегне површину зида најмање 10 мм. Након завршетка грађевинских радова, који се затварају базном плочом. Употреба таквог пода може бити одмах након потпуног сушења лепка за плочице - то јест, у зависности од влажности у просторији, од 3 до 5 дана.

Вет моунт тецхнологи

Уобичајена варијанта слагања инфра-црвених подова испод склопа - мокра. То кошта око 1,5 путапрофитабилније сухо, али има и неке недостатке. Полагање филма требало би да буде пажљивије и прецизније, тако да извршавање ових радова на властитим снагама не може далеко свакоме. А живот таквог пола је нижи у поређењу са материјалом који је постављен методом мокре монтаже.

Да би филм био положен, следите ове кораке:

 • Припремите површину која се поставља на инфрацрвени под испод плочице. Начин припреме овиси о квалитети базе - чак и за довољно засхпаклевуиут проблематичних подручја, јер ће лоши морати попунити естрих.
 • Направите рефлексиону површину, обично одабрану као фолију изолин, изолатор, техничку изолацију дебљине 2-3 мм, или било који други материјал са минималним фактором скупљања, како се не би налетјели на темељ.
 • Да бисте инсталирали инфра-црвени под, прикључите га на електричну мрежу на исти начин као код одабира сухог снопа.

Савет: Ниједна фолија, топлотна изолација или други материјали не би требало да допру до заштитних конструкција ближе од 200 мм. То ће омогућити да се плочице са плочицама залијепе за базу.

 • Поставите заштитну фолију. Као и код мокре монтаже као заштите, можете користити обичан целофански премаз.
 • Ојачање површине обавити пластичном пластичном мрежом са ћелијама димензија 5 или 10 цм, које се причвршћују на под уз помоћ типли сваких пола метра. Причвршћивач не би требало да улази на филм, за које место постављањаИзаберите посебно размакнуте интервале од 1-3 цм између листова инфрацрвеног филма.
 • Нанесите вијак, чија дебљина не би требало да буде мања од 5 мм, што ће изједначити неједнакост пода и причврстити типле, не дозвољавајући им да раде споља.

Полагање топлих подова испод плочица може се сматрати комплетним. Све што остаје да се уради након инсталације - сачекајте сушење естриха и саму плочицу положите са стандардним лепком. Између материјала и зида треба оставити растојање од 10 до 15 мм, рачунато на топлотно ширење и затворено са лајснама.

Препоручује се да се инсталација топлог пода врши најраније 5 дана након што се љепило и љепило потпуно осуше. У супротном, слој може да се разбије, а плочице - да се померају.

Карактеристике инсталације и рада

Да би се безбедно користио систем инфрацрвених топлих подова неопходно је прелиминарно израчунати његову снагу. И након закључка - строго се придржавајте правила употребе дизајна. Представници компанија које продају материјал, особље продавнице или стручњаци који инсталирају филмске снимке могу помоћи у израчунавању површине филма, као и избор одговарајућег терморегулатора за њега.

Подлога за ИР филм ће вам служити дуги низ година ако је одаберете исправно и учините је сложивом. Не захтева посебну бригу, у овом случају само ћете морати да уживате у топлини.