Механизовани малтер (57 фотографија): машинска технологија и механичка примена на зидовима

Жбука - универзални начин за припрему зидова за декоративну дораду. Данас, за такве радове, постоји много складишта која се могу веома тешко обрадити. Да би се тај процес убрзао, многи стручњаци користе аутоматизоване уређаје. Овај приступ има многе нијансе и користи које је потребно унапријед научити.Карактеристике

Механизовани малтер је релативно нов начин наношења раствора на зидове. Заснован је на употреби специјалних уређаја који могу да снабдевају мешавину под одређеним притиском на специјалне цевоводе.

Технички, овај поступак укључује употребу различитих типова мотора и компресора.

Али квалитет наношења на зидове механички зависи од неколико критеријума:

 • Адхезија површине. Неке врсте зидова се не могу малтерисати без претходне припреме. За такве радове савршено се уклапају бетон, цигла или зидови из различитих типова гасних блокова.
 • Доследност решења. Овај фактор је један од најважнијих. Мешавина не треба да буде предебела, јер ће то повећати оптерећење мотора и довести до њиховог квара.


Машинско цртање је много боље од ручног малтерисања.

Ако применимо класични приступ, онда је потребно релативно дуго време. Истовремено, стара жбука се суши све док нови не ојача.

Са аутоматским цртањем, можете добити готово идентичану стању слоја отопине, што је много лакше радити у будућности.

Механизовани малтер је свестрани приступ који вам омогућава да обрадите различите типове површина:

 • зидови и плафони;
 • нагиб врата или прозора;
 • украсни лукови;
 • спољни зидови зграда.Машинска обрада је свестран начин добијања квалитетне површине у релативно кратком времену.

За и против

Механизовани малтер сада постепено замењује ручно наношење раствора. То је због неколико важних предности таквих радова:

 • Високе перформансе. Садашње тржиште представља аутоматизиране уређаје који могу користити најмање 1 кубни метар. м отопина на сат. У зависности од дебљине слоја у једној смени са лакоћом, зидове можете малтерисати површином од 40-60 м2.
 • Квалитет апликације. Малтер "пиштољи" стављају решење много боље од уобичајене кашике. У почетку, површина је скоро равна и захтева само мало прилагођавање, што се може урадити и аутоматизованим системима.


 • Формирање јаке адхезије раствора и темеља. Ово се постиже равномјерном расподјелом слојева и јединственом брзином испоруке отопине. Овим приступом, рјешење може продријети практично у све пукотине, те их готово потпуно попунити. То је готово немогуће постићи ручним методама.
 • Релативно мали трошкови. Неколико људи може да примени смешу. Да бисте ручно постигли ову перформансу,било би потребно неколико пута повећати број запослених, што би значајно утицало на финансијске трошкове.

 • Смањење трошкова гипса. То се постиже захваљујући чињеници да смеша равномјерно пада на зид. Скоро сав производ се користи за своју намену, што му омогућава да покрије много веће подручје него са ручним приступом. Према коментарима корисника са аутоматским уређајима, можете смањити трошкове за око 1,5 пута.
 • Релативно ниска цена гипса. Овај индикатор може варирати, у зависности од произвођача и структуре површине зида, која се примјењује на складишта.
 • Одсуство жарења. Цементни раствор добро испуњава све пукотине, што елиминише прелиминарну обраду зидова.


Употреба механичког приступа при наношењу малтера може поједноставити задатке поправке. Механизовани малтер није универзална метода, јер има неколико значајних недостатака:

 • Висока цена опреме. Дакле, у домаћој конструкцији, овај метод је прилично риједак. Али ако радите ову професију професионално, онда ће се алат исплатити врло брзо. За једнократну жбуку боље је ангажовати стручњаке који већ имају сву потребну опрему.
 • Велика продуктивност уређаја захтева константан проток воде и смеша. Због тога је пожељно имати прикључак на водоводну цијев, како се процес не би зауставио на пола пута.
 • Строго придржавање препорука за припрему смеша. Ако одлучите себи додати неку нечистоћу, ондаНе постоји гаранција да уређај може ефикасно применити добијени раствор.  Модерни механизовани уређаји за малтерисање су универзално решење. То је довело до њиховог распрострањености на многим градилиштима, гдје се обрада зидова може обавити одједном у неколико тачака.

  смеша

  Главни параметар од којег зависи квалитет обрађене површине су гипсане мешавине. Условно се могу поделити на суво и мокро. Други тип производа користе велике грађевинске компаније. Они добијају већ припремљену мјешавину коју испоручују мјешалицама за бетон. Међутим, данас су главни на тржишту суве мјешавине које вам омогућавају да сами добијете малтер.


  У зависности од састава, суви производи се могу поделити у 2 велике групе:

  • Гипсане жбуке. Главни елемент овде је обични гипс. Пошто материјал јако добро упија влагу, пожељно је да се користи у затвореном простору само при ниској влажности.

  Јединствено својство гипсане жбуке је висока брзина сушења.

  То вам омогућава да добијете добру површину за декоративну завршну обраду само неколико дана након наношења.

  Смеше имају високу порозност, смањујући проток раствора неколико пута у поређењу са залихама цемента. Када се примењују са аутоматским уређајима, можете добити скоро савршено равну површину, која захтева минималну обраду.


  • Цементни песакгипс Разноврсне мешавине које се могу наносити на било коју површину. Пошто супстанца добро подноси температурне флуктуације и ефекат воде, многи га користе за третирање фасада зграда.

  Ако планирате да изградите базен, онда ће и ова врста малтера бити најбоља опција.

  Недостаци овог производа могу се сматрати дуготрајним сушењем и неравномјерном структуром горњег слоја. Због тога, након наношења малтера, потребно је даље изгладити да би се добила глатка и чврста подлога.


   Модерно тржиште нуди многе врсте сувих и полусухих смеша. Међу свим тим сортама треба издвојити неколико популарних брендова:

   "Старалитес"

   Смеша на бази гипса, која има висока својства приањања. Намењен је за примену на различитим типовима површина, међу којима су најбољи блокови од цигле, бетона и пене.

   Међу позитивним особинама може се идентификовати способност решења да прође ваздух и задржи топлоту у кући.

   Произвођач указује да се састав може користити као смеша за завршну обраду.

   "Основа"

   Још један представник гипсане жбуке, одличан за унутрашњу завршну обраду. Фина зрнаста структура компонената омогућава наношење раствора на зидове слоја дебљине око 1 цм, при чему потрошња производа неће прећи вриједност од 9 кг /м.

   Материјал се такође одликује високом паропропусношћу и добромкарактеристике топлотне изолације.

   Кнауф

   Компанија је један од лидера у производњи смеша за обраду различитих површина. Треба напоменути гипсани малтер који садржи различите полимерне нечистоће.

   Међу карактеристикама материјала може бити висока дуктилност, као и адхезија са различитим површинама.

   Шема боја смеша укључује не само сиве, већ и ружичасте нијансе.

   Волма

   Један од лидера домаће производње. Производи висококвалитетни гипсани малтер за механичку примену.

   Производи у складу са спецификацијама су практично инфериорни у односу на производе претходног произвођача. Међу карактеристикама малтера може се идентификовати његово брзо сушење.

   Произвођач тврди да је могуће поставити облагање зидова на крају 4 сата након наношења.

   Након овог третмана површина је већ спремна за бојење или лијепљење тапета. Спољни слој се у исто време практично не разликује од подлога, прекривених специјалним спацклинг складиштима.


   Напомињемо да практично нико не производи смеше на бази цемента. Технички, то није потребно, јер је добијање такве жбуке прилично лако. Неопходно је мешати висококвалитетни песак и цемент у одређеним односима да би се добила жељена конзистенција раствора.   опрема

   Наношење малтера врши се посебним механизованим уређајима. У зависности од начина на који се раствор храни, они се могу поделитидо 2 главне групе:

   • Вијак. Главни елемент система је вијак који може ухватити рјешење и премјестити га у одређеном смјеру. Ове машине се могу поредити са класичним млином за месо. Али они се одликују великом моћи и продуктивношћу. На овај систем прикључите црево које се доводи до места рада.
   • Пнеуматски уређаји су релативно једноставне конструкције. Главни алат овде је резервоар (кашика), на који је спојено црево са компримованим ваздухом. Прскање се врши на рачун велике брзине гаса, која гура раствор кроз један или више отвора. Недостатак таквог уређаја је да се малтер кува одвојено и одмах у великим количинама. Неки уређаји нису удобни и практични. Стога је њихова употреба оправдана за животне услове.


   Сви ови уређаји могу се користити за наношење смјесе на зидове или подове.

   Размотримо детаљније принцип вијчане машине:

    \ т
   • У посебном одељку за мешање, напуните раствор. Имајте на уму да можете користити и претходно припремљене производе и појединачне компоненте. Количина течности и сви остали производи морају се тачно уклапати у препоруке произвођача или стручњака.
   • Систем затим доводи ове компоненте у миксер. Унутар њега се мијеша у одређеном временском периоду.
   • Када је складиште спремно, он хвата вијак и убацује га у црево. Створен је висок притисак који чини решењепређите на излаз. Када стигнете до прскалице, малтер долази одређеном брзином и лепи за базу.


   Имајте у виду да су сви ови процеси потпуно аутоматизовани, а од оператера се захтева само повезивање са системом црева за воду и правовремено пуњење компоненти будућег решења.

   Данас је на тржишту могуће издвојити неке популарне брендиране механизме за малтерисање:

   • Кнауф. Машине ове компаније су компактне. Њихова главна сврха је наношење гипса. Али уз њихову помоћ, можете направити слику.
   • Афалина. Живописан представник ове марке може се сматрати моделом ЦМ-30, који може радити са различитим типовима рјешења. Стога, уз његову помоћ, не можете само малтерисати зидове или плафон, већ и испунити подове.


   • УСМ-150 - мали механизам за малтерисање, који се препоручује да се примени, ако је потребно, поравнање терена. Неке модификације могу радити и са бојама.
   • ПФТ Ритмо је модеран уређај који се може користити чак иу малим собама. Систем је разноврстан, јер је намењен не само за малтер, већ и за глетовање или бојење.


   процес цртања

   Експлоатација аутоматизованих машина је релативно једноставна операција.

   Технологија жбукања која користи такве уређаје састоји се од следећих корака:

   • Припрема површине. То апплиРешења су потребна на релативно чистој основи. Пожељно је започети припрему за уклањање палубног уља, монтажног љепила и дотока бетона.
   • Важно је да они не творе пројекцију висине већу од 1 цм, а све зидове од цигле и газираних бетона треба додатно гарантовати. У ту сврху стручњаци препоручују употребу мјешавине дубоког продирања.
   • Ако на површини подлоге има пуно пукотина, онда оне морају бити додатно ојачане металном решетком. То треба урадити у складу са препорукама специјалиста.    \ т
   • Инсталирање свјетионика. Они су потребни за добијање идеално равне површине у једној равни. Започните ову процедуру да бисте проценили квалитет зидне базе. Одступање можете научити помоћу низа и дугачког нивоа.
   • Након утврђивања максималне висине пројекције на одређеној равни, сви свјетионици морају бити причвршћени. Они су фиксирани истим решењем. У ту сврху на површини се налази неколико точака, на које се свјетионик причвршћује.
   • Конфигурисање опреме. Ако користите конвенционални резервоар, онда морате само правилно припремити раствор. У случају аутоматских машина, прво морате подесити потребан проценат компоненти за мешање. Неки модели пружају могућност промене и продуктивности.


   • На следећем кораку повежите се са машином за воду са водом. Важно је организовати блиске мешалице са свим компонентама будућег малтераубрзати цео поступак.
   • Примена решења. Након покретања уређаја, мјешавина ће почети да улази у излазни вентил. Напетост треба да се формира, држећи систем на удаљености од 20-30 цм од површине зида. Погубљења почињу полагањем углова и спојева, које треба пажљиво напунити смјесом. Важно је да се сваки наредни слој истовремено преклапа са половином претходног.
   • Поравнање. Одмах након наношења, треба поравнати решење дуж светионика са дугим правилом. Након 30-50 минута, можете почети да се поравнате са различитим типовима термос. Они вам омогућују да добијете глатку, али не и глатку површину. Ако вам је потребан веома висок квалитет, онда замрзнути раствор треба додатно спакирати.    Имајте на уму да се овај приступ веома често користи за цементне жбуке. Гипсане отопине ​​су више пластичне и практичне. Након бојења, ове површине се могу одмах обојити или обложити другим декоративним материјалима.

    Типс

    Квалитет гипса добијеног механичким уређајима одликује се високим перформансама.

    Да би се постигле ове карактеристике, потребно је следити неколико једноставних правила:

    • Малтерисање зида је могуће само у просторијама у којима температура не пада испод +5 степени. Стога се зими овакви задаци обављају само у просторима за гријање, гдје је могуће контролирати микроклиму.
    • Нанесите смешу од врха до дна. Обратите пажњу на ручне операцијесупротно. Ако се врши обрада спољних фасада, онда их треба додатно ојачати металном арматурном мрежом.


         • Да би се скела намјестила за бојење или тапете, потребно је правовремено обрадити и жбукати жбуку. Пожељно је да се то уради 2 сата након примене смеше. Да бисте поједноставили задатак, претходно навлажите материјал водом из прскалице и пустите да се носи. То ће ублажити рјешење и омогућити равномјерно и лако распоређивање.
         • За рад користите само висококвалитетне мешавине познатих произвођача. Јефтинији производи се не показују увек на високом нивоу.


         Технологија примене механизованог малтера је прилично једноставна и захтева само поштовање правила и прецизности. Овдје је битно одабрати квалитетан алат који омогућава наношење жбуке на прикладан начин и пролазак кроз јасне фазе процеса.

         Ако узмете у обзир све препоруке, премаз, нанет механички, биће квалитативан и трајан.

         Како се малтерисање зидова врши на механички начин, може се видјети испод.