Како изабрати стропни малтер

Међу великом разноликошћу завршних материјала веома су популарне мешавине гипса. На позитивне особине материјала може се приписати трошак (за разлику од касетних или затезних плафона), еколошка сигурност за људско здравље, поред тога, ожбукани плафони не смањују висину просторије. Ово је оптимална опција прорачуна за завршну обраду стропа. Али како да правилно одаберете малтер за плафон, како не бисте били разочарани крајњим резултатом?

Основни критеријуми за избор малтера

Жбука је грађевинска смјеса, која се састоји од адстригентне компоненте и било којег пунила у облику пијеска, цемента, креча или гипса. Главна сврха овог материјала је обрада различитих површина.

Током жбукања стропа, гипсана смјеса се наноси на плафон како би се добила равномјернија и глатка површина. Ако посматрамо овај рад уопште, онда га можемо поделити у две фазе:

 1. почетно уклањање дефеката на радној површини;
 2. Чисто изједначавање.

Приликом избора мешавине малтера, треба узети у обзир следеће тачке:

 • треба да има добру адхезију, без обзира на врсту материјала који се користи током изградње;
 • не изазивају потешкоће када се наносе на радну површину;
 • да квалитативно усклади горњу границу;
 • имају довољну отпорност на спољашње факторе утицаја.

Можете направити минобацач и урадити то сами, али не и комплетноГаранције у постизању потребне поузданости. Боље је купити мешавину сувог малтера са високим индексом поузданости и квалитета сировина. Таква варијанта смеше садржи полимерне и минералне додатке, који подстичу повећање нивоа чврстоће и еластичности. Као основа се користи гипс или цемент.

За информациа!Приликом одабира малтера потребно је узети у обзир зрнатост адитива (више од 2,5 мм може бити зрнастост гипсаних мјешавина, а зрнатост кита до 0,3 мм).

У већини случајева, грађевински материјали на бази гипса користе се за жбукање површине стропа. За просторије са високом влажношћу, препоручује се употреба смеса на бази цемента за унутрашње радове. За завршну обраду, произвођачи нуде мјешавине различитих боја.

Класификација мешавина малтера

У зависности од везивне компоненте, гипсане мешавине су:

 • На цементној основи

Ова опција је најпогоднија за бетонске површине. Предности цементног малтера су: висока чврстоћа, дуги вијек трајања, универзална намјена (за унутарње и вањске радове). Она се не боји температурних флуктуација. Но, вјерује се да цементни малтер није сасвим прикладан за обраду стропова, јер је склон пукотинама. Пуцање гипсаног слоја доприноси неусклађености са правилима припреме смјесе и главним технолошким техникама у њеној примјени.

 • На гипсани основи

Гипсани гипс је погоднији за дрвене стропове и гипсане стропове. Позитивне особине гипсаних композиција обухватају: брзо време сушења, високе адхезивне особине, обезбеђивање повољне микроклиме у просторији апсорпцијом вишка влаге и побољшање композиције (додаје се кварц, перлит или вапнени песак). Али постоје и њихови недостаци: ограничења у примени и брзо сушење, што ограничава дужину поправљања.

 • На бази глине

Ова опција је идеална за глинене површине са својом хомогеном композицијом, што ће послужити као одлична основа за приањање и дуготрајност. Осим тога, премаз од глине је доступан по приступачној цијени, еколошки прихватљив, једноставан за кориштење, високи ступањ флексибилности, није склон пуцању. Глина показује отпорност на високу влажност, на промјене температурног режима. У случају недостатака, није неопходно мијењати све покривености, довољно је поправити одређене површине. Отопина глине се одликује одличним хигроскопским својствима, добро штити од разних инсеката. Уз то може радити не само мајстор, већ и почетник градитељ.

 • На бази креченице

Ово је универзална и јефтина гипсана композиција са високим топлотноизолационим својствима, отпорност на ватру, пластичност, способност да издржи механичко оптерећење. Због антифунгалних својстава површина је заштићена од оштећењамолди Још једна предност мјешавине на бази вапна - заштита дрвених површина од негативних учинака разних глодаваца и инсеката.

Приликом разматрања штукатуре за плафон и одлучивања о избору, препоручује се упознавање са свим њиховим плусевима и минусима, тако да је обновљени плафон дуго служио и поуздано.

Суви и влажни малтер

Гипс картонске плоче каосухаврста жбуке су веома тражена врста завршног материјала. Користи се за уређење неравних зидова, стропних површина. Гипсане плоче, пресвучене картоном, једноставне су за употребу, брзо се монтирају помоћу вијака. Али треба знати да у малим просторијама таква писма нису прикладна за употребу, површина простора се смањује, а писма није могуће оставити дуго без завршетка третмана. Да би се избегла деформација плоча у просторијама са високом влажношћу, препоручује се куповина сухозидних плоча отпорних на влагу.

мокрогипсана мешавина захтева мешање са водом, а процес њене примене сматра се енергетски најисплативијим, штавише, након његовог завршетка, потребно је пажљиво и дуго очистити просторију.

декоративни малтер

Декоративна гипсана мјешавина за обраду стропа има зрнасту структуру, на којој се темеље камење, дрво или било која друга врста материјала, што одговара стварању спектакуларног рељефа са лопатицом. За прераду плафона користите следеће варијанте смеша:

 • минерал стуццо

Фасадна мешавина се прави на бази обичног портланд цемента, што повећава карактеристике трајности готовог премаза. Ово није само буџетска опција, већ и одлична заштита површине од гљивичних лезија због антисептичких својстава компонената. Од недостатака можете одабрати малу палету боја, али постоји начин да се то поправи - разне нијансе силикатне боје увелико проширују поље активности.

 • акрилни гипс

Водени раствор акрила се доказао као веома пластичан и отпоран на топлоту. Једини минус акрилног малтера је његова неутрална електростатичност, која привлачи честице прашине и прљавштине. Поред тога, изазива неке потешкоће у раду - брзо се суши. Међу позитивним тачкама можемо приметити: високу способност испаравања, ниску апсорпцију, продају у готовом облику, велики избор декоративних опција.

 • силикатни малтер

Мешавина садржи минералне компоненте и везиво - течно калијумово стакло. Због композитне гипсане мешавине има високу пропустљивост за влагу и ниску еластичност, што омогућава ламинирање разних тешких површина, укључујући и газирани бетон. Непобитна предност силикатне варијанте је недостатак потребе за чишћењем, јер апсолутно не привлачи прашину и прљавштину. Асортиман нијанси је огроман, произведен у готовом облику.

 • силиконска жбука

Ово је прилично скупи гипсарсмеша, али је цена њеног стицања у потпуности оправдана завршним резултатом. Додавањем малих честица пунила (на пример, кварцног песка) можете добити симулацију природног камена. Позитивна својства силиконске жбуке укључују: велики избор палета боја, лако се чисте од прљавштине, имају добру еластичност и паропропусност, омогућавајући површини да "дише".

Упознавање са снагама и слабостима главних врста мешавина гипса, сваки потрошач може да изабере најбољи малтер за плафон.