Челична врата: ГОСТ 31173-2003

Домаћи произвођачи који се баве производњом челичних врата, морају бити у складу са захтјевима ГОСТ 311173-2003. Овај документ је ступио на снагу у марту 2004. године. Садржи сет неопходних услова за конструкцију металног блока врата са бравом. Таква врата се често уграђују у стамбене и нестамбене објекте. Хајде да откријемо шта би требало да буду челична врата, израђена у складу са ГОСТ-ом.

Челична врата према ГОСТ-у

Дакле, ако почнете да проучавате документ, можете сазнати да садржи опште норме о металним конструкцијама врата. У овом случају не постоје подаци, захтјеви и препоруке за карактеристике као што су опасност од пожара или опасност од пожара.

Врата су конструкција челичних лимова који чине крило врата. Чак иу њему се користи профилна цев. У производњи можете користити не само раван већ савијени профил. Сви делови су међусобно повезани заваривањем у гасном окружењу. Међутим, могу се користити и механичке везе, ако то не доводи до смањења чврстоће система. Захваљујући високој снази људи стичу и инсталирају слична врата.

ГОСТ наводи да је за кутију врата неопходно користити фабрички савијене елементе профила, при чему величина зида не смије бити мања од 1,5 мм. Поред профила, стандард обезбеђује профилну цев са попречним пресеком од најмање 40? 50 мм

Важно је да било која челична врата будуопремљена додатним појачалима. Према томе, стандард препоручује употребу најмање два хоризонтална и вертикална елемента за ојачање у конструкцији, као и косих елемената. Хоризонтално се такође препоручује за уградњу у постављање протупровалних система или петљи.

Спољна или унутрашња челична врата морају бити опремљена са две или више заптивки кола. Уградња заптивних елемената мора се извршити врло прецизно (како би се искључили празнине). Као материјал треба изабрати само онај који конзистентно издржава климатске услове и атмосферски утицај.

Ови стандарди су релевантни за врата, чија површина није већа од 9 м2, висина крила - до 2200 мм, ширина - 1200 мм и тежина - 250 кг.

Класификација металних конструкција врата

Разликовати блокове врата могу бити на различитим значајкама - опис, дизајн и број платна.

Због тога се врата могу поделити на унутрашње и спољашње. Унутрашња врата су уграђена претежно у улазе у вишеспратне зграде. Екстеријер је дизајниран за вањску уградњу и авангардну.

Постоје три варијанте конструкције кутија за челична врата. Да, овај елемент може бити изведен у затвореном, П-облику са селективним прагом или без њега.

Постоје и разлике између врата на броју платна - врата могу бити једнострука, шкољкаши, с којима се не отвара засун. Што се тиче стране отварања, стандард подразумева отварање иизнутра и извана.

Такође, Гост указује да метална јединица врата има једну, две или више заптивних контура које обезбеђују високу звучну и топлотну изолацију.

опције обраде

Крило врата се може обрађивати материјалима за бојење и лакирање или бојати технологијом праха. Врата могу додатно покрити вештачку или праву кожу. Поред тога, на површину се може нанети декоративни филм, природни или синтетички фурнир. Дозвољена је обрада употребом стаклених или украсних уметака, као и комбинована обрада.

Главни критеријум којим произвођач бира један или други завршни материјал су они услови и фактори који ће искористити врата. Захтеви за лакирање су описани у ГОСТ 9.402, 9.401, и 9.032. Као први слој изабран је прајмер, затим се наноси декоративни материјал.

Захтеви за материјале и прибор

Сви материјали и опрема који се користе у производном процесу морају у потпуности бити у складу са техничким прописима и условима. Површина челичног лима треба да буде што је могуће глаткија, без пукотина и храпавости. Лагана таласна дужина је дозвољена на предњим површинама. Али истовремено не би требало да буде већа од 0,5 мм. Исто важи и за све друге конструктивне елементе.

Сви елементи челичне конструкције израђени су према ГОСТ 380, 1050, 5632. Захтеви за заптивне елементе су назначениу ГОСТ 30778. Заптивна петља треба да буде веома чврста на површину платна и кутија и не би требало да има никаквих празнина.

Стандарди за шарке и браве

Шарке се причвршћују на површину кутије заваривањем, али је дозвољен и механички начин причвршћивања, ако то не ремети чврстоћу. Сви захтеви и услови за браве и друге уређаје за закључавање детаљно су описани у ГОСТ 5089 и 538.

Да би систем врата имао довољан ниво поузданости и сигурности, произвођачи попуњавају платно са неколико типова браве са различитим механизмима.

Осим браве, крило врата је такође опремљено разним прикључцима. То може бити уређај за затварање, све врсте ограничивача, очи или ланац. Ови детаљи су такође подложни њиховим захтевима. Да би се упознали са њима могуће је у ГОСТ 9.303 и ГОСТ 538.

Препоруке ГОСТ 31173-2003 о изолацији буке

Стандард обезбеђује карактеристике звучне изолације. Она није мања од 20 дБ. Под овим параметром, структуре врата су подељене у неколико класа. Дакле, први има 20 до 25 дБ, други 26 до 31 дБ, трећи 32 дБ или више.

Данас, у сваком случају, свака врата не испуњавају ове захтјеве, па је при одабиру важно провјерити да ли су израђена или челична врата према ГОСТ 31173-2003. Онда ће таква јединица врата задовољити свог власника и поуздано заштитити собу од ломљења.