Магнетне браве за унутрашња врата, уградња на крило врата властитим рукама

Тржиште је представљено великим бројем типова механизама за закључавање. Сви они заслужују пажњу, међутим, у оквиру овог чланка сматрат ће се магнетске браве за унутарња врата. Такви производи нису уобичајени у обичним становима, али треба обратити пажњу. Магнетне браве могу се похвалити издржљивошћу, робусним дизајном, поузданошћу, као и заштитом од влаге.

То су високотехнолошки производи који, уз сву једноставност дизајна, имају одличне карактеристике. Упркос чињеници да инсталирање таквих брава није лако, у свакодневном раду, они се потпуно оправдавају.

Принцип дјеловања

Принцип рада магнетних брава за унутрашња врата је прилично једноставан. Свако ко памти курс школске физике зна да принцип магнетног поља лежи у чињеници да своје напоре усмеравају на супротне стране. Привлаче се магнети различитих полова, а исти се одбијају. Све је једноставно, а једноставност се увек вреднује.

типови браве

У зависности од тога како магнетна брава ради на унутрашњим вратима, разликују се две главне подврсте: активна и пасивна. Пасивна врста измишљена је одавно, такви дизајни су постављени на врата средином прошлог века. Најчешће је такав систем инсталиран на предња врата, али понекад на унутрашњост.

Чврстоћа магнета је одабрана на такав начин да су силе међусобне гравитације довољне за чврсто закључавање врата, али када је магнитуда магнетаније довољно и врата се отварају. Постоје и производи у којима се користе различити покретни елементи. У таквим изведбама вијак је израђен од магнета, тако да приликом затварања врата одговарајући метални ремен привлачи и врата се закључавају у затвореном положају. Када су у равном делу дворца и шипке у контакту постоји магнетни покрет.

Активни дворци раде по другом принципу. Они се такође називају електромагнетни. Тренутно су прилично распрострањени, али више о комерцијалним објектима или уредима. Постоје одређени недостаци у овом систему, на пример, потреба за сталним напајањем. Као предности може се рећи да се таква врата могу даљински отворити.

По принципу закључавања браве се деле на магнетне и магнетно-механичке. Ако је први тип јасан, онда они спајају предности магнетног закључавања активног типа, али се могу отворити помоћу нормалног кључа, на пример, када је струја искључена.

За монтажу се разликују браве:

  • режијски трошкови. Такве браве се фиксирају посебним угловима;
  • Мортисе. Ошишан директно у платно, не истиче се, изгледа најлепше и естетски;
  • Полу-континуирано. Дио механизма је увучен у платно, а дио је видљив извана.

Предности магнетних брава

Карактеристична одлика браве о којој се ради је да нема конвекситета на њиховом телу, да не заузимају много простора, могу бити скривене. Поред тога, инсталација се може обавити и на вратима, којаотвара у оба смера.

Мали број покретних елемената омогућава да се врата запечате, избегавајући претерано продирање буке. Стога, у просторијама у којима је потребна звучна изолација, магнетне браве на вратима ће се показати као најбоље.

Важно је напоменути да су се ове браве доказале захваљујући одличној поузданости. Због недостатка великог броја компликованих механичких елемената, такве браве могу издржати до 350.000 открића и затварача. Такви бројеви су експериментално установљени, постоји вјероватноћа да ће многи случајеви трајати још више циклуса прије распада.

Недостаци магнетних брава

Било који, чак и најсофистициранији систем има мане. Они ће бити разматрани у наставку.
Први недостатак је већ споменут. Електромеханичка брава захтева напајање без којег уређај неће радити. Међутим, ово се може приписати предностима механизма, јер би у складу са захтевима заштите од пожара у случају пожара, уређаји за закључавање требало да се аутоматски искључе, пружајући могућност евакуације људи.

Други недостатак је значајна маса и величина таквих уређаја. Заиста, да би врата била затворена, она мора бити опремљена врло моћним магнетима, који су по правилу прилично димензионални.

инсталација

Постављање магнетне браве на врата детаљно је описано у упутству за употребу. Читава процедура је прилично једноставна, о чему ћемо детаљније говорити.

Магнетна брава на вратимаје постављен на унапред припремљеном месту, које прво мора бити означено једноставном оловком. Тада је плоча причвршћена на крило врата на одређеном месту. Бушилицом избушите отворе потребног пречника, а затим поставите сидро на затварач. У зависности од материјала од којег је направљено платно, примените одговарајуће монтажне елементе. Осим тога, у овој фази је исечено сједиште за дворац (ако је изражајно).

Електромагнетне браве треба подићи. Да би се то постигло, у монтажни положај се поставља кабл, а жице се спајају према упутствима датим на дијаграму. За сваки појединачни дворац се користи сопствена шема.

Магнетна брава на вратима се инсталира помоћу посебног постоља које се комплетира. Поступак је завршен. Остаје да се провери рад дворца и почне са радом.

На тржишту су представљене браве са могућношћу повезивања са различитим сигурносним системима. У овом случају, не препоруча се самостално обављање поступка, радови морају обављати квалифицирани стручњаци службе сигурности.

Савети за употребу

Мајстори који раде на овом типу двораца већ су стекли довољно искуства у својој практичној експлоатацији. За удобно коришћење механизама измишљене су различите тајне, које ће омогућити коришћење уређаја без проблема и кварова

.

Први савет мајстора је да се контролер електромагнетне браве стави у посебан херметички пакет. Када сте изложенивлага и неповољни фактори околине такав приступ ће спасити браву од лома или затварања.

Након завршетка инсталације, мора се проверити стање плоче, иначе стезање можда неће бити довољно. Што је растојање између магнета даље, то мање притиска силу. Чак и неколико милиметара игра значајну улогу.

Ако механизам добије влагу - не избегавајте оксидацију његове површине. То ће смањити захват елемената за закључавање један са другим. Оштећење влаге треба избегавати на било који начин.

Обавезно фиксирајте браву завртњима или другим причврсним елементима. Трајно оптерећење доводи до слабљења силе стезања магнета, а вијци ће задржати дизајн.

Магнетне браве које се инсталирају на унутрашња врата постају све популарније сваке године. То су прилично занимљиви механизми који се разликују и по атрактивном дизајну иу доброј функционалности.