ЛЕД ЦОБ и лампице на њима

ЦОБ (Цхип Он Боард) технологија је стигла до ЛЕД диода. Метода којом се чип монтира директно на плочу, одавно се користи у штанцању обједињених електронских плоча и показао се изузетно поузданим и минијатурним. Његов изглед је постао новост у развоју ЛЕД свјетлосног свијета, што нам је омогућило да погледамо изван хоризонта могућности полуводичких компоненти.

суштина технологије

Идеја постављања многих ЛЕД кристала на плочу у једном случају, настала је као резултат неуспјешних покушаја повећања свјетлосног излаза и истовремено примања распршене свјетлости из групе моћних СМД елемената који емитују свјетлост. Снажни СМД ЛЕД-ови захтевају софистицирани систем хлађења, што подразумева значајно повећање цене готовог производа.

Научници су одбили да повећају снагу једног кристала и почну експерименте како би повећали и минимизирали чипове ЛЕД диода у једном случају. Резултат експеримената је ЦОБ технологија, што значи инсталацију сета малих чипова укључених у серијско-паралелно, на заједничкој основи. Тискана плочица се обично прави на металној основи (Метал Цоре Принтед Цирцуит Боард, МЦПЦБ) и састоји се од три главна слоја - саме металне базе, диелектрика и проводног слоја. Основа је израђена од легура метала високе топлотне проводљивости. На тај начин МЦПЦБ игра не само улогу матичне плоче, већ је и добар проводник топлине. На МЦПЦБ чиповима су ЛЕД диоде причвршћене љепилом, а затим међусобно повезанепокрити један слој фосфора.

Настала матрица ЦОБ-а производи равномерно распршену светлост, не прегрева се (са одговарајућим расхладним елементом) и не захтева сложене оптичке системе. Са ЦОБ технологијом, можете направити матрице апсолутно било које геометријске форме са ниским трошковима, што се не може постићи већ познатим методама.

Неколико речи о производњи

Производња матрице ЦОБ почиње припремом супстрата, који се наноси на радну површину танког слоја љепила. Захтеви за дебљину лепљивог слоја су веома високи. С једне стране, требало би да обезбеди поуздан контакт са ЛЕД кристалима микроскопске величине, ас друге стране, обезбеди равномерно дисипацију топлоте.

Научници су успјели постићи равномјерну расподјелу супстанце са високом адхезијом на површини базе, примјењујући методу магнетронског распршивања. Као резултат топлотног контакта између чипа и базе постало је савршеније, а технологија је почела да се зове МЦОБ (Мулти Цхип-он-Боард).

У научној литератури, појмови ЦОБ и МЦОБ често имају једно опште значење.

На припремљеној основи будућег ЦОБ ЛЕД-а, чипови се инсталирају и методом пластичног чишћења уклања мале честице смећа. Затим изводе електричну везу ЛЕД диода и на крају нанесу слој текућег фосфора. Након стврдњавања, не само да не пролази ултраљубичасто, већ штити и елементе плоче од вањских утицаја.

Посебне карактеристике ЦОБ-а

Заједно са другим типовима ЛЕД диода, ЦОБ матрице имају своје "светло и тамно".странкама “, што треба споменути. Прва предност у корист ЦОБ-а је облик матрице која се може направити округла, квадратна, са технолошким отворима ... Опћенито, било тко. То вам омогућава да дуплирате величину готово било којег извора вештачког светла и прилагодите жељеном облику. Други позитиван аспект је квалитет емитованог светла. Објекти који су осветљени ЦОБ лампама имају јасну границу сјене због равномјерне расподјеле свјетлосног тока. Лампице на СМД ЛЕД диодама не могу се похвалити таквим контрастом због одвојених кристала и рефлектора.

Немогуће је проћи претходне енергетске показатеље. Снага једне ЦОБ матрице зависи од њене геометрије, броја кристала и савршенства коришћене технологије производње. Вреди напоменути високи ниво светлости ЦОБ матрице. На пример, технолошки најнапреднија, масовно произведена матрица ЦББ1820 из компаније Црее, има светлосну снагу од 166 лм /В.

Недостатак ЦОБ технологије може се назвати матрица која се не поправља у случају дјеломичног или потпуног квара појединачних чипова.

О производима

У економски развијеним земљама, ЦОБ уређаји су већ доказали своју предност у пракси. Не чекајући побољшање технолошког процеса и смањења трошкова ЦОБ матрице, Швајцарци активно обнављају улична светла и табле за нове технологије. У великим робним кућама и малим трговинама замењене су флуоресцентне лампице. Такво активно увођење технологија за уштеду енергијезбог жеље богате Швајцарске у наредних 20 година да потпуно напусти нуклеарне електране.

У другим земљама еврозоне, ЛЕД свјетлосни извори такођер превладавају над луминисценцијом, на рачун владине подршке и промоција. На руском тржишту, производња снажних ЛЕД диода ЦОБ је основала компанију "Оптоган". Данас је "Оптоган" најкомплетнија линија ЦОБ ЛЕД матрица представљена ОЦЦ серијом. Свака матрица ЦОБ-а може имати одређену температуру боје (топлу, нормалну, дневну или хладну) са јасном индикацијом осветљености кантице. Детаљније информације могу се наћи у спецификацији.

ЛЕД жаруља и жаруље на њима

ЛЕД жаруља (филамент ЛЕД) је модификована верзија матрице ЦОБ. Упркос чињеници да се ЦОБ и филаменти заснивају на заједничкој технолошкој бази, они имају експлицитне конструктивне разлике. У ЛЕД нитима се кристали наносе не на металну плочу, већ у правилу у круг стаклене шипке. Због тога се технологија често назива скраћеним ЦОГ-ом (Цхип-он-Гласс).

Практична употреба ЛЕД нити одређена је потребом да се направе економични уређаји за расвјету који су што је могуће ближе жаруљи са жарном нити. Уместо низа напрезања у стандардном кућишту, Е14, Е27 са стакленом сијалицом уграђују неколико штапова са жарном нити, ау минијатурном возачу постављеном на базу. Функција радијатора врши танко стакло сијалице и гас који је напуњен. Наравно, конусни распоред влакана унутар тиквице не дозвољава да се у потпуности симулира нит, али сведизајн у цјелини задржава естетске особине свог претходника. Поред тога, ова врста ЦОБ технологије дала је живот новом подскупу ЛЕД сијалица.

Реади ЛЕД светла, рефлектори и сијалице, дизајнирани за ЦОБ технологију, једина трка у трци, док се слични СМД производи већ љуљају великом брзином. Ова чињеница је добро позната у малопродаји, где јефтине сијалице и даље доминирају СМД ЛЕД-ови. Али ово је само почетак. Потребно је мало времена и људи ће цијенити предности ЦОБ технологије, што ће свакако утицати на потражњу за производима заснованим на Цхип Он Боард технологији.