Шема 220В ЛЕД лампице

Уређај ЛЕД лампе на 220В је много компликованији него са сличном жарном нити. Покушавајући задржати уобичајени облик крушака, инжењери су морали напорно да раде. И како се испоставило, није узалуд! Нове инсталације практично не загревају, троше малу количину електричне енергије и постају много мање крхке. Али шта је специјално у вези са ЛЕД лампом и која је сложеност њених кола? Да разумемо.

структурни дијаграм

Структурно, електрична шема ЛЕД лампе за 220В састоји се од три главна дијела: каросерије, електроничког дијела и сустава хлађења. Напон кроз утичницу улази у управљачки програм, који се претвара у ДЦ сигнал потребан да се жаре ЛЕД диоде. Светлост од емисионих диода има широк угао дифузије и стога не захтева инсталацију додатних сочива. Довољно је да се ослободимо расипника. Током рада, делови возача и ЛЕД диоде се загревају. Стога се у дизајну лампе увијек мора размишљати о уклањању топлине.Део каросерије ЛЕД лампе укључује постоље, пластични зглоб, унутар којег се налази возач, и прозирни поклопац у облику хемисфере и дифузор светла. У скупим моделима лампе, већина кућишта је ребрасти алуминијумски радијатор или посебна пластика која проводи топлину. У сијалицама буџетске класе, радијатор је или потпуно одсутан, или се налази у унутрашњости, а кроз круг тијела су направљене рупе. Јефтини кинески производи до 7 Ваттс уопштеЧврсто тело, без расипања топлоте.

У брендираним ЛЕД сијалицама за 220В, штампана плоча са СМД ЛЕД-ом је причвршћена на хладњак кроз термопаст за ефикасно расипање топлине.У јефтиним кинеским моделима, ова плоча је или једноставно уметнута у жлебове кућишта, или причвршћена вијцима на металну плочу за хлађење кристала. Ефикасност овог хлађења је изузетно мала, јер плоча има малу површину, а да би се ставио термопаст, кинески произвођачи су, по правилу, заборављени.Радијација се добија преко дифузора, обично од мат пластике. У јефтиним ЛЕД сијалицама на 220В, овај случај још увијек поуздано прикрива недостатке кинеског склопа од ока потрошача. Причврстите дифузор на подножје или заптивач, или навојне спојеве.

Електрична кола

У односу на електрични дио између ЛЕД диода за 220В у различитим цјеновним категоријама, постоје и многе разлике. Ово се може видети одмах након растављања распршивача. Довољно је узети у обзир квалитет лемљења СМД елемената и спојних жица.

јефтина кинеска лампа на 220В

У сијалицама од $ 2-3 нема симетрије на плочи са ЛЕД диодама, које указују на ручно лемљење, а жице се бирају са минималним могућим пресјеком. Уместо поузданог драјвера, они имају једноставну шему трансформатора без кондензатора и исправљача. Напон мреже се иницијално смањује неполарним кондензатором металног филма, исправља се, а затим изглађује и подиже нажељени ниво. Струјно оптерећење је ограничено на конвенционални СМД отпорник који се налази на штампаној плочи са ЛЕД диодама.Приликом дијагностицирања и поправљања ЛЕД лампи овог типа важно је придржавати се сигурносних мјера, будући да су сви елементи електричног круга потенцијално високи напон. Додиром прста на дијелове струјног круга који не преносе струју можете добити електрични удар, а склизнути мултиметар сонди може скратити жице с неугодним посљедицама.

ЛЕД жаруље са жигом

Брендирани ЛЕД производи разликују се не само пријатним изгледом, већ и квалитетом елементарне базе. Управо возач има сложенији уређај и често је састављен на један од два начина. Први подразумева присуство импулсног трансформатора, импулсног претварача напона са накнадном стабилизацијом струје оптерећења.

У другом случају, они раде без трансформатора, а главно функционално оптерећење пада на посебну микрокругу - срце возача. Његова универзалност је да стабилизује улазни напон, подржава излазну струју са датом фреквенцијом (ЦХИМ) или ширину импулса (ПВМ), омогућава димовање, има негативан систем повратних информација. На пример, ЦПЦ9909.ЛЕД диоде у 220В лампи са струјним погоном су поуздано заштићене од напона и сметњи у мрежи, струја кроз њих одговара номиналној вредности путовнице, а радијатор обезбеђује квалитетну дисипацију топлоте. Такви сужаруље ће трајати много дуже од јефтиних кинеских аналога, чиме се заправо доказује предност ЛЕД диода.