Како водонепропусне зидове испред зграде?

Једна од важних фаза изградње је изолација зидова од влаге. Често, ради повећања животног века зграде, хидроизолација се врши споља. Овај тренутак је повезан са неким карактеристикама и нијансама, што захтева одговарајући приступ.

Важно је напоменути да се хидроизолација зидова треба обавити током топлијих година у години када нема вишка влаге. У супротном, постоји ризик од постизања максималног ефекта.

Као што знате, вода може имати штетан утицај на камене зидове, продирати у пукотине и ући у хемијску реакцију са хемијским елементима присутним у структури камених зидова.Дакле, постоји преурањено уништавање структуре, која је на први поглед изгледала монолитно.

Да би се избјегле такве неугодне посљедице, потребно је извести висококвалитетну хидроизолацију вањских зидова. Осим тога, не заборавите да састав бетонских зидова и често зидане конструкције укључује армирање, које ће под утицајем воде такођер бити уништено.

У овом случају не треба заборавити објекте у којима су зидови од дрвета. Овај материјал такође није отпоран на влагу без одговарајуће заштите. Хидроизолацију сваког типа спољних зидова треба посебно разматрати.

Изолација спољних зидова од дрвета

Да би изградња дрвета била вјерна и истинита дугорочна, треба пажљиво размотрити вањски покров свих конструкција. Хидроизолација фасаде за дрвене зграде врши се уз помоћ специјалних импрегнацијаскладишта, чија су својства усмјерена на одбијање влаге.

У овом случају говоримо о антисептичким отопинама које не само да штите површину од гљивица, плијесни и трулежи, већ и додају живописну дрвену нијансу. Жива слика се добија додавањем посебне боје.

Вредно је напоменути да тренутно антисептичка рјешења могу бити и безбојна и са одређеном структурном нијансом.

Нека вина се додају у раствор како би се постигао максимални водоотпорни квалитет.Сличну хидроизолацију наноси се на дрвену површину зидова уз помоћ конвенционалне четке, због чега се још увијек обично назива бојење хидроизолацијом. У овом случају, такав посао се може обавити самостално са својим рукама, без прибјегавања помоћи стручњака.

Треба напоменути да је за рад дозвољено користити не само четку, већ и друге методе наношења раствора на површину. У овом случају, могуће је поуздано прекрити површину зидова пиштољем за лакирање боје. Препоручује се наношење хидроизолационог слоја два пута. На тај начин ћете поуздано заштитити своје просторије за наредних пет година, након чега ће се процедура поновити.

Уз то за дрвене зидове могу се користити не само антисептичка средства, већ и други материјали као што су: хидроизолација полиуретана, минералне вуне и неких других елемената.

Изолација опеке од влаге

За почетактреба престати обраћати пажњу на фасадне зидове цигле, јер је овај материјал најпопуларнији у изградњи приватних кућа и викендица. Одмах треба напоменути да, због своје порозности, цигла упија влагу попут спужве, због чега се структуре без одговарајуће хидроизолације могу брзо срушити. Ово се посебно односи на зидове који се налазе у непосредној близини или су у контакту са земљом.

По правилу, изградња зидова нове зграде почиње након припреме темеља. Кроз обим темеља се шири слој постељине или хидроизолације, најчешће се користи обични кровни материјал, који се лијепи на растопљени битумен. Тек након завршетка изолације темеља, можете наставити даље полагање зидова од цигле.

Дио зидова који ће се сусрести са земљом након пуњења треба поуздано изолирати од могућег продора влаге, у супротном, зид фасаде неће трајати дуже вријеме и може доћи до значајних оштећења.

Овдје се хидроизолација може постићи двама различитим методама, и то:

  • лепљење зидова који ће бити у контакту са земљом одговарајућим материјалима;
  • хидроизолација зидова специјалним премазима.

У овом случају, с првом опцијом, мање или више све је јасно, али што се тиче друге опције, онда ће морати користити релевантне материјале. Овдје као хидроизолацију можете користити битумен,Мастикс на бази битумена, гуме или синтетичке смоле.

По правилу, композиције се наносе на површину уз помоћ специјалне прскалице, али изнајмљивање такве опреме може летети у округлу количину, што им омогућава да се наносе конвенционалном четком.

Примена сличне хидроизолације врши се у неколико фаза, и то:

  • Прије свега, површина се чисти од прашине и прљавштине која се скупља;
  • Прајмер за зидање се затим користи са течним раствором - мешавином бензина и битумена;
  • након наношења слоја тла, могуће је почети наносити главну хидроизолацијску смјесу четком или ваљком.

Важно је напоменути да се мјешавина треба наносити равномјерно у слоју без проласка чак и малих површина, у супротном, сав обављени посао неће донијети правилан резултат.

Након завршетка радова на хидроизолацији потребно је измјерити дебљину изолацијског слоја који не смије бити мањи од 2 милиметра. Да бисте то урадили, можете изрезати једнообразни комад изолације и измерити га микрометром, у његовом одсуству, дозвољено је да користите равнало.

Хидроизолација зидова од цигле лепљењем

Овај метод хидроизолације фасадних зидова зграде подразумева употребу роло битуменских материјала. У овом случају најчешће се користи рубероид или акуаисол. Приликом лијепљења материјала на површину, препоручује се да спојеви буду најмање 10 инча преко, тако да и виОбезбедите површину зида од могућег продора влаге.

Након што се сљедећи лист хидроизолационог материјала залијепи на површину, мора се темељито разриједити и уклонити све могуће зрачне мјехуриће. Сличан начин изолације често се користи за унутрашње зидове бетонског темеља, који има глатку површину од опеке.

Таква вањска хидроизолација по правилу има слабо мјесто - то су спојеви, због чега их треба обрадити висококвалитетним мастиксом или битуменом.

Заштита зидова који се не сударају са земљом

Да би се заштитиле површине зидова од цигле или бетона без судара са земљом, следећа правила:

  • површинска обрада фасадних зидова одговарајућим решењима;
  • употреба као заштита од влаге декоративне жбуке;
  • поуздана заштита базе зграде.

Да бисте заштитили свој дом од влаге, водонепропусност поклопца треба третирати са посебном пажњом. Овдје можете користити гипсану хидроизолацију, која ће поуздано заштитити зграду и преклопити све микропукотине и поре у зидовима. По правилу, да би се постигао најбољи резултат, потребно је покрити 1 метар зида високим квалитетом кроз обим зграде.

Врло често се таква хидроизолација користи са додатним декоративним елементима у виду камена за облагање. Важно је само напоменути да се након облагања препоручује наношење заштитне отопине ​​на површину, која ће играти улогу одбијајућег влаге.цовер

Уз декоративну жбуку, можете завршити хидроизолацију свих вањских зидова зграде, дајући јој угодан изглед. Међутим, неки власници желе да оставе атрактивност опеке, не скривајући је испод дебелог слоја жбуке. Ова опција је такође могућа.

Потребна вам је хидроизолација која продире у течност и уређај за једнолично прскање. Ако немате прскалицу при руци, онда је можете нанети на површину зидова властитим рукама користећи широки ваљак. Нанесена композиција на површини зида има одлична водоодбојна својства, и омогућиће дуго времена да се цигла заштити од уништења.

закључак

Осим тога, треба напоменути да се производњом висококвалитетне хидроизолације вањских зидова не смије заборавити на унутарње конструкције. Без одговарајуће заштите зидова изнутра, нећете бити у могућности да постигнете дуги век трајања зграде, јер влага има своје место не само са улице, већ и стално присутна у просторијама, посебно у кухињи или купатилу.

Не заборавите ни на подруме. По правилу, влага долази одоздо, зато је потребно изолирати кућу од влаге свуда.