Калкулатор за израчунавање броја секција радијатора

Правилно израчунавање грејних делова радијатора је веома важно за сваког власника куће. Ако у сезони гријања нема довољно батерије, просторија се неће загријати, а куповина и кориштење превеликог броја радијатора ће довести до неоправданог повећања трошкова гријања. Стога, приликом замјене старог система гријања или уградње новог, потребно је израчунати број дијелова радијатора.

Секција - најмањи елемент конструкције грејне батерије радијатора. Обично је то двоцевна конструкција од ливеног гвожђа или алуминијума, ретко биметални радијатори, са ребрима за побољшање преноса топлоте услед конвекције и зрачења. Секције су међусобно повезане батеријом са специјалним брадавицама радијатора.

Пара или топла вода (носач топлоте) се испоручује и испушта преко уплетених спојница. Рупе, на које се не спајају делови, утапају се помоћу навојних чепова, у којима је могуће завртањем дизалице уклонити вишак ваздуха из система грејања. Сакупљена батерија се боји након комплетног склапања.

Како израчунати колико секција је потребно?

Постоји неколико начина за израчунавање броја делова радијатора, али суштина је: израчунати приближни губитак топлоте у просторији, а затим израчунати број делова радијатора који су потребни да би се компензовали.

Најједноставнији метод израчунавања даје приближан резултат. Међутим, они се могу користити ако је соба стандардног типа. Ако је такопросторија има "нестандардне" карактеристике (превелики прозори, приступ тавану или у подруму, угаони простор), онда је при рачунању потребно користити коефицијенте који омогућавају уважавање постојећих "нестандардних" услова.

Потребан број секција радијатора за сваку просторију може се израчунати ручно, користећи посебну формулу, или користити наш онлине калкулатор.

Формула за израчунавање броја делова радијатора:

Н = С /т * 100 * в * х * р,где:

Н - број делова радијатора; С - просторија; т - количина топлоте за гријање просторија; в је коефицијент прозора (обична стакла - 1,1; пластика (двоструко остакљење) - 1; х - фактор висине плафона (до 2,7 м - 1; од 2,7 до 3,5 метара - 1,1); англе - 1.

Потребна количина за гријање просторија (т) израчунава се множењем површине собе за 100 В. Наиме, за загревање просторије од 18 м2 потребно је загревати 18 * 100 = 1800 В или 1,8 кВ.

Онлине калкулатор за брзо израчунавање потребног броја радијаторских секција за гријање ће извршити све потребне прорачуне, ако унесете параметре табеле и остале потребне податке у табели:

[Впцалц ид = 879]

Програм у секунди ће дати резултат: површина просторије, потребан број секција и снага радијатора.

Обрачун узимајући у обзир додатне факторе

За најточније резултате израчунавања потребно је узети у обзир највећи број фактора који повећавају или смањују количину топлоте. Овај материјал је направљензидови и колико су добро изоловани, величина прозора и стакла на њима, број зидова у соби излази на улицу, и тако даље. Да би се то постигло, постоје коефицијенти који морају да умноже губитак топлоте у просторији.

Количина топлотног губитка директно утиче на број радијатора:

  • Виндовс. Од 15 до 35% губитка топлоте пада на прозоре. Тачна вредност зависи од тога колико добро се загреје прозор и његове величине. Стога размотрите два релевантна коефицијента: однос површине прозора према површини пода (10% - 0,8, 20% - 0,9, 30% - 1,0, 40% - 1,1, 50% - 1,2) и остакљење : (трокоморна стаклена плоча или аргон у двокоморном двоструком стаклу - 0,85, обични двоструки прозори - 1,0, конвенционални двоструки оквири - 1,27).
  • Кров и зидови. Када се има у виду губитак топлоте, важно је знати из ког материјала су зидови направљени, колико су добро изоловани и колико зидова иде директно на улицу. За ове факторе постоје следећи коефицијенти. Степен топлотне изолације: зидови од цигле дебљине у две опеке сматрају се нормом - 1,0; недовољан (одсутан) - 1,27; добро - 0.8. Присуство спољашњих зидова: унутрашња просторија - без губитака, коефицијент 1,0; један - 1,1; два - 1,2; три - 1,3.
  • Количина топлотног губитка такође зависи од тога која је соба на врху грејања или не. У том случају, ако се на врху налази простор за гријање (други стан, други кат куће итд.), Коефицијент се смањује - 0,7, ако се горње поткровље налази на врху - 0,9. Најчешће се претпоставља да не-гријана таваница ни на који начин не утиче на температуру у просторијисоба (коефицијент - 1,0).

Ови односи и норме су одређени за станове. Да би се узела у обзир губитак топлоте куће кроз подрум /подлогу и кров, резултат би требало да се повећа за 50%, тако да ће коефицијент за приватну кућу бити 1,5.

  • Климатски фактори. Такође можете вршити подешавања на основу просечних зимских температура: 10оС и више - 0,7; 15 ° Ц - 0.9; 20 ° Ц - 1.1; 25 ° Ц - 1.3; 30оС - 1,5.

Након свих потребних подешавања можете добити прецизнији број радијатора који ће бити потребни за гријање просторија, узимајући у обзир све параметре просторије. Али то нипошто нису сви фактори који утичу на снагу топлотног зрачења.

Прорачун различитих типова радијатора

Многи озбиљни произвођачи производе висококвалитетну опрему за гријање, у правилу наводе техничке податке сваке измјене на локацији, која такођер одређује топлинску снагу. У том случају, ако не и снага, и трошак расхладне течности је назначено, онда је преношење ове вредности на снагу прилично једноставно: 1л /мин расхладно средство кошта приближно једнако снази 1000 В (1кВ).

Такође је неопходно узети у обзир чињеницу да радијатори исте величине створени од различитих материјала имају различиту топлотну снагу. Метода израчунавања секција биметалних радијатора се не разликује од метода рачунања алуминијумског ливеног гвожђа или челика. Разлика је само у снази топлотног зрачења.

Да би се поједноставили прорачуни, постоје просечни подаци који вам омогућавају да управљате прорачуном. Један део радијатора саАксијални размак од 50 цм има следеће капацитете у складу са материјалом од којег су направљени:

  • алуминијум - 190В
  • биметални - 185В
  • ливено гвожђе - 145В.

Ако још нисте одлучили који материјал одабрати, можете користити ове податке. На пример, дајемо најједноставнији прорачун делова биметалних радијатора, узимајући у обзир само површину просторије.

При одређивању броја уређаја за гријање са биметалом стандардне величине (средња удаљеност од 50 цм) претпоставља се да један дио може загријати 1,8 м2 површине. Онда је на просторији 16м2 потребно: 16м2 /1,8м2 = 8,88схт. Заокруживање - 9 деоница су потребне.

Слично томе, сматрамо батерије од ливеног гвожђа или челика. Потребна су само правила:

  • Биметални радијатор - 1,8 м2
  • алуминијум - 1,9-2,0м2
  • ливено гвожђе - 1,4-1,5 м2.

Ови подаци су за секције са интераксијалним растојањем од 50 цм, а тренутно постоје модели различитих висина: од 60 до 20 цм, али и мањи. Модели величине 20 цм и мање називају се ивичњаци. Сходно томе, они се разликују од наведеног стандарда напајања, а ако планирате да користите нестандардне величине, онда ћете морати да извршите подешавања на основу података да површина уређаја за грејање директно утиче на топлотну снагу.

Ради јасноће, израчунат ћемо алуминијске радијаторе у том подручју. Иста соба је: 16м2. Размотрите број секција стандардне величине: 16м2 /2м2 = 8 ком. Али желимо да користимо мале секције висине 40цм. Пронашли смо однос изабраних радијаторавеличина до стандардне: 50цм /40цм = 1.25. И сада подесите количину: 8ком * 1,25 = 10 ком.

Направите приближан прорачун броја секција радијатора за грејање прилично лако и брзо. Али ако узмете у обзир карактеристике просторије, њену величину, врсту везе и локацију ћете морати потрошити више времена и посветити више пажње. Али ови напори ће се исплатити зими након што је инсталиран удобан систем грејања.