Калкулатор израчунава губитак топлоте у просторији

Приликом одабира и пројектовања система гријања, технологија "топлог пода" и снага гријаћих уређаја је веома важна точка у израчуну топлотног губитка простора. Помоћу калкулатора губитка топлине лако је израчунати оптималну снагу уређаја за гријање за гријање куће. Помоћу онлине калкулатора можете израчунати потребе за топлотом било које дневне собе или куће.

Израз "стамбени" односи се на просторију у којој ће људи живјети за вријеме грејне сезоне. Летњиковци, у којима је хладно време обично викенд, не спадају у ову категорију. Да би се постигао оптимални термички режим у њима, биће потребно више времена, што зависи од дизајна зграде и велике снаге система грејања.

Онлине калкулатор губитка топлоте

Без обзира на дизајн, свака зграда пролази топлину кроз ограду. Губици топлоте у околини обнављају се уз помоћ система гријања. Потребна снага извора топлоте је количина губитка топлоте са нормализованим залихама.

Да би се постигли најповољнији услови у просторији, узимају се у обзир фактори као што су: оријентација на стране света, физичке особине грађевинског материјала и топлотна изолација, уређаји, планирање простора, смјер вјетра и просјечна блага клима у хладној сезони.

Према резултатима прорацуна топлоте, одабран је котао, специфициран је број секцијаизабрани су радијатори грејања, прорачун снаге и дужине цеви топлог пода, генератор топлоте, који омогућава компензацију губитака топлоте. Опћенито, дефиниција губитка топлине је потребна за економично гријање простора, без вишка капацитета сустава гријања. Прорачуни се обављају ручно или уз помоћ одговарајућег компјутерског програма у којем се подаци одузимају.

Да би се израчунао губитак топлоте, параметри просторије, региона боравка, ниских температура и других података уносе се у посебна поља и листе које се приказују на онлине калкулатору. Вредности се аутоматски конвертују. Резултат укупног губитка топлоте у просторији приказан је на дну калкулатора у поглављу "Општи топлотни губици просторија, В".

[Впцалц ид = 143]

Такође, програм ће аутоматски израчунати месечну и годишњу потрошњу електричне енергије.

Како извршити ручни прорачун?

Да би се израчунао укупни топлотни губитак зграде, одвојено одредити губитак због сваке заштитне структуре и након свега саставити. Обрачун се врши у фазама.

  • Формира базу података за сваку собу, најбоље је то учинити у облику табеле. Прва колона садржи израчунату површину блокова врата и прозора, преклапања, подова и вањских зидова. Друга колона бележи дебљину структуре (ово су резултати мерења или пројектни подаци). У трећем - коефицијенти топлотне проводљивости одговарајућих материјала. Табела даје нормативне вриједности које ће бити потребне кададаље калкулације:

виши ? , што више топлоте пролази кроз дебљину дате површине.

  • Одредите топлотни отпор сваког слоја:Р = в /21где је в - дебљина грађевинског или топлотноизолационог материјала.
  • Израчунајте губитке топлоте сваког конструктивног елемента помоћу формуле:

К = С * (Тв-Тн) /Р , когато:

Тн је температура у улици, ° Ц; Тв је температура унутар просторије, ° Ц; С - површина, м2.

Наравно, у току грејне сезоне, време варира (на пример, температура се креће од 0 до -25 ° Ц), а кућа треба да одржава температуру од, на пример, око +20 ° Ц. За прорачуне, потребна је просечна разлика у температури током грејне сезоне.

За ово, у СНиП 23-01-99 (Табела), пронађена је просечна температура грејног периода за одређени град. На пример, у Москви, овај индикатор је -26о. Дакле, у овом случају, разлика ће бити 46 ° Ц. За израчунавање цијене топлине кроз сваки дизајн су топлински губици свих слојева. За зидове и плоче налази се гипсани материјал који се користи за зидање, вањску изолацију и облагање.

  • Израчунајте коначни губитак топлоте, дефинишући као сумуКспољних зидова, врата, подова, преклапања и прозора.
  • Вентилација. Добијеним резултатима додавања додаје се 10-40% губитака за вентилацију (инфилтрација). Ако инсталирате добре прозоре у кућу и не злоупотребљавате вентилацију, ова вриједност може битиузми за 0.1 Неки извори кажу да у овом случају зграда уопште не губи топлоту, јер се цурење надокнађује домаћом топлотом и сунчевим зрачењем.

Ручно извршите све прорачуне дуго времена, много је лакше користити наш онлине калкулатор за израчунавање губитка топлоте у кући.