Како уклонити влагу у угловима куће?

Проблем влаге у угловима и зидовима често је забринут за становнике стамбених зграда и власнике приватних кућа. Због чињенице да је угао просторије ометен, зидови почињу да потамњују, тапете се олабављују, појављује се калуп, ваздух постаје тежак у просторији. Осим тога, у хладној сезони температура у собама је спуштена, прозори су мање отворени за вентилацију просторије, много кише пада, а сами зидови нису исушени сунчевом свјетлошћу.

Углови и зидови су прилично озбиљан проблем који треба одмах решити.Насиље у породици може проузроковати разне болести, као и мјесто за прикупљање гљива и крпеља.

Дакле, питање зашто су бучни углови у кући забрињавају многе.

Узроци влаге

Извори појаве влаге у угловима просторија су очигледни и скривени. Неке је лако пронаћи, друге ће морати да претражују. Међутим, сви разлози због којих су углови куће константно подељени подељени су у две подкатегорије - унутрашња (лоша вентилација, недовољно грејање) и спољашње (на пример, експанзија температуре зида, продирање воде споља, итд.).

Најчешће у угловима просторије постоји влага у следећим случајевима:

 • постоји "цурење" зида (вода може да продре кроз пукотине у зиду од поткровља, одводних цеви или прекривања вијенаца);
 • зид се замрзава (углови "плачу" због чињенице да је због повећане топлотне проводљивости зидова формиран "хладни мост");
 • Затворено грејање је недовољно;
 • нема вентилације или је неефикасна;
 • на зидовима је формирана гљива;
 • слабо водонепропусни темељ зграде;
 • у кући је много прања и сушења;
 • у кухињи и купатилу нема капуљача;
 • вакуум формиран у шавовима, који није испуњен раствором;
 • спољни зидови су сувише танки;
 • празнине формиране у плочама преклапања;
 • хлађење се одвија преко металобалки или армиранобетонских конструкција;
 • у подрумима превише воде и влаге;
 • лоше положене у зидне балконе панела;
 • на вентилационим цијевима долази до кондензације услијед неправилне баријере паре.

Уклоните влагу у угловима

Пажљиви домаћини ће увијек примијетити неточне кутеве и утврдити узрок настанка спутума.

По идентификациата на криминалот, проблемот може да се решава със отстранаване:

 • Приликом замрзавања зидова, неопходно је предузети мјере за његово изоловање. Најефикаснија је изолација зидова напољу. Не само да ће смањити влагу, већ и смањити топлотне губитке. Учините то са минивом или пјеном. Међутим, власници станова у високим зградама имају тако загријавање - то је прилично проблематична ствар. Ако имате проблема са вањском изолацијом, можете загријати зид унутар просторије.

Приликом примене изолације са унутрашње стране, потребно је извршити термичке прорачуне, како би се избегла појава кондензације и влаге изолационог материјала, што доводи до губитка изолационих својстава.

 • Производ исправних прорачуна узима влагу упросторија, клима, степен топлотне проводљивости зида, итд., тако да је у таквим случајевима стручни савјет једноставно неопходан.
 • Када се користи неефикасан систем грејања, треба користити додатне изворе топлотне енергије. То може бити електрични камин, стационарна батерија, радијатор или други алтернативни гријачи који се препоручују за уградњу на оним мјестима гдје је највише влаге.
 • У случају појаве кондензације услијед прекомјерне зрачне непропусности просторије, након постављања пластичних прозора, просторија треба чешће провјетравати.
 • У случају недовољне дебљине зида, препоручљиво је, ако је могуће, ламинирати зграду додатним слојем опеке или нанети гријач испод жбуке. Унутра, загревање зидова може бити топлотно изолациони материјал (пена, минерални отпад), ставити на костур у светларници од 5 цм да га напуни експандираном глином. Овај грађевински материјал ће апсорбовати влагу из ограђеног зида и зауставити ширење плијесни.
 • Побољшање вентилације може се обавити постављањем додатног поклопца, а чак и на дну врата приликом уласка у засебну просторију може се направити прорез за регулацију зрака. Побољшање вентилације треба да буде иу купатилу и кухињи, које су често извор влаге.
 • У присуству подрумске просторије испод кућишта влага може продријети кроз микропукотине у поду, што доводи до оштећења зидова. Да би се отклонио такав проблем, под се третира антифунгалним средством, на њега се поставља водонепропусна подлога, а све празнине се полажу са заптивачем.
 • Ако се узрок сирових углова појавио у зиду гљивица и плијесни на гипсу, ондасва погођена места третирају се антифунгалним растворима, гипсом, ако је потребно, поново са квалитетном мешавином, а тек након тога лепе нове тапете.
 • Када слабо постављени балконски панели, влага продире кроз шавове, тако да спојеви између пећи и зида треба да буду постављени тако да нема струја које доводе до појаве влажних места.
 • Приликом причвршћивања спојева у спољним зидовима, мора се водити рачуна да затворени и отворени спојеви обезбеде непропусност ваздуха, а други, штавише, добро су заштићени од влаге.

Померити углове на горњим спратовима зграде

У приватним кућама или на вишим спратовима, зидови су често брушени кроз таван.

Ово се дешава у сљедећим случајевима:

 • углови сереју услед повреда у изолацији поткровног простора, влажност и црне тачке најчешће се јављају на местима где се преклапање таванског простора спаја са спољним зидовима;
 • простор поткровља слабо вентилиран (има неколико вентилационих отвора, нема континуиране вентилације), са добро вентилираном вентилацијом у поткровљу, иста температура се одржава на цијелој површини крова у јесенско-зимском периоду.

Упозорење на појаву влаге

Како би се смањила влажност и спријечила његова појава у будућности, омогућит ће се поштивање одређених правила.

 • Доње рубље треба сушити изван дневне собе или када се извлачи за усис зрака.
 • Приликом кухања посуђа, тава и таве треба покрити поклопцима како би се спријечило кухање на пари.
 • У купатилу, где је највиша концентрација влаге, као иу кухињи редовнонеопходно је очистити хаубе и вентилационе отворе од превеликог зачепљења, па чак и ове просторије треба проветравати сваког дана.
 • У приватној кући можете изоловати таван, као и покрити зидове водонепропусним материјалом, по могућности са порама.
 • Све запаљиве супстанце које формирају много влаге, посебно парафина, изузетно се ретко користе у затвореном простору.
 • Све собе у кући се емитују сваког дана.
 • Грешке у систему грејања треба елиминисати на време.
 • Користите одвлаживач да смањите влажност. Овај кућни апарат се лако носи са проблемом влаге, а његова компактност ће омогућити да се сушилица пренесе из просторије у просторију.

смањује влажност

Ако су зидови често влажни у унутрашњости са високом влажношћу (кадом, кадом), онда је то случај у вентилационом систему. Због тога, прво треба проверити вентилационе отворе за присуство непотребних предмета који могу ометати циркулацију ваздуха.

Како се прашина вентилационих канала може једноставно проверити: шаљемо горућу свијећу будалу и видимо како пламен реагира: ако се протеже до решетке, то значи да канали нису зачепљени и да постоји жудња.Када реакција пламена на вентилацију није, потребно је уградити додатне уређаје како би се успоставила циркулација ваздуха.

Када рупе нису зачепљене, промаја је још увијек слаба, онда се додатна врата за примање зрака могу направити на дну врата. Ако то није помогло у вентилационом каналу монтирати присилни издув. Такви фанови укључују самоу одсуству људи у просторији, јер они могу бити веома штетни по здравље.

Стручњаци савјетују у купаоници ставити вентилаторе с уграђеним регулатором влажности.Када се влага подигне, вентилатор аутоматски ради, елиминишући засићену влажност ваздуха.

Неке нијансе герметизованих зглобова

У случају нарушавања затегнутости шавова и појаве пукотина у зидовима почињу сироти углови у затвореном простору. Са овим стањем ствари излаз је један: хидроизолација спојева између панела треба да се поправи, а микропукотине у зидовима да се положе.

Након добре основе, зидови не би требали скупљати влагу. Квасац и они могу тећи само када је технологија шавова прекинута.

Главне грешке су примена заптивача без претходне поправке или употребе нискоквалитетног материјала за заптивање.

Такође треба узети у обзир да ако се хидроизолација спојева у једном стану, а не у цијелој кући, проблем влаге неће изгубити.Влага ће продријети у лоше положене шавове у стану на кату изнад или на техничком кату, па иако спорије, наћи ће свој пут у праву собу.

хидроизолација темеља

Догађа се да је влага у кући узрокована чињеницом да је темељ слабо изолиран. Код недовољне хидроизолације, подземне воде, када се издигну на више од 1,5 м, могу да продру у зидове. У том случају, они ће бити навлажени, испод плоче и плијесни ће се појавити у кутовима, жбука ће почети да се распада, а тапете ће бити размажене. Међутим,ако је хоризонтална хидроизолација темеља правилно изведена, онда ће се спријечити продор подземних вода.

Кондензат после инсталације нових прозора

Догађа се да се ћелије влаге у угловима стана појаве након замјене обичних прозора пластиком. Уграђени прозори су веома затегнути, они чврсто затварају рупе, због чега се соба погоршава. У таквим случајевима могуће је избјећи гребање по зиду, ако знате што учинити.

Замена ваздуха је често довољна у ваздуху у затвореном простору.Међутим, ако то није довољно, могуће је побољшати вентилацију постављањем додатног вентилатора на вентилатор. Затим ће се смањити влажност у просторији, а неће доћи до кондензације влаге на хладним зидовима, посебно у угловима, гдје је измјена зрака смањена.

Проблем сирових углова чешће почиње да се брине у хладној сезони. Многи у почетку не примећују ни евакуисане зидове, међутим, када влага постане плијесан, потребно је озбиљно ријешити проблем. Од сталне влаге у просторији умножите гљивице, крпеља и тајице, а становници могу развити разне болести, диспнеју, кашаљ и алергијске реакције.

Видео: како се ријешити влаге у кући или стану

Борбу против прекомерне влаге у дневној соби треба одмах започети. Овај процес је прилично дуготрајан, понекад захтијева готовинске трошкове. Међутим, са прецизном дефиницијом узрока повећања влажности и правилног избора ефикасних начина за борбу против влаге,Мокри углови се могу заборавити заувек. А ако је потребно, нове поправке у стану освежит ће зидове и задовољити ће све.