Како уклонити уљану боју са стропа

Поправак - ствар је невоље, а посао везан за плафон, посебно буран. Пре завршетка плафона потребно је уклонити стари слој. Релативно лако уклонити бјелило, остатке љепила или боје на бази воде, сложеније питање - како очистити строп од уљане боје.

Чињеница да се уљана боја састоји од пигмената, мазива и различитих пунила. Пигмент је прах, није растворљив у води или у уљу, па се трља са уљем. За боље сушење користе се пунила. Овај материјал је веома стабилан, тако да нису све методе ефикасне.

Најефикасније методе чишћења плафона од боје:

  • термичка
  • хемијска
  • механички

Пре него што почнете са радом, морате да носите затворену одећу и заштитну опрему (наочаре, респиратор, покривала за главу, рукавице). Соба такође захтева обуку: намештај мора да се носи, а прозорске клупчице, лустери и подови морају бити покривени филмом или новинама.

термичка метода

Овај метод је идеалан ако желите уклонити дебели слој. Чишћење треба вршити у добро проветреној просторији, јер се ослобађају штетне паре.

Користите лампу за лемљење или индустријски сушило за косу да бисте загрејали малу површину плафона. Сада морате уклонити омекшану боју шпатулом. Површина се брзо хлади, тако да се уклањање мора обавити врло брзо.

Не заборавите да избегнете загревање пластике и ожичења.

Тхермалметода није погодна за чишћење бетона.

хемијска метода

Хемијски раствор за чишћење боје садржи упутство које детаљно објашњава како очистити строп од старе боје.

Главне фазе овог метода:

  1. Нанети четком или ваљком на површину стропа;
  2. Сачекајте док се боја не набрекне, попусти;
  3. Остружите омекшану боју.

Ово је најбржи начин, али уз помоћ прања, специјалних композиција није увек могуће уклонити застарели премаз, најбоље ради на свјежем слоју. Понекад је потребно поново применити решење. Модерна прања немају оштар мирис, чисте дрвене, металне и бетонске површине.

Маса за уклањање може се кувати самостално код куће. Потребно је вапно, креда и каустична сода у истом омјеру. Композиција се наноси на целу површину плафона. Важан услов - добро проветрена, јер је маса веома агресивна. Након 3 сата, спатулом, уклоните смешу заједно са слојем боје, уклоните остатак четком и исперите плафон водом.

Такођер, можете уклонити боју са стропа с ПВА љепилом или љепилом за тапете. Прво, потребно је да потопите плафон, а затим га налепите на папир или папир. Када се папир суши, откинути га, заједно са њим ће сломити стари поклопац. Шпатула може да оструже остатке.

механичка метода

Најискуснији, мало застарели, али најбезбеднији начин да се ослободи уља. Потребно је многовреме, али врло једноставно. Плус, претходни премаз је уклоњен до краја. Главно је да носите наочаре, респиратор и отворите прозоре. Током рада настаје много прашине.

Да бисте очистили плафон, морате третирати површину бушилицом са млазницом или брусилицом. Затим се врши ручно бојење стропа од боја помоћу металне четке или брусног папира. Након тога морате опрати плафон водом.

Пре него што очистите строп од боје, размислите о методи која вам одговара. У процесу рада не заборавите на сигурносну опрему. Гоод репаир!