Како уклонити шкрипу ламината

"Глатки ламинат": неправилно обликовање и подешавање

Неисправно полагање ламината увијек се манифестује у облику разних, неугодних у дијелу експлоатације таквог покривања ствари, од којих је једна шкрипа. Наравно, сама по себи, ламинат, наравно, неће се огребати, али када ходате, овај премаз ће произвести неугодне звукове различитих фреквенција, понекад неугодне и застрашујуће!

Шта се може учинити у таквој ситуацији, када је већ постављен ламинат и постављен намјештај, а људи су већ почели да лијече обновљену просторију? Одговор, надам се, неће вас разочарати и неће се узнемирити, јер ће у већини случајева ламинат морати бити дјеломично или потпуно демонтиран како би се уклонили узроци огреботина. И они (из истих разлога) могу бити различити.

Најчешћи узроци огреботина ламинатног премаза :

· Неједнакост основе

· Набавка ламината ниског квалитета

· Мали остаци између базе и ламината

· Недостатак размака између лајсни и ламината, као и између ламината и зида

Неједнакост темеља на којем је затворен ламинат је вјероватно најчешћи феномен који многи чаробњаци воле да одлуче приликом полагања ламината, стављања испод њега (по потреби) специјалних облога. У већини случајева, шкрипа ламината са таквим снопом је веома брза, јер су облоге које су под константним притиском компресоване. Једино исправно рјешење у овом случају је потпуна демонтажа ламината и потпуно поравнањебазе

Идеално, разлог за шкрипање може бити мали отпад који су једноставно заборавили пажљиво очистити прије полагања ламината. И шкрипање у овом случају неће бити одмах видљиво, јер ће подлога донекле изравнати различите ситне остатке, међутим, због тога ће појачати трошење, и чим се сломи, шкрипа ће се манифестовати у пуном програму. Као иу првом случају, само пуна демонтажа и темељито одлагање смећа спасит ће само шкрипање.

Још један случај када постоји шкрипа је одсуство потребног размака између зидова и ламината, као и ламината и лајсни. Ова два случаја су најједноставнији део отклањања узрока шкрипања, јер демонтажа ламината неће бити потребна.

У првом случају, довољно је отворити лајсну и подесити ламинат (на примјер, бугарски), након што се са свих страна (не мање од 1 цм) повуче из зидова тако да их ламинат не додирује када се креће и не огреботине ходајући по њој. У другом случају, довољно је једноставно одврнути лајсну и подићи их мало више, тако да се ламинат деформише када се напуни, а не огреботине, додирујући њихове ивице.