Како раставити пумпу за воду: дијаграм, фотографија, видео упутства корак по корак

Брзо рјешавање проблема везаних за вишак или недостатак воде у приватној кући или кућици помаже одводној пумпи. Приступачна цена чини је траженом у различитим ситуацијама, од поплаве подрума са пролећним поплавама до потребе за наводњавањем пољопривредног земљишта. Уз све ове задатке, машина се у потпуности суочава, тако да њен неуспјех може негативно утјецати на одређене аспекте живота.

Оштећење дренажне пумпе

Опрема која је непрекидно радила дуги низ година и купљена релативно недавно може бити неисправна. Важно је напоменути да су у већини случајева догађаји који су проузроковали инвалидност последица неправилног рада или неписмене инсталације јединице у систему водоснабдијевања.

уређај уређаја

Често се дешавају следеће:

 • Дренажа пада на недовољну дубину за ефикасан унос воде;
 • велика количина ваздуха је ухваћена у радној шупљини;
 • продубљивање површине узорковања пумпе није у потпуности имплементирано.

Визуелна инспекција ових недостатака може се постићи чак и код визуелне инспекције која се односи на будућност, тако да је могуће занемарити ове факторе.

Пре растављања пумпе за воду, предуслов је да се опрема претходно искључи из електричне мреже.

Постоје случајеви када употреба опреме није у складу са препорукама произвођача. Важне перформансенаведен у пасошу на хидрауличном уређају. Прекомерна оптерећења ће убрзо узроковати квар пумпе.

Сљедећи параметри, који доводе до кварова, су сљедећи:

 • рад у енергетским мрежама са волатилним напоном или јачином струје;
 • пумпање дренажне пумпе екстремно загађене течности, у којој чврсте честице прелазе дозвољене димензије пасошке вредности;
 • рад на дубинама које прелазе максимално дозвољене параметре;
 • прекорачење дозвољеног трајног рада.

Спречавање таквих проблема може се постићи инсталирањем поузданог стабилизатора, уградњом филтера од контаминације и испуњавањем стандарда наведених у пратећим упутствима.

Не дозволити рад одвода на празном. То ће довести до прегревања уређаја и потпуног квара.

Обнова плутајућих елемената

Решење ситуације је употреба дренажне пумпе са пловним прекидачем. Таква аутоматизација би требало да правовремено искључи електричну енергију, избегавајући "суви" потез.

Све дренажне пумпе су опремљене са пловним системом

Ако опрема није подвргнута редовној визуалној контроли, превентивном одржавању у облику чишћења, а такође се експлоатира у неприкладном за свој рад агресивни околиш, то ће брзо довести до смањења ефикасности, смањења ефикасности апарата, и на крају до квара.

УграђеноПрекидач пловка за пумпу у јединицама које се користе за снабдевање водом је веома ретко неисправан. Због чистоће течности, њено тело не захтева профилаксу. Ако дренажни пловци раде у канализацији, редовно чишћење прекидача пловка врши се најмање једном свака 3-4 недеље. Довољно је да се његово херметичко тело спусти под млаз високог притиска.

Приликом савијања контаката када је уређај под притиском или проблема са кабловима, мора се извршити потпуна замјена прекидача пловка за пумпу.

Решавање проблема

Одређени кварови пумпи могу се фиксирати властитим рукама. У већини случајева, таква поправка се своди на чишћење локације, замјену лако растављеног елемента или извођење једноставних операција опорабе. Пре растављања пумпе, вреди спровести визуелну дијагнозу.

Најпопуларнији радови изведени са пумпама за дренажу различитих модификација су следећи:

 • обнављање електричног кабла;
 • замена стартног кондензатора;
 • демонтирање произведеног импелера и уградња новог;
 • инсталирање новог пловног прекидача;
 • подешавање амортизера;
 • уклањање накупљених нечистоћа из канала за пролаз.

Са оштећеним металним или пластичним кућиштем, сломљеним вентилом или калемом за печење треба да контактирате сервисни центар. У неким случајевима, најкориснија опција била би куповина нове пумпе.

проблем кабл

Електрични елемент система, који је у зони ризика због интензивног рада, је електрични кабл. Положене бакарне жице под поузданом изолацијом на честим превјесима су покидане, а истовремено напајање не иде до мотора пумпе.

Најчешће се јаз појављује близу прикључка за укључивање, као и "улаз" кабла у тело апарата. У случају буке, можете подрезати проблематично подручје вилицом, а на крају да обесите нови, сигурно затежући вијке за причвршћивање.

Када затворите кабл око кућишта, требаће вам више стрпљења и времена за опоравак. Пумпа мора бити сува и чиста током поправки са њом. Унапријед је вриједно бринути о присутности одвијача, троструких облика или других конфигурација.

Одвијте носач, полако закрените поклопац да бисте га уклонили из технолошких утора. Након ослобађања приступа за демонтажу кабла, замјењујемо га употребљивим каблом и скупљамо конструкцију.

Вода престала да се храни

Постоје ситуације када пумпа ради на такав начин да се течност пуни малим порцијама или не иде у потпуности. Највјероватније су постојали сљедећи негативни догађаји:

 • дошло је до зачепљења главне цијеви, што се може ријешити уобичајеним чишћењем пролазне рупе;
 • Радно коло се оштећује механички (поломљене лопатице или деформисано постоље) или је дошло до пропадања његових спољних површина;
 • у води повећан вискозитет због прекомерногколичина зачепљења и присуство чврстих честица у запремини;
 • Када се снага спусти, могу се појавити карактеристични звукови који се јављају као резултат квара лежајног механизма.

Одмах раставити пумпу није вриједно првих корака треба да се очисти тијело и подручје филтера од могућег зачепљења.

Превенција и нега

Разлози за неуспјех опреме, заправо, су само два - кршење правила рада и природног трошења. А да би се продужио животни век уређаја, неопходно је. Прво, слиједите препоруке произвођача. Један од главних је распоред уређаја тако да усисни елемент не приања чврсто на дно погона и не зачепљује фракције честица.

Сваке године треба проверити интегритет кабла и унутрашњих елемената, евентуално раставити кућиште пумпе до палубе.

Најмање 4-5 пута годишње, уређај мора бити очишћен да би се спријечило зачепљење.

Дренажну пумпу немојте користити као фекалну, имају различиту функцију и уређај. али што је најважније, у дренажи не постоји дробилица која разбија велике фракције и спречава прерано распадање апарата.

ВИДЕО: Поправка дренажне пумпе