Како проверити сијалицу мултиметром?

Није увек визуелна инспекција жаруље са жарном нити нам омогућава да закључимо да она није погодна. Постоје случајеви када нема оштећења кроз формацију, али сијалица у лампи не светли. Подесите узрок и тиме потврдите или одбаците квар лампе на неколико начина. Можете научити како то урадити из овог чланка.

најлакши начин

Најлакши начин за дијагностицирање је помицање сумњиве сијалице у другу лампу и укључивање. Нажалост, ово не функционира увијек. Понекад је резбарски део базе направљен са одступањем од стандардне величине и када се увијање у кертриџ не затвара ни електрични контакт. Или у кући нема више чворова са потпуно истим покровитељем.

Када купујете сијалицу у продавници електронике, многи су обратили пажњу на то како је продавац провјерава уз помоћ тестера. У случају тестера постоји неколико конектора за дијагностицирање различитих типова сијалица: са жарном нити, флуоресцентном и халогеном. Његов задатак је да провери интегритет проводника унутар лампе, што се види из звучног сигнала. Иста операција се може обавити код куће, помоћу мултиметарског или мултифункционалног одвијача.

Тест дигиталног тестера

У моду вокала

Сваки мултиметар има повратну спрегу, преко које можете проверити интегритет електричне везе. На инструмент табли, овај режим је означен посебним знаком.Топроверити ефикасност потребне сијалице:

  • поставите прекидач у режим петље (проверите да ли је прекид);
  • додирните једну сонду централног контакта, а другу - страну (за жаруље са жарном нити са навојном капом).

Ако уређај за осветљење ради, тестер производи звук, а на ЛЦД дисплеју се појављује број у опсегу од 3-200 ома.

Пре сваког мерења, сонди кратког споја морају бити међусобно повезане како би се осигурало да мерни круг тестера ради.

Компактне флуоресцентне (ЦФЛ) и ЛЕД сијалице на овај начин не протестују због присуства унутар електронског кола. Одвојено, може се провјерити само ЦФЛ стаклена спирала. Да би се то урадило, потребно га је уредно одвојити од базе и направити два пара жица које воде до електронске баластне плоче.

У тесту отпорности

Постоји још један, прецизнији, начин дијагностиковања спиралних лампи са мултиметром. Они не само да могу да одреде погодност сијалице, већ и да открију њену отпорност. Зашто је то потребно? На пример, фабричка ознака на сијалици са жарном нити се брише. Због тога је његова моћ непозната. На овај начин ћете решити овај проблем.

Сада о томе како проверити сијалицу мултиметром у режиму отпора. Да бисте то урадили, морате да померите прекидач у положај са ограничењем од 200 ома, а затим додирните електричне контакте сонди лампе на исти начин као у режиму позива. У том случају нема звучног сигнала, а ЛЦД ће приказати вриједност отпораОмаха Ако дисплеј остане "1", онда се у унутрашњости уређаја за прекид светла.

Према измјереној отпорности спирале у хладном стању, може се закључити о њеној снази. У нашој састављеној табели налазе се подаци о главним типовима лампи које се користе у свакодневном животу.

Приликом мерења, треба имати на уму да се због слабог контакта сонди са тестером, добијени резултат може разликовати од таблице према већој страни за неколико охма.

Проверите помоћу индикатора одвијача

Да би се проверила сијалица код куће, није неопходно имати мултиметар при руци. Бржи је помоћу вишенамјенског одвијача. Његова разлика у односу на уобичајене индикаторе је постојање пилуле за батерије унутар кућишта. Ефикасност оваквог одвијача се проверава додиром прстију његових металних контаката са крајева. У овом случају, ЛЕД индикатор унутар њега мора сијати.

Редослед поступака за проверу сијалице са жарном нити је следећи:

  1. У једној руци, узмите жаруљу, додирујући резбарију (бочни контакт).
  2. Са друге стране, узет је индикаторски одвијач, а метални штап додирује централни контакт лампе, а палац - крајеве одвијача. Тако је круг затворен кроз шрафцигер, лампу и људско тело. Читав тест траје само неколико секунди.

Треба да се забележи, да згорај наведене методе за проверу лампе за домаћинство раде и у случају аутомобилских сијалица са жаруљама са жарном нити.