Како проверити електромагнетни вентил гасног котла?

Сваки гасни котао треба неколико кључних јединица за надзор јединице ради правилног рада. У случају било каквих одступања, различите компоненте раде, а инсталација једноставно престаје да ради. Али морате да разумете како да проверите електромагнетски вентил гасног котла, термопара или било које друге компоненте. Уосталом, знајући за неисправност, у већини случајева, она се може сама уклонити.

термоелемент

Овај уређај је један од ретких који вам омогућава да измерите високу температуру. Једноставно је и истовремено поуздано. Термопар је направљен од два проводника израђених од различитог метала, који су повезани у различитим тачкама. Све то омогућава да се користи у разне сврхе. Главни недостатак је грешка од једног степена. Једноставни лаици изгледају безначајни. Али за такве уређаје многи сматрају такве показатеље једноставно огромним.

Уређај се користи као осигурач. Он мери температуру у фрижидеру. Ако брзо почне да пада (рецимо, из неког разлога, ватра је угасила или је дошло до проблема са излазом дима), систем у који улази сигнал до електромагнетног вентила и довод гаса се зауставља. Стога, ако ова компонента не ради, опрема није способна.

Редослед акција за верификацију:

 1. Термоелемент има два завршетка, од којих се први загрева упаљачем, а други се причвршћује на електромагнетни вентил. Неопходно је одвојити уређај од котланормално или кондензујуће, са тропутним вентилом.
 2. Затим обезбедите константан пламен. Свећа ће бити најпогоднија.
 3. Загрејте врх преко пламена на удаљености од 1 цм, само будите опрезни, јер топлота може досећи и до половине љуске.
 4. Узмите тестер и окрените га на миливолт. Једна сонда је постављена на тело, а друга на излазни контакт.
 5. После пола минута, нормална термопар ће показати ЕМФ у опсегу од 17 до 25 мВ. Ако су индикатори нормални, онда проблем нефункционалног система може бити различит.

Електромагнетни вентил

Електромагнетни вентил је запорни вентил, који директно утиче на сигурност уређаја. Углавном се инсталира како би се зауставио довод горива у случају квара. Изванредне ситуације у погону гријања гасом могу настати због различитих фактора:

 • пад притиска горива;
 • недостатак флуида у систему (може проверити спојеве, тространи вентил и цеви);
 • погоршање вуче;
 • цурење гаса.

Сваки од наведених проблема је опасан за људски живот и стога је даљи рад система неприхватљив. Зато електромагнетни вентил ради. Његова почетна позиција је отворена. Да би се затворио, из њега долази електрични импулс, који долази из термопара који је инсталиран изнад пламена у комори за сагоревање или на димњаку.

Одмах морам рећи да овај елемент изнимно ријетко пропада, јер има велики потенцијал за употребу. Упркос томепостоје тренуци.

Постоје два начина за тестирање овог вентила:

 1. Ватра. Термоелемент који се користи замењује се новим. Да ли је аутоматско дугме укључено. Затим се пали упаљач и термопар се подиже до краја. У овом случају, аутоматизација би требала радити.
 2. Инструментал. Сензор је уклоњен из кућишта и уметнут је контакт за поправку. Напаја се напоном од 3 до 6В. Ако је електрични вентил у реду - аутоматски ће радити. У супротном, морате заменити ову ставку.

трансформатор убрзања

Овај елемент снабдева горионик струјом пражњења (варница) која је потребна за паљење горива. Поред других елемената који директно утичу на рад јединице, компонента такође може да пропадне. Као резултат, сва аутоматизација ће радити, али неће бити пожара, јер нема извора за паљење.

Колико брзо могу да проверим бум енергетског трансформатора? Једноставно. Морамо направити неке једноставне потезе:

 1. Кроз посебан прозор, види да ли постоји пражњење или не.
 2. Помоћу тестера проверите напон који излази из регулатора током покушаја паљења. Нормална је бројка која се креће у распону од 187 до 235В.
 3. У случају проблема, морате искључити напајање трансформатора и поново га прикључити.
 4. Проверите поново.

У сваком гасном котлу постоји много сигурносних компоненти и сензора који вам омогућавају да пратитеисправан рад јединице. У случају ситуација које јасно угрожавају живот особе, систем потпуно искључује инсталацију.