Како проверити ЛЕД на мултиметру (тестер) на перформансе?

Провјера ЛЕД-а помоћу мултиметра је најједноставнији и најприкладнији начин за одређивање његових перформанси. Дигитални мултиметар (тестер) је вишенамјенски мјерни уређај, чије се могућности одражавају на положајима прекидача на предњој плочи. Светлеће диоде се провјеравају на перформансе помоћу функција које су присутне на било којем тестном уређају. Проверите методе верификације помоћу дигиталног мултиметра ДТ9208А. Али прво ћемо се мало дотакнути разлога неуспјеха новог и неуспјеха старих свјетлећих диода.

Главни узроци квара и квара ЛЕД диода

Посебност сваке емитне диоде је ниска граница обрнутог напона, који је само неколико волти већи од пада у њему у отвореном стању. Било какво електростатичко пражњење или неисправно повезивање током отклањања грешака у кругу може проузроковати отказ ЛЕД излаза (ЛЕД). Светле ЛЕД диоде мале снаге, које се користе као индикатори напајања за различите уређаје, често изгарају као резултат напона скока. Њихови планарни аналоги (СМД ЛЕД) се широко користе у 12В и 220В лампама, тракама и батеријским лампама. У њиховом сервису можете бити сигурни да користите тестер.

Вреди напоменути да мали дио неисправних (око 2%) ЛЕД диода долази од произвођача. Због тога додатно тестирање ЛЕД диоде од стране тестера прије инсталације на тискану плочу не омета.

дијагностичке методе

Најлакши начин, који најчешћекористити радио аматере, је провјера свјетлосних диода помоћу мултиметра за рад са сондама. Метода је погодна за све врсте ЛЕД диода, без обзира на њихов рад и број налаза. Постављањем прекидача у положај "сондирање, провјера за прекид", сонда се односи на налазе и прати индикације. Затварање црвене сонде на аноду, а црна катода за одговарајућу ЛЕД лампицу треба да се упали. Код промене поларитета сонди на екрану тестера треба да буде број 1.

Светлост која емитује диоду током инспекције биће мала и неке светлеће диоде могу бити невидљиве при јаком светлу.

За тачну верификацију вишебојних ЛЕД-а са вишеструким закључцима, потребно је познавати њихове термостате. Иначе ћете морати насумично доносити закључке у потрази за заједничком анодом или катодом. Немојте се плашити да тестирате моћне светлеће диоде са металном облогом. Мултиметар није у стању да их онемогући мерењем у режиму позива.

Верификација ЛЕД-а мултиметром може се извести без проба помоћу тестних утичница транзистора. Типично, на дну уређаја се налази осам рупа: четири на левој страни за ПНП транзисторе и четири на НПН транзистору. ПНП транзистор се отвара давањем позитивног потенцијала емитеру "Е". Дакле, анода мора бити уметнута у отвор са натписом "Е", а катода - у прорезу са натписом "Ц". Треба да се упали исправан ЛЕД. Да бисте тестирали у рупама за НПН транзисторе потребно је да их променитеполарност: анода - "Ц", катода - "Е". Овај метод је погодан за проверу ЛЕД лампица са дугим и чистим контактима за лемљење. Није битно у којој позицији је прекидач за тестирање.Провера инфрацрвеног ЛЕД-а такође се дешава, али има своје нијансе због невидљивог зрачења. У тренутку додиривања сонди са излазом радне ЛЕД диоде (анода - плус, катода - минус) на екрану уређаја треба истакнути број од око 1000 јединица. Приликом промене поларитета на екрану треба да постоји јединица.

Да бисте проверили инфрацрвену диоду у прикључцима за тестирање транзистора, додатно ћете морати да користите дигиталну камеру (паметни телефон, телефон итд.) Инфрацрвена диода је уметнута у одговарајуће рупе мултиметра и усмерена ка камери на врху. Ако је у добром стању, ИР зрачење ће бити приказано на екрану гаџета у облику замагљеног замагљеног места.

Тестирање моћних СМД ЛЕД-ова и ЛЕД-а за перформансе које нису мултиметар захтева тренутни управљачки програм. Мултиметар се повезује узастопно на електрични круг неколико минута и прати промјену струје у оптерећењу. Ако је ЛЕД слабог квалитета (или делимично неисправан), струја ће се лагано повећавати, повећавајући температуру кристала. Затим се тестер спаја паралелно са оптерећењем и мери директни пад напона. Поређењем измерених и пасошких података са карактеристикама волт-ампера може се закључити да је прикладност ЛЕД-а за рад.