Како проверити РЦД

Најнеугоднија ствар која се може догодити са заштитном аутоматиком електричног круга - неће радити у правом тренутку. Да би се то избегло, сви уређаји се опетовано тестирају, а то се ради не само током производње, већ иу процесу рада - то се може урадити код куће. Истовремено, ако су заштитни аутомати и принцип њиховог рада већ навикнути, онда како проверити УЗО - јер је спреман за појаву неуобичајене ситуације - за неискусне кориснике у електротехници често остаје мистерија.

Принцип провјере перформанси ОПЦ-а

Када се материјал тестира на чврстоћу, покушава се разбити. За тестирање сигурносних аутоматских машина морамо створити услове под којима ће радити - према овим правилима и извршити све постојеће провјере.

Сигурносни запорни уређај се активира ако се детектује цурење струје, тј. Када електрични круг у фазној жици напаја више струје него што прелази нулу. Повезаност УЗО-а може се вршити у зградама са и без уземљења - у сврху обављања инспекција, мора се разумјети разлика између ових метода заштите кућанских апарата и особе.

 • У првом случају, ако се прекине изолација ожичења, онда дио струје иде до тијела апарата, одакле одмах иде до жице уземљења, што доводи до цурења, што заштитни прекидач одмах региструје и откључава круг.
 • Ако нема уземљења, онда је изолација оштећенапоново пада на тело апарата, али будући да нема куда, равнотежа између улазног и излазног излаза остаје опћенито и УЗО још не ради. Цурење ће се десити само ако особа додирне неисправан електрични уређај - струја тече кроз тијело, равнотежа између улазне и излазне струје у главном кругу ће бити прекинута и УХО ће одмах искључити напајање.

То значи да ће исправна веза и одговарајући сигурносни уређај за искључивање радити у сваком случају, али ако је мрежа уземљена, онда ће се грешка појавити тек након што особа има благи проток струје (ако је уређај правилно одабран, онда не би требало бити ни болних осјета) .

Наравно, ако нема темеља, онда проверите перформансе УЗО-а тако што ћете додирнути фазни проводник, што је, благо речено, веома екстреман начин - ако је уређај изненада неисправан, тада је неизбежан приметан удар са струјом.

Упркос разлици у начину повезивања, принцип заштитног излаза остаје непромењен и све методе провере уређаја су погодне у оба случаја. Истовремено се врши и провера инсталиране дијагностичке машине, јер се ради о истом ултразвуку, комбинованом само у једном случају са аутоматским прекидачем.

Тест дугмета - уграђени симулатор извора струје цурења

На предњој плочи сваког заштитног уређаја налази се дугме са словом "Т" или ријеч "Тест". Ово је најлакши начин да брзо проверите РЦД - када кликнете на овај тастерелектрични круг се појављује као додатни капацитет или отпор, гдје одлази дио струје. Постоји струја цурења која ће активирати заштитни уређај за искључивање.

Уз очигледну корисност ове функције, треба разумети да дугме "Тест" на самом РЦД-у није панацеја и његово функционисање или операција НОТ НОТ даје комплетне информације о стању уређаја. Опције овде могу бити следеће:

 • Ако РЦД не ради, али је само повезан, онда, поред грешке у раду, може бити да уређај није правилно инсталиран. У том случају, прво морате провјерити схему повезивања.

 • Ако је дугме претходно било активирано, али сада није - у овом случају, потребна је детаљнија провера ЕЛВ-а и његовог повезивања.
 • Да ли сам гумб "Тест" не ради, а заштитни уређај у цјелини ради. Ово се проверава само додатним методама, али у сваком случају постоји брак са уређајем и препоручује се да га замените.
 • Додатне методе верификације потврђују да је сам уређај неисправан - без замјене уређаја овдје.

Тестирање УЗО са дугметом "Тест" требало би да се спроводи редовно - отприлике једном месечно и напредније методе најмање једном годишње.

Тест батерије

Тестирање УЗО-а са батеријом је један од најсигурнијих метода верификације - нема потребе чекати док не дође до струје цурења, и створени су услови под којима УЗО "мисли" да је настао. Осим тога, струја производибатерија се не осећа као људско биће.

Поента је у томе да се струја преноси само преко једне од завојница уређаја - на другом неће бити и унутрашњи "калкулатор" уређаја даје наредбу за откључавање круга. Иначе, на овај начин је лако провјерити функционирање УЗО-а приликом куповине.

У пракси, то је како слиједи:

 • Ако је заштитни уређај за искључивање већ спојен на мрежу, он се прво искључује од свих жица.
 • Кратка књижења (како би им се омогућило да додирну батерију) спојени су на један од полова уређаја (лијеви или десни терминал изнад и испод).
 • Крајеви жица (изоловани од изолације) додирују плус и минус батерија - једна од завојница уређаја истиче струју и ако је ултразвук у реду, заштита ће радити.

Јасно је да се овај метод користи на следећем видео снимку:

С таквим прегледом треба узети у обзир три главне тачке:

 • Струја коју производи батерија треба да буде најмање једнака, али је боље да се прекорачи тренутна задата вредност уређаја - ако је последња једнака 100мА, а батерија производи 50, онда се операција неће десити.
 • Вероватно је да ћете морати да посматрате поларитет - ако се након додиривања закључака батерије окидач не појави, онда морате да промените плус и минус на местима. Ако се операција не понови, онда је то већ индикатор квара или је уређај купљен заштитним електронским затварањем.

Више о разлици у провјери електронских иЕлектромеханички ПЛЗ на видео:

Контрола рада ултразвучне контролне лампе

У овом случају, директно цурење струје из круга директно заштићеног РЦД-ом. Да би се овде провела исправна провера, неопходно је разумети да ли постоји струјни круг уземљења или је без њега прикључен заштитни уређај.

Да би се саставила контрола, сама сијалична сијалица ће бити потребна кертриџ за њу и две жице. У суштини, жаруља ће бити покупљена, али умјесто вилице постоје голи жице које се могу додирнути од стране провјерених контаката.

Нијансе склопа контроле

Два важна аспекта морају бити узети у обзир приликом састављања контрола:

 • Прво, лампа треба да буде довољно јака да створи потребну струју цурења. Ако се проверава стандардни РЦД са подешавањем од 30 мА, онда нема проблема - чак и сијалица од 10 В ће узети најмање 45 мА из мреже (израчуната по формули И = П /У => 10/220 = 0,045).

Треба обратити пажњу на ову ставку када је поставка заштитног путног уређаја око 100 мА - онда се мора узети сијалица од најмање 25 вати.

 • Друго - ако узмете прејаку сијалицу. Ако је питање само како провјерити рад РЦД-а, у овом тренутку не можете обратити пажњу. Ако је, поред тога, потребно процијенити да ли вриједност задане вриједности није раскалибрирана, тада ће бити потребно допунити схему. На пример, ако скупите контролер са сијалицом од 100 вати, тада ће јачина струје на њој бити око 450 мА. Није познато на којој струјизаштитни уређај се спотакнуо - ако је још увијек расалиран и активиран умјесто 30 на струју од 100 мА, онда би особа могла добити смртоносни ударац за струју. Да би се контролисао РЦД да ради на номиналној струји, мора се додати отпор, што ће смањити јачину струје у кругу на потребну.

Важно !!! Сам отпор сијалице мора се израчунати, а не мјерити мултиметром, јер је отпорност хладне волфрамове нити око 10-12 пута мања од отпорности врућег.

Прорачун контроле отпора

Израчунајте потребан отпор ће помоћи закону Охм - Р = У /И. Ако узмете сијалицу са снагом од 100 вати да бисте проверили заштитни путни уређај са подешавањем од 30 мА, редослед израчунавања је следећи:

 • Измерени напон у мрежи (за израчуне је номинална вредност 220 волти, али у пракси може да игра улогу плус или минус 10 волти).
 • Укупни отпор круга при напону од 220 волти и струји од 30 мА бит ће 220 /0.03? 7333 охм
 • На снази од 100 вати на сијалици (220 волтна мрежа), струја ће бити 450 мА, што значи да је њен отпор 220 /0,45? 488 охмс
 • Да бисте добили струју цурења од точно 30 мА, потребно је спојити отпорник 7333-488 досљедно на жаруљу? 6845 охм

Ако узмете сијалице друге снаге, онда ће отпорници требати друге. Такође, потребно је узети у обзир и снагу за коју се израчунава отпорност - ако је сијалица 100 В, онда мора бити отпорник - или 1 снага 100 В или 2 до 50 (али у другој варијанти су отпорници спојени паралелно иукупни отпор израчунава се по формули Робцх = (Р1 * Р2) /(Р1 + Р2)).

За гаранцију, након монтаже управљачке јединице може се укључити у мрежу кроз амперметар и пазити да кроз ланац са сијалицом и отпорником прође потребна струја.

УХФ тест у мрежи са уземљењем

Ако је ожичење изведено у складу са свим правилима - уз помоћ уземљења, онда можете појединачно провјерити сваку утичницу. У ту сврху се поставља индикатор напона на који се терминали утичнице налазе у фази, и једна од контролних сонди је уметнута у њу. Друга игла треба да додирне контакт са уземљењем, а заштитни уређај за активирање треба да ради, јер је струја из фазе отишла на тло и није се вратила кроз нулу.

Ако УЦС изненада није функционисао, онда треба имати на уму да то није нужно грешка уређаја - можда још увијек постоји неисправна линија уземљења.

У овом случају, потребне су додатне провјере и ако је тест на земљи посебна тема, ЕЛВ верификација се може извршити директно на сљедећи начин.

УХФ тест при монофазној мрежи без зема

На правилно прикључени заштитни уређај, жице из управљачког уређаја долазе до горњих терминала, а до заштићених уређаја остављају оне ниже.

Да би уређај могао да одлучи да ли је дошло до цурења, један контролни пин би требало да додирне доњи терминал, из којег је фаза УЗО, и да додирне горњи нулти терминал (на који нула долази са контролне табле) са другим додиром. У овом случају, по аналогијиПроверавајући батерију, струја ће проћи само кроз један намот и ЕЛВ мора да одлучи шта ће цурети и отворити контакте. Ако се то не догоди, уређај је неисправан.

Проверавање струје цурења струје, у којој ради УЦС

Овде је иста сијалица са отпорником, али поред њих, амперметар је спојен на коло и још један отпор је наизменични. Као последњи често се користи пригушивач - прекидач светла са контролом осветљења.

Поступак верификације је како слиједи:

 • Реостат (диммер) је изложен максималном отпору, а цијели круг је спојен као код провјере заштитног уређаја у мрежи без уземљења - једна сонда до завршетка фазе "из УЗО", а друга до улаза нуле "у УЗО".
 • Даље, полако смањујући отпор реостата, потребно је уочити индикације амперметра - при чему ће доћи до јачине струје, на таквом и израчунатом УЦОС.

Ако је УЗО поставка око 30 мА, нема ничег ужасног, ако се окидање одвија при нижој струји - 10-25 мА - то је јединствена залиха у случају наглог повећања струје цурења, тако да је заштитни уређај за искључивање гарантован за рад, па чак и најмање особа није "примио" више од 30 мА.

О методама провјере УЗО на сљедећем видеу:

Тестови учинка за УЗО - као резиме

Све следеће методе испитивања УЗО су прилично "груби" тестови, јер на њихову тачност барем утиче тачност прорачуна и колико"Једнак" ће бити напон у мрежи. Међутим, за једноставну проверу перформанси уређаја, то је сасвим довољно. Главна ствар - не заборавите да га држите редовно. Ипак, треба имати на уму да је УЗО прилично компликован уређај - у случају квара, ипак је најбоље не покушати га поправити, већ га одмах замијенити новим.