Како проверити ЛЕД траку: Откривање узрока и поправка

ЛЕД трака је погодно рјешење за многе задатке, гдје постоји потреба за освјетљавањем објекта или цијеле собе. Примена је погодна, јер за уградњу није потребно имати посебне вештине и електротехничка знања. Најчешће коришћени уређаји са 12 волтним напајањем су безбедни за особу. Различите класе ИП-Пиелиавлагозасхцхественности вам омогућавају да користите траку и код куће и под водом. Али шта ако је изненада престала да ради, како да провери ЛЕД траку?

Ако се трака угаси

За почетак, потребно је утврдити да ли цијели дизајн ЛЕД не гори, а затим извршити дијагнозу, извући закључке о количини рада и преузети посао.

Пређимо са општег на специфично. Ако се не укључи, прво морате бити сигурни да напон достиже напон од 12 волти. Дијаграм повезивања траке је приказан испод ради јасноће.

Напон је одсутан - потражите квар у утичници, ожичењу, мрежним кабловима.

Будите опрезни приликом провјере напона, 220 - опасни за људски живот!

Напон присутан - кварови у нисконапонским водовима. За почетак волтметра одређујемо излазни напон напајања. Ако 12 волти нису детектовани - то значи да га морате поправити, ако је необуздани - замијените га.

Пажљиво поправите напајање може бити једнако трошку новог, ова опција је погодна за људе који разумеју електронику и знају како је поправити,Нећу остати у овом чланку јер је то предмет посебног материјала.

Ако јединица за напајање ради исправно, даје напон - проблем са траком или ожичењем које води до њега. Неопходно је проверити конекцију (лемљење, конектор) ЛЕД система, ако је склоп састављен уз њихову помоћ, проблем ће вероватно бити овде. Постоје неке ситуације у којима су проводни делови траке оштећени, али то се ретко дешава.

А ако трака свијетли у потпуности?

Узроци квара појединих делова траке могу бити следећи:

  • скокови напона;
  • прегревање општег, локалног;
  • механичка оштећења проводника.

Хајде да наставимо даље по свакој од њих. Вјероватноћа да ће доћи до скока напона и тако смањеног напајања. Али није искључено, као резултат таквог догађаја, ваш систем осветљења може потпуно престати да ради или онемогућити његове одвојене области.

До прегревања може доћи ако трака има високу специфичну снагу већу од 10 вати по метру. Потребно је узети у обзир да ће прејака инсталација - скретање на завој, трака на траку - лоше утицати на рад. Локално прегревање малог дијела може настати ако је инсталација обављена у близини уређаја за гријање, као и зона с високом температуром, нпр.

Механичка оштећења могу настати током инсталације када је трака изложена прекомерном савијању. Минимални радијус савијања ЛЕД тракеоко 5 центиметара, ако ротирате ЛЕД траку на слици са малим величинама - нема гаранције дуготрајног рада.

Такве неправилности могу се лако елиминисати. Да бисте то урадили, исеците део који је престао да гори на наведеним линијама за рез. Користите специјалне конекторе за повезивање сличне секције одговарајуће дужине, ако је могуће, боље је користити лемљење.

Тежина таквих поправки може се испољити у ситуацијама када је мјесто квара на линији вида, у таквој ситуацији потребно је изрезати комад такве дужине да би се могла сакрити веза.

ЛЕД трака је изгубила претходну осветљеност

Шта учинити ако је свјетло затамњено? Није увек трака или њени делови потпуно избледели, сјај је примећен, али је слаб. Овај квар може бити изазван из два разлога.

  1. Први - када се утопио један фрагмент - највјероватније ЛЕД-ови једноставно нису радили, деградирани. Не можемо заборавити локалне факторе, као што су савијање, прегревање, друга механичка дејства, као што је нека физичка активност на овом ланцу.
  2. Друга - трака је избледела дуж читаве њене дужине. Замена дизајна није увек најбоља опција, можда разлог за извор напајања или у подручју повезивања траке и напајања, морате их проверити пре промене читаве инсталације.

Проверу траке за перформансе

Када купујете касету или радите поправкесистема осветљења са таквим решењем, постоји потреба за његовом верификацијом. Да бисте то урадили, морате имати најмање једну батерију типа "круна", помоћу које можете да проверите мале површине. Али у овој најједноставнијој опцији постоји велики недостатак - нећете видети пуну светлину светлећих диода.

Да бисте им омогућили да буду пуни, потребно вам је напајање од 12 волти. За мале битове - погодна је компактна батерија типа А23, која се користи у неким даљинским управљачима и позивима за рад на вратима.

За велике површине треба користити велике батерије. На пример, из непрекидног напајања рачунара, они имају 12 волти на својим закључцима, акумулатор аутомобила ће се савршено носити са овим задатком.

Наравно, нико није отказао опцију користећи пристојно напајање.

Да бисте сваки ЛЕД појединачно проверили, потребно је да користите мултиметар или батерију од 3 волта. Како да проверимо ЛЕД са мултиметром је описано у овом видеу.

Зашто ЛЕД трака не ради?

ЛЕД трака гори првенствено због неисправног напајања, потребан је поуздан и стабилизован извор напона од 12 волти, препоручује се да се још и смањи напон напајања, да се повећа издржљивост на око пола волта, односно 11,5 В. Немогуће је прегрејати ЛЕД диоде - њихов термин услуга се примјетно смањује и процес деградације је у току.

закључак

Ако су фрагменти или цела траканемојте бити фрустрирани, увек се може поправити заменом појединачних делова, конектора, проводника или напајања. А тенденција да се снижава цена ЛЕД производа посматра се већ неколико година и замена је мало вероватно да ће тешко погодити вашу торбицу, јер већ знате како да решите проблеме у таквим ланцима осветљења.