Полица од сухозида у купаоници властитим рукама

Када поправљате свој дом, увек желите да буде модеран и оригиналан. Ово правило важи само за дневни боравак или спаваћу собу, као и за купатило и кухињу. Врло често, радећи поправке у купатилу, мало ко мисли да се може учинити јединственим и функционалним. У основи, зидови су поравнати и плочице су постављене. Али недавно су гипсане плоче постале популарне. Могу бити потпуно различите форме. Ово дизајнерско решење даје просторији посебну атмосферу и чини је удобнијом.

предности сухозида

Полице у купатилу од сухозида имају неке предности у односу на аналоге из других материјала. Наиме:

 • Способност креирања полица било којег облика и величине. Могу се дизајнирати самостално, без фокусирања на асортиман у продавници
 • Боја и текстура полица такође могу бити потпуно различите у зависности од жеље. Полице се могу префарбати или закрпати
 • Материјал се лако реже, а инсталација је довољно брза
 • Гипс картон је апсолутно сигуран за људско здравље
 • Ако су правилно дизајниране и правилно дизајниране полице, онда су у стању да издрже велику тежину
 • Расположиви трошкови материјала

Уз помоћ гипсаних плоча можете направити нише или полице нестандардних форми. Али, потребно је одабрати прави сухозид, јер продужено излагање влази може довести до оштећења производа.

Материјали иалата избор сухозида

Да бисте правилно направили полице за гипсане плоче у купатилу, прво морате прво изабрати одговарајући материјал. Гипс картон, који се користи у просторијама високе влажности, има посебну ознаку ГВХЛ. Напуњен је раствором који спречава стварање влаге или гљивица на њему. Лако је изабрати, произвођачи суве градње са таквим ознакама обележени су зеленом бојом. Ако изаберете обична слова, постоји ризик од брзог уништавања структуре.

Поред изолационих материјала отпорних на влагу, материјала као што су:

 • поцинковани профил
 • Монтажа мреже
 • водичи
 • Обликовани профили, ако је конструкција кривочена
 • вијци
 • типле
 • Пример
 • паинт

Такође је неопходно имати следеће алате:

 • ниво
 • одвијач
 • чекић
 • него
 • линија
 • Бугарски
 • клијешта
 • мерна трака
 • нож

Мерење и цртежи

Пре него што почнете да правите полице у купатилу са сухозидом својим рукама, морате темељито размислити о томе: гдје ће бити висеће полице, које ће имати ширину, и тако даље. Након тога морате уклонити мјерења и нацртати цртеже.

Имајте на уму да се сва мерења морају извршити што је могуће тачније, јер зависи од њих који ће резултат бити.

производне полице

Ако се питате како да направите полице у купатилу са сухозидом својим рукама, онда покушајте да размотрите три основне опције дизајна.

Производња стандардних полица

Прије свега, потребно је направити оквир који ће бити основа будућег дизајна. Његов облик треба да одговара будућој полици.

Ми скупљамо периметар од водича УД-а и појачавамо га носећим ЦД профилима. Имајте на уму да се делови морају поставити на следећи начин: један је усмерен у једном правцу, а други у супротном смеру. Овај носач повећава проток материјала, али чини дизајн поузданијим. Овај метод креирања скелета погодан за полице има било који геометријски облик.

Након тога, потребно је поправити примљену конструкцију на зид. Ако постоји жеља за додатним осветљењем полица, постављамо га унутра.

Онда је профил прекривен листовима сухозида. Да бисмо то урадили, исечемо детаље плоча и причврстимо их вијцима на метал (њихова дужина треба да буде 25 мм).

Кроз перфориране углове затварамо све углове и стављамо добивени производ. На крају, након сушења, полицу треба очистити до глаткоће и завршити третманом.

Прављење полица у зиду

Ниша у купатилу је прилично занимљива одлука. Међутим, такав дизајн је сложенији и захтијева пажљив приступ. "Поплављене" полице преко купатила из сухозида заузимају мање простора и чине просторију функционалнијом. Алгоритам акције:

 1. Почевши од стропа, направите ознаку. Прво се прави линија, која означава унутрашњи део система, а затим под углом од 90 степени од ње привлачи пријатеља.Дужина друге линије треба да буде једнака планираној дубини полице. Након провођења треће линије, она мора ићи паралелно с првим и значи вањску границу дизајна;
 2. Затим, користећи косину, дизајнирајте линије на зидовима и поду. Као резултат тога, морамо добити паралелне линије у свим равнинама, ово означавање је потребно да се фиксирају водичи;
 3. Причвршћујемо лежајеве на ивице хоризонталних вођица;
 4. Причвршћујемо на оквир причвршћене детаље сувог зида;
 5. Затим, пројектни слотови за хоризонталне профиле. Величина водилица мора бити фиксирана одоздо према горе унутар унутрашњости регала. Размак између причвршћивача треба да одговара величини полица;
 6. После сечења профила лежишта, дужина треба да одговара величини будућих полица. На једној полици морају се користити два предмета. Један је уметнут у жлеб и гурнут у зид, а други елемент је такође уметнут у жлеб и причвршћен за спољну ивицу;
 7. Настала конструкција мора бити покривена сухозидом.

закривљене полице

Да бисте направили закривљену полицу преко купатила са сувим зидом сопственим рукама, прво морате да је направите шаблон од густог материјала (углавном да направите шаблоне помоћу шперплоче). Вреди напоменути да је крива конструкција најкомпликованија.

Да би га креирали неопходно је:

 1. Узмите покривач од сухозида, једну страну да радите иглом и навлажите;
 2. Затим ставите радни комад на његана страну шперплоче, фиксирајте је на ивицама и оставите да се суши око један дан. Резултат је комад који има заобљен облик;
 3. За уградњу закривљених делова морају се користити специјални лучни профили. Можете користити и обичне, али их треба резати и правилно савијати.

финална обрада

Завршна фаза у изради полица у купатилу је обрада. Дизајн се може обојити, залијепити тапетама, ставити на плочицу или мозаик.

Важно је да третман може да заштити површину од влаге, механичких оштећења и других оштећења. Полица у купатилу са сухозида и плочица ће бити најпоузданија опција. Међутим, таква обрада ће бити много тежа у случају редовних поправки.

Имајте на уму да се пре завршетка радова мора доказати сува гипсана површина, нарочито прије лијепљења тапета или боје. Полице за фарбање треба да се преферирају у односу на акрилне или водене боје.

Обојите нишу у истој боји као и плочице на зидовима. И можете играти контраст: зидови имају једну боју, а полице су различите. Боље је да је површина зидова направљена у пастелним бојама, а ниша - у светлој палети. Ово колор рјешење даје унутрашњости додатну декоративну унутрашњост и доноси нове боје.

Полице могу бити израђене од текстура. У ту сврху се прави мокри кит, који се наноси на лопатицу и прави круг, тако да излазе округли декоративни елементи. На исти начин можете то да урадитеталаси и други елементи декорације.

Иако већина професионалаца сматра суви зид као једноставан материјал за рад којим можете направити било коју конструкцију, без искуства рада с њим, чак и најједноставнији производ ће узети пуно времена и труда. Стога, ако немате жељу да студирате и потрошите доста времена да спроведете свој план, боље је да се обратите професионалцима. Они ће вам помоћи да направите оригиналност у вашем купатилу, а уместо уобичајеног поплочаног зида ће се појавити занимљива светла ниша или закривљене полице.