Како припремити врт и град до јесени

Сви процеси у башти на јесен се нажалост дешавају неколико пута спорије него у претходне двије сезоне. И то не чуди, јер ускоро ће бити време за пуну зимску хибернацију. Период вегетације је већ успио доћи до краја. Али овде рад вртлара или летње резиденције почиње новом силом, баштом у јесен - то није само територија жетве, већ и припрема локације за будуће прехладе. Хајде да погледамо главне кораке које је потребно предузети у башти у јесен.

Да ли је у јесен важно да се копа град?

Наравно, без овог процеса, потпуно припремљена област неће радити. Лабављење тла се не сматра обавезном мјером, али значајно побољшава стање тла, а тиме и побољшава услове за развој усјева сљедеће године. Изузетно је овај процес важан за земљиште структуре глине, које су веома вискозне смјесе.

Дубоко копање земљишта се спроводи у новембру, управо у овом тренутку сви процеси се заустављају на терену и припрема се за хибернацију. Због ове мјере тло се отпушта, тако да зрак почиње брже и више продирати у коријенски сустав биљака. А ово, као што разумете, је веома важно. За глинену земљу дубина сечива је око 30 центиметара.

Ако једноставно немате снаге за просипање земље лопатом или је земља јако смрзнута, онда можете узети виљушку која буши тло сваких 10 центиметара. Ова процедура неће моћи у потпуности да замени ваљану шпатулу,али ће мало побољшати зрачну аерацију у земљи. Не заборавите да не само да особа може сама копати, већ и специјални вртни алат (опрема), на примјер, мотоблокл. Он ће лако преузети сав тежак терет ослобађања земље у башти.

Да ли је потребно залијевати подручје у јесен

Можда звучи чудно за вас, али је потребно обавити наводњавање, посебно ако су на улици сунчани и врући дани. Лако је објаснити - ископана земља треба бити влажна. Још једна предност дубоког ископавања је да живот у дубинама земље пузи на површину земље, а шансе за њихово стискање су смањене неколико пута.

Како заштитити башту у јесен од хладноће

Није неопходно мислити да је мјесто потребно заштитити од мраза само зими, слажете се с јесенским данима, а још више, ноћ је једноставно немилосрдна. Поготово ако је температура већ успјела пасти испод нуле. У овом случају, много пажње треба посветити постројењима која су веома осјетљива на промјене у околини и температури зрака. Иначе, већ сте морали да их покријете заштитним материјалом, као што је ревер или полиетиленски филм. Тло око биљака такође треба да се загреје, за то се користи малчирање. Као велика заштита могу послужити пиљевина, лишће или четинарске културе.

Обратите пажњу! Чим се тло загреје у пролеће, малч се одмах уклања у близини биљака и спаљује, јер може бити насељен штеточинама или бактеријама болести.

као малчНикада немојте користити труле лишће, зеленило заражено нечим или пуно танина. На тај начин су заштићени грмови и дрвеће. Таква заштита захтијева биљке које су претходно одсечене практично на површини тла. На пример, ружа или хортензија. Ако се напију, покривени су земљом, стварајући "малог пушача" висине око 35 центиметара. На тај начин штити грожђе од мраза.

Ако су биљке у потпуности у потреби за склоништем, онда можете користити тепих са сламом, вучом или агрофиро. Само обратите пажњу на чињеницу да биљка може дисати, иначе ће пропасти. Веома поуздано склониште за зимзелене усеве може довести до пропадања или формирања сиве плијесни, тако да се влакна вуку на специјалне носаче. У овом случају, посебну пажњу треба посветити живици.

Обратите пажњу! Прије склоништа зимзелених биљака, они су обилно залијени.

Лишће украсног грмља врло је осјетљиво на мраз. На моје велико жаљење, град или башта у јесен у јесенском периоду, а зима губи некадашњи декоративни изглед.

Заштитити врт од штеточина у јесен

Није никоме тајна да у јесен сва створења почну тражити уточиште, и често ово склониште постаје властита кућа, град или врт. Како заштитити врт од мишева и штакора, можете прочитати на нашем сајту. Желео бих да разговарамо о зецу сада ... Да! По изгледу, то су веома слатке и безопасне животиње, али колико оне проузрокују оштећење локације!

Они нападају коредрвеће, стабла грмља и биљака у башти. Кора не може дирати зеца ако га покријете рубероидом или арапском мрежом. Ови животињски материјали се не могу превазићи.

Неки вртлари су сигурни да ће га изравнати кору дрвећа. Тврдити се с тим нема смисла, али можете одговорити да је нетко помогао овом алату, и ником другом.

Привлачите, позовите и позовите птице на било који начин до локације. Почетком јесени, почните да ширећи различита семена, сточну храну, дробљене орашасте плодове и воће за птице у том подручју. Овај процес ће им омогућити да схвате гдје ће летјети чим буде хладно, а љети ће имати времена да вам захваљују, једући све штеточине на вашој територији.

Рад у башти и башти у јесен је једноставно безброј, потребно је ископати све, заштитити и пресадити. Исто тако не губите вријеме и сада почните припремати подручје прије зиме.