Како припремити дрвене прозоре за зиму

Са почетком хладног периода, сви почињемо размишљати о загријавању стамбеног простора. Да бисмо то урадили, вршимо централно гријање, градимо топле подове и мијењамо прозоре. Али главна ствар у овом периоду је да задржимо топлоту у стану, захваљујући чему се осећамо удобно и удобно чак иу најгорим прехладама. Најтоплији зрак напушта нашу кућу кроз прозоре. Кућа с прекрасним дрвеним прозорима увијек одржава оптималну микроклиму удобности. Захваљујући јединственим својствима дрвета, просторија је једноставна и слободна за дисање, јер такви прозори не држе зрак, већ допуштају да циркулише. Међутим, у дрвеним прозорима постоји један значајан недостатак - нижи квалитет очувања топлоте, али овај проблем се може ријешити. Данас ћемо описати како се зими загријавају дрвени прозори, како би се одржала здрава микроклима у соби.

Механизми преноса топлоте и начини њиховог управљања

Чак иу школи смо из физике учили да су механизми преноса топлоте три: директан пренос топлоте (топлотна проводљивост), конвекција и термичка (инфрацрвена) радијација. Сва три имају простор за хлађење стана: топлотна проводљивост - кроз зидове, прозоре и врата, подове у приземљу и строп на врху. Инфрацрвено зрачење - највише кроз прозоре; У блок кестенима са батеријама у зидним нишама до 15% топлотних губитака даје зрачење кроз зидове. Конвекција - кроз пукотине, пукотине, порозне материјале. Сходно томе, механизми губитка топлоте варирају и методе изолацијесоба за зиму.

Одакле хладни ваздух улази у кућу

Без обзира на стање дрвене конструкције, има неколико мостова хладноће, односно начина продирања потока са улице. А ако се загрејете, а не елиминишете друге, онда не можете рачунати на уштеду топлоте. Стога, прије доласка зиме, истражите цијелу дрвену конструкцију, од оквира, стакла и прага на предмету присутности мјеста продора хладноће. Посебно погледајте:

  • Прозори.
  • Стакло.
  • Нагиби.
  • Скакач преко прозора.
  • Пукотине у оквирима.

Избор алата и материјала за припрему дрвених прозора за зиму

Да бисте радили брзо, морате имати све што вам је потребно при руци: одвијач, чекић, шпатула, длето, нож, сликарска трака и четка. Такође је вредно чувања руку и куповине рукавица. Затим треба да изаберете одговарајућу заптивну масу. За прозоре је најприкладнији акрил или силикон. Након сушења постају јаки, а да при томе не губе своју еластичност, издржавају велике температурне разлике и не подлијежу дјеловању ултраљубичастих зрака.

Да би се повећала непропусност дрвених прозорских оквира, користе се и самолепљиве заптивне масе - гумена врпца и пјенаста трака. Монтажна пена ће помоћи у савладавању великих пукотина у подручју падина и прозорских дасака. Можете освежити изглед дрвеног оквира помоћу боје. Не само да ће побољшати естетику прозора, већ ће и повећати физичке и механичке карактеристике дрвета. У нашем каталогупредстављен је велики избор боја и лакова на нафтној, алкидној и акрилатној основи, који се лако наносе на нову и претходно обојену површину.

Поправак оквира у дрвеном прозору

Поправак оквира може се састојати и од поправке саме конструкције и од заптивања наочара које су чврсто притиснуте згужваним спајалицама. Прије почетка рада, боље је уклонити оквир из шупе и поставити га на хоризонталну површину. Када погледате уклоњени оквир прозора, обратите пажњу на постојеће пукотине у низу дрва и спојеве елемената оквира. Од времена и лакоће, углови оквира могу се савијати, а онда вас ни једна бртва неће спасити од хладноће, јер труло дрво - лош топлотни изолатор. Али ако је оквир цјелина, али постоје празнине и празнине на мјестима повезивања оквира - морате их запечатити с акрилима (НЕ силикон !!!), као што већина аутора пише на интернету, потпуно без разумијевања разлике између тих бртвила.

Начини постављања прореза између затварача дрвеног прозора и оквира

Сада је потребно неутралисати пукотине између прозора и оквира. Због тога је мајка - под надзором своје баке - одвијачем, испружена од оца, намјерно зачепљена у тим пукотинама, остатака свих врста звецкања, вате, старих најлонских чарапа и свега осталог што се више није могло користити на било који други начин. Одозго, ови прорезани депозити су били залијепљени на сњежнобијела поља из новина (комади с текстом нису одговарали, јер је естетски изглед прозора оштећен).

Лепак је коришћен као паста, али је неопходанвас цоокинг Зато је моја бака веровала да је лепљење новина одличан и најчешћи јогурт. Или сапун. У зависности од прехрамбене и производне ситуације у земљи. Наравно, наше образовано доба старе технологије мора ићи. Да бисте боље изоловали прозор, потребно је да одете у продавницу и купите топлу самолепљиву гумену гуму која није баш кабл, већ шупља цев. Из њега је потребно уклонити папирну траку која прекрива лепљиву површину цеви, нанети исту површину на размак између оквира прозора и оквира, и гурнути цев у тај прорез. Наравно, није отац одвијач - превише је оштар за то, и специјални алат за ваљке, који се такође продаје у продавници.

Уместо кабла можете користити пену. За лепљење Али он има навику отварања прозора да се тргне, присхаиут неуредан комада на вертикалним и хоризонталним површинама, што је резултирало у прољеће мора бити очишћен с кухињским ножем и опрати подручја његовог смјештаја с топлом водом и сапун. Зато не будите превише лењи да одете до складишта материјалом грејача са каблом: он ће бити прецизнији и топлији.

Изолација стакла у дрвеном прозору

Мјеста гдје се стаклени оквир судара с оквиром Тамо гдје се стакло уметне у оквир, постоје и пукотине. Они су прилично мали, али су такође довољни да донесу хладан ваздух у кућу. За третман ових површина нанесите заптивач: Уклоните спајалицу (од дна до врха). Стакло се извлачи. Периметар стакла је очишћен и осушен. Такође, са простором на раму који долази у контактстакла Четвртина оквира се наноси са заптивачем (са специјалним пиштољем). Стакло је уметнуто и благо притиснуто и причвршћено малим клинчићима. Излазак из заптивног материјала може се ручно дати уредан изглед (све док заптивач не буде свјеж, може се "обрадити" прстом натопљеним водом). Сада можете ноктију нове шиндре, али употреба заптивног материјала вам омогућава да то учините без ње. Довољно је поново растегнути стакло са спољашње стране стакла помоћу заптивача. Обришите неисправно нанесену и запечаћену масу темељито и тешко. Због тога је за прозоре најбоље користити прозирни, а не бијели силикон.

Употреба филма који штеди топлоту за изолацију дрвеног прозора

Један од начина да се зими загрију дрвени прозори је кориштење филма који штеди топлину. Ако се зими из унутрашњости прозорског стакла налази кондензација и влага, онда је то знак ниских топлотних изолацијских својстава. Проблем је присутан чак иу модерним прозорима са двоструким стаклом. Филм се поставља са унутрашње стране оквира, паралелно са стаклом. - Прочитајте више Он истовремено обавља два поступка: спрјечава губитак топлине у облику инфрацрвеног зрачења и ствара топлински изолацијски слој зрака између филма и стакла. То омогућава да се избегне ефекат "плакања прозора". Монтажа термо филма је једноставна и брза. Прије свега оквир се чисти и одмашћује, а око стакла љепило двослојна љепљива трака. Уобичајени филм се продаје у два слоја (пре него што се слојеви раздвоје). Трака се лепи на траку тако да језатворио све стакло. Она напиње, не обраћа пажњу на оно што формира боре. У том случају, потребно је осигурати да се рубови филма сигурно постављају и да се не стварају мјехурићи. Након тога, филм разноси врућ зрак њиховог сушила за косу. Под његовим утицајем, растеже се и глатка.