Како повезати утичницу са земљом - све постојеће начине

ПУЕ јасно указују на потребу употребе уземљења - то вам омогућава да добијете максимални степен заштите од електричног удара и једноставно побољшате квалитет осетљиве електричне опреме. Постоји неколико начина за повезивање утичнице са земљом, а који ће се користити зависи од почетног присуства или одсуства жице за уземљење у мрежи.

Како уземљење штити утичницу


паљење кратког споја

Најнеугоднија ствар која се може десити ожичењу је кратки спој - судар нуле и фаза је жива. У овом тренутку, јачина струје је у облику спина и ако особа додирне део уређаја који није диелектрик, вероватноћа добијања електричне струје повећане снаге је веома висока.

Ако је уземљење у утичници, то значи да су спољни делови електричног уређаја, који могу да проводе електричну струју, директно повезани са земљом - у суштини, проводник неограниченог капацитета. Пошто је електрична струја погоднија за покретање по уземљеној жици (њен отпор је на реду мањи од отпора људске коже), онда ће у случају кратког споја ићи управо тамо. Ако је електрично ожичење изведено исправно - у ланцу се налазе аутоматски прекидачи и РЦД, затим када напон на кућишту уређаја падне, струја ће се зауставити након око 0,3-0,5 секунди. Чак и ако је кратак спој, онда ће вероватно имати времена да спали жице, али особа ће остати нетакнута.

КакоНа крају, било би коректније рећи да излаз са земљом штити не толико себе него особу која је користи. У овом случају, у већини случајева, потребна је заштита за дјелић секунде који је потребан аутоматизацији да се онемогући оштећено подручје ожичења из мреже.

Ако је жица за уземљење већ обезбеђена у разблажењу

Ово је сасвим могуће ако је модерна зграда направљена у старој згради. У приземљу авионског ходника није било струје, могли су монтирати ожичење, инсталирати еуро-отворе и положити жице за уземљење, али их нису спојили. Ако, у складу са планом за побољшање ожичења до приступног панела уземљеном тлу, онда се "расте" унутрашње ожичење постаје релевантно.

бус за уземљење у моторном чамцу

У овом случају, задатак инсталације је што једноставнији и састоји се само од правилног повезивања свих жица. Тло у приступном панелу повезује се са ПЕ магистралом и повезује се са одговарајућим контактима у утичницама. Да бисте то урадили, морате урадити следеће:

 • Искључите додатну опрему или искључите утичницу, ако постоји посебан прекидач.
 • Извадите излаз са контактима за уземљење. Ако већ постоје на старом, онда једноставно морају бити повезани.
 • Скините поклопац са старе утичнице, отпустите причвршћиваче који држе унутрашњост подрезивача и извуците га.
 • Ако је стари прикључак уземљен са уземљивачем, онда га притегните на одговарајући носач. Ако је потребноставите нову, онда се стара жица уклони и на њено место ставите неопходну утичницу.
 • Након спајања жица и укључивања додатне опреме, потребно је провјерити да ли уземљење ради исправно.

Када је жица за уземљење исправно прикључена, онда када је проверена, УХФ прекидач ће радити ако је подешен на фазну и нулу жицу.

Како уземљити двоструку утичницу

Поступак за спајање дуалног прикључка је потпуно исти као и за нормалан, ако је то модел за једну подмапу. Има један контакт за уземљење на обе утичнице, тако да се његов део уметнут у под-клизач не разликује од стандардног уређаја.


полагање жице за уземљење приликом повезивања више утичница

Још једна ствар је да се двострука утичница регрутује из два обична, која се налазе један поред другог. У овом случају, уземљење треба сматрати као да је учињено за две одвојене тачке, а инсталација жице за уземљење се ради нешто другачије него фаза и нула. Разлика је у томе што је често спојена јединица утичнице повезана петљом, када се следећа тачка жице преноси из контаката претходне.

Ако постоји пожар на било ком месту, онда такве утичнице у кругу неће радити. Ово није потенцијална опасност од струјног удара, за разлику од квара уземљења. Да бисте то избегли, пре повезивања двоструке утичнице, регрутоване из обичних, узмите цео комад на последњу тачкувезе, и обрнуто, претходни чине обрт, из којег се тло већ налази у контактима за уземљење.

Ако у утичници нема жице за уземљење

Све зависи од тога где је тачно потребно да се прикључак прикључи на земљу - у приватној кући или на више станова. У другом случају, још увијек је потребно утврдити да ли у подној плочи постоји сабирница за уземљење - ситуација може бити супротна од претходне - када је постављање у стану старо, а подна плоча већ претворена у нове стандарде и постоји аутобус за повезивање ПЕ водича.

Ако у подној плочи нема сабирнице за уземљење, онда уземљење утичница неће бити самостално. Тачније, можете то учинити, али то ће бити кршење - ометање одобрене шеме куће, итд. Као резултат тога - ако нема основа, онда је потребно окупити све становнике куће и написати колективну пријаву тако да запослени у ЗхЕКУ-у изврше све потребне радове. Нема других опција да се све уради на законит начин.

Исто тако, избор начина повезивања зависи од тога да ли је потребно уземљити једну утичницу или уземљити све што се налази у стану. Ако се једна утичница може уземљити спољним ожичењем, онда ће, ако је потребно, обрадити све тачке у стану, мораће се обављати радови великих размера како би се замениле жице, што се обично ради само када се врше главни поправци. Леже у томе да се са зида скине стара жица, а на њено место постави нова, у којој ће, између осталог, бити и уземљење. Размислите о томеОва опција, када једноставно додавање уземљења уживо није вредно тога. Постављање је вероватно само по себи старо, плус, наравно, нема прецизне шеме ожичења каблова унутар зида, тако да је стварање нових радних места за уземљење, без оштећења старих жица, проблематично.

Када је то немогуће, али веома пожељно

Постоји доста начина да се инсталира утичница ван терена мимо ПУЕ. Сви они у већој или мањој мјери крше - користе их или не - ова одлука се доноси на властиту одговорност, али у сваком случају морате знати о могућим посљедицама. Чињеница је да се многе од ових метода користе дуго и сретно, али се прије или касније догоди да су оне забрањене. Као резултат тога, занемаривање правила о електричној сигурности угрожава живот или здравље не само власника таквог посла, већ и других људи који живе с њим у једној кући.

колапс

Ово је један од најчешћих начина за уземљење утичнице ако не постоји посебан ПЕН проводник. Да би направили нулу, потребно је да спојите радну нулу на пин за уземљење - то се ради постављањем краткоспојника у самој утичници. Шема повезивања такве методе "заштите" заснива се на чињеници да је чак иу старом ожичењу радни нулти проводник уземљен чак иу дистрибутивном трансформатору. Након скраћивања нуле и масе, у случају фазе на кућишту уређаја, долази до кратког споја и улазни аутомат ће искључити струју.

Рударство:

 1. Када "пробијају" фазу на телу,Иако уређај није дуг, али је још увијек под напоном, и ако га у том тренутку особа додирне, доћи ће до струјног удара.
 2. Ако је на путу до излаза у ожичењу испаљена нула жица (прилично честа грешка ожичења), онда у већини случајева на кућишту уређаја долази до фазе. Да бисте то урадили, то није само једина сијалица или напајање било којег уређаја. Прекидач у овом случају не ради.

Више о опасностима деградације у овом видеу:

Повезивање громобрана

Ако се на крову куће налази грмљавина, а метална трака која га повезује са земљом, пролази недалеко од прозора стана, тада је у овом случају могуће спојити са заштитним уземљењем и уземљењем свих испуста.

Одличан начин за рјешавање проблема, који ће резултирати повезивањем стана са висококвалитетним уземљењем. У овој методи постоји само једна слабост: тло добро ради све док се извор муње не користи за одређену намену, тачније, док га не удари муња. Шта ако постоји напон на уређајима који су повезани са уређајима за уземљење, боље је не знати и не осећати се на сопственом искуству.

Уземљење кроз грејне цеви или водовод

Још један уобичајени начин да се самостално направи уземљење у утичницу - да се очисти комад водоводне цијеви и повеже са њим тло. С једне стране, чини се логичним рјешењем - цијеви у сваком случају имају контактса земљом С друге стране - није познато како овај контакт испуњава захтјеве за уземљење и ако постоји напон, онда постоји вјероватноћа да струја неће ићи на тло, али ће ударити особу која држи цијев (пере или сакупља воду из славине) )

Додатни минус овог решења је пластични водовод, који је често поплочан уместо цеви од хрђе. Ако су на петом спрату цеви металне, а треће већ пластичне, уместо уземљења цеви ће једноставно бити под стресом.

Уземљење у приватној кући

Да би се у потпуности замислило како повезати утичницу са земљом, потребно је узети у обзир цијели процес од почетка до краја, као примјер приватне куће, ако жица за уземљење није била тамо од почетка:

 1. Инсталација уземљивачког круга. Он представља металне игле, убијене у земљи, на горњим тачкама које су повезане металним тракама које су заварене једна према другој. Дужина игала - 1,5-2 метра, и металне траке у зависности од врсте контуре: троугао, трака, квадратна или округла. Да бисте монтирали контуру, морате копати ров на дубини од 0,5 метара.
 2. Распоредити "земљу" на разводну таблу. Иста метална трака се изводи као и за спојне игле.
 3. Замена ожичења са двоструким проводником на три језгра. Ако није било раније, онда је неопходно инсталирати РЦД, који ће осигурати одспајање електричне енергије у случају напона на уземљивачу.
 4. Монтажа утичница.
Који метод за уземљење треба изабрати

Повежите се исправноОснова за испусте у стану или кући се може обезбедити само ако постоји аутобус за уземљење у разводној табли. Ако није тамо, онда није могуће да било шта урадите сами - морамо тражити везу у одговарајућим случајевима. Сви радови су за обављање услуга које служе кући, а њихов резултат се уноси у схему ожичења електроенергетске мреже.

У приватном сектору можете направити посебан круг уземљења, али је боље ријешити ово питање чак и за вријеме изградње куће, јер ће поред саме инсталације сабирнице за уземљење, морати додатно обрадити готове жице.