Како повезати ЛЕД на 220в: кругови, грешке, нијансе, видео

Обично се ЛЕД диоде повезују на 220В уз помоћ управљачког програма дизајнираног да задовољи њихове спецификације. Али ако желите да повежете само један ЛЕД са слабом снагом, на пример, као индикатор, онда употреба драјвера постаје неприкладна. У таквим случајевима, поставља се питање како спојити ЛЕД на 220 В без додатног напајања.

Основе повезивања на 220 В

За разлику од управљачког програма који напаја ЛЕД са константном струјом и релативно малим напоном (јединице-десетине волти), мрежа производи променљиви синусоподобни напон са фреквенцијом од 50 Хз и просечну вредност од 220 В. Будући да ЛЕД пролази струју само у једном правцу, а затим светли то ће бити само на одређеним полуваловима:

То јест, са таквим напајањем не светли стално, већ трепери на фреквенцији од 50 Хз. Али, због инерције људског вида, то није тако уочљиво.

Истовремено, напон обрнутог поларитета, иако не присиљава ЛЕД да свијетли, ипак се односи на њега и може се сломити, ако не подузме никакве заштитне мјере.

Начини повезивања ЛЕД на 220 В

најлакши начин (читање о свим могућим начинима повезивања леда) - повезивање помоћу отпорника укљученог у серију са ЛЕД-ом. Треба напоменути да је 220 В средња квадратна вредност У у мрежи. Вредност амплитуде је 310 В и треба је узети у обзир при израчунавању отпора отпорника.

Поред тога, неопходно је обезбедити заштиту светлосне диоде од обрнутог напона истевеличине. То можете урадити на неколико начина.

Серијско повезивање високонапонске повратне пробојне диоде (400 В или више).

Размотрите шему повезивања детаљније.

Круг користи исправљачку диоду 1Н4007 с повратним напоном од 1000 В. Када се промијени поларитет, сав напон ће се примијенити точно на њега, а жица ће бити заштићена од квара.

Ова опција повезивања јасно је приказана у овом видеу:

Овде је такође описано како одредити локацију аноде и катоде у стандардној ЛЕД лампици мале снаге и израчунати отпор отпорника.

Помешајте светлећу диоду са обичном диодом.

Ово је мјесто гдје било диода ниске снаге, укључен цоунтер-паралелно с водио. Напон повратног напона ће тада бити примењен на отпорник, јер се диода укључује у правцу напред.

Контролно паралелно повезивање две светлеће диоде:

Шема повезивања изгледа овако:

Принцип је аналоган претходном, једино овдје свјетлосне диоде спаљују сваку у свом подручју синусоиде, штитећи једни друге од квара.

Имајте на уму да ће повезивање ЛЕД-а са 220В напајањем без заштите довести до његовог брзог квара.

Кабелске везе на 220В са отпорником имају један озбиљан недостатак: отпорник је велике снаге.

На пример, у разматраним случајевима користи се отпорник отпорности од 24 К, који при напону од 220 В обезбеђује струју од око 9 мА. Тако,Снага коју распршује отпорник је:

9 * 9 * 24 = 1944 мВ, приближно 2 вата.

Односно, за оптималан рад, потребан је отпорник од најмање 3 вата.

Ако има више ЛЕД диода и оне ће трошити већу струју, тада ће се снага повећати пропорционално квадрату струје, што ће учинити кориштење отпорника неприкладним.

Употреба неадекватне снаге отпорника доводи до брзог прегревања и квара, што може изазвати кратки спој у мрежи.

У таквим случајевима, кондензатор се може користити као елемент ограничења струје. Предност ове методе је у томе што кондензатор не расипа енергију, јер је његова отпорност реактивна.

Овде је приказан типичан склоп за повезивање светлеће диоде на мрежу 220В са кондензатором. Пошто кондензатор може сачувати резидуални набој који је опасан за особу након искључивања, потребно га је испразнити са отпорником Р1. Р2 штити читав круг од протока струје кроз кондензатор када се напајање укључи. ВД1 штити ЛЕД од напона повратног поларитета.

Кондензатор мора бити неполаран, израчунат при напону од најмање 400 В.

Употреба поларних кондензатора (електролита, тантала) у АЦ мрежи је неприхватљива, јер струја која пролази кроз њих у супротном смјеру уништава њихов дизајн.

Капацитет кондензатора се израчунава према емпиријској формули:

где је У амплитудни мрежни напон (310 В),

И - струја која пролази кроз ЛЕД (у милиамперима),

Уд - пад напона на леду у правцу напред.

Претпоставимо да требате спојити ЛЕД са падом напона од 2 В при струји од 9 мА. На основу тога, израчунајте капацитивност кондензатора када повезујете један такав вод на мрежу:

Ова формула важи само за фреквенцију флуктуација напона у мрежи од 50 Хз. На другим фреквенцијама потребно је прерачунати коефицијент од 4,45.

Нијансе повезивања на мрежу 220 В

При повезивању водова на 220В мрежу, постоје неке карактеристике повезане са количином струје која пролази. На пример, у заједничким прекидачима са осветљењем са позадинским осветљењем, ЛЕД се укључује као што је приказано испод:

Као што можете видјети, овдје нема заштитних диода, а импеданција отпорника је одабрана на такав начин да се ограничи истосмјерна струја на нивоу од око 1 мА. Оптерећење у облику лампе служи и као граничник струје. Са таквом шемом повезивања, ЛЕД ће блиставо светлити, али довољно да се ноћу пребаци у собу. Поред тога, повратни напон ће се примењивати углавном на отпорник отвореним кључем, а диода која емитује светлост је заштићена од квара.

Ако желите спојити неколико ЛЕД-ова на 220В, можете их укључити узастопно са кондензатором вођеним кругом:

У овом случају, сви каблови треба да буду пројектовани за исту струју за равномерно осветљење.

Можете заменити шант диодуконтра-паралелно повезивање ЛЕД-а:

У оба случаја, биће потребно поново израчунати капацитивност кондензатора, како се напон на ЛЕД-има повећава.

Паралелно (паралелно) повезивање електроде са мрежом је неприхватљиво, јер када један круг не успије због другог протока двоструке струје, узрокујући испух ЛЕД диода и каснији кратки спој.

Неколико варијанти неприхватљивог повезивања ЛЕД диода на 220В мрежу описано је у овом видеу:

Овде се показује зашто је то немогуће:

  • да директно укључи ЛЕД;
  • за спајање ЛЕД-ова, дизајнираних за различите струје;
  • да укључује проводник без заштите од повратног напона.

Безбедност везе

Приликом повезивања на 220В, треба узети у обзир да прекидач за свјетло обично откључава фазни водич. Нула у исто време спроводи генерал у целој просторији. Поред тога, систем напајања често нема заштитно уземљење, тако да чак и на нултој жици постоји неки напон на тлу. Такође, треба имати у виду да је у неким случајевима жица за уземљење повезана са батеријама за грејање или водоводним цевима. Због тога, уз истовремени контакт особе са фазом и батеријом, посебно током инсталације у купатилу, постоји ризик од добијања напетости између фазе и тла.

У вези са тим, када се повезује на мрежу, боље је искључити и нулу и фазу уз помоћ аутоматског пакета, како би се избегло ударање додиривањем жица за напајање мреже.

закључак

Методе описане овде за повезивање ЛЕД-а на 220В мрежу треба користити само када се користе ЛЕД-ови мале снаге за потребе осветљења или индикације. Снажне ЛЕД диоде се не могу спојити, јер волатилност мрежног напона доводи до њихове брзе деградације и квара. У таквим случајевима, потребно је да користите специјализоване ЛЕД напајања - драјвере.