Како повезати котао на чврсто гориво за кућно гријање?

Котлови на чврсто гориво данас добијају на популарности. Разлог повећаног интересовања за ову врсту грејне опреме је одмах на неколико аспеката. Велика снага и аутономија механизама на чврсто гориво, у поређењу са гасом и електричном енергијом, пружају потрошачу обимне објекте за опрему у дому аутономног система грејања. Инсталација котла на чврсто гориво је посебно релевантна за становнике оних подручја гдје нема централизиране опскрбе плином. У плану одабира система гријања и система гријања, чињеница да нема потребе за добијањем службеног одобрења надзорних и контролних тијела за уградњу мита на чврста горива.

Инсталација котла за гријање врши се узимајући у обзир податке о пројекту. Затим, радни систем грејања је подложан регистрацији од стране органа МОЕ одговорних за грејање пећи и безбедност објеката који се греју на чврста горива. Схематска инсталација и прикључење гријаћих јединица на чврсто гориво је како слиједи.

Након процене свих очигледних предности индивидуалног загревања на фосилна горива или дрвног отпада, предности и мане апарата на чврсто гориво могу безбедно почети да опремају опрему за грејање у приватној кући. Једина ствар која је од интереса у овој ситуацији је како спојити кућни котао на чврсто гориво са другим апаратима и на сам систем грејања

Размотрите карактеристике и нијансе повезивања све опремеврста.

Која је карактеристика повезивања котла на чврсто гориво. важне нијансе

Тренутно се код куће користи прилично разнолика шема за повезивање котлова на чврсто гориво са индивидуалним системом грејања. У сваком случају, узима се у обзир тип котла, које гориво обезбеђује грејни уређај и његова снага. Главни задаци и захтјеви који се примјењују на уређаје за гријање су гријање простора, рад сустава ПТВ-а, потребан ниво комфора и радни увјети.

Како повезати котао на чврсто гориво са системом, ако је у фази развоја и планирања постојала жеља да се интеракција котла на чврсто гориво прилагоди електричном апарату. Када се ради о уградњи јединице и њеном прикључењу на све елементе цијелог сустава гријања, јавља се много питања.

Правилно дизајнирана топлотна инжењерска шема, кључ за успјешну инсталацију и прикључење опреме. Надлежна одлука ће наредити развој пројекта специјализованој агенцији. Ако одлучите да све урадите сами, биће вам потребно неко техничко знање, вештине и учешће професионалаца. Разлог за упућивање на услуге специјалиста је да се схема прикључења котла на чврсто гориво значајно разликује од уобичајене за нас, аутономног система гријања и гријања електричне енергије.

Поготово зато што чињеница да је уређај за загревање правилно прикључен на чврсто гориво зависи од даљег рада грејања, профитабилностииндивидуално гријање.

Важно! Приликом рада са јединицама на чврсто гориво треба имати на уму да радна температура котла варира у распону од 60-900С, не мање и не више. Потребно је заморно и темељито подешавање температуре гријања за улазак у режим рада због инерције котловске опреме овог типа.

На пример:користите грејни апарат у режиму рада на температури испод дозвољене редистрибуције. Температура расхладног средства у повратном кругу испод 55 ° Ц (тачка росе) доводи до стварања прекомјерне количине кондензата, који почиње да истиче из котла. Прво, на зидовима пећи налази се велика количина чађи, која се таложи на измјењивачу топлине и акумулира на зидовима димњака, смањујући његово раскршће. Као резултат тога, изгубљени су драгоцени показатељи ефикасности грејног тела, а јављају се и потешкоће са његовим одржавањем. Друго, котларница постаје нетачна.


Уградњи котла претходи рад повезан са прикључивањем опреме за гријање на цјевоводни систем. Схема, упркос компликованој и скупој опреми, треба да буде једноставна и разумљива. За повезивање производа, конфигурација гријања мора задовољити сљедеће минималне захтјеве:

 • нужно је велика и мала контура на којој вода циркулише;
 • цевовод мора имати добру проходност;
 • инсталација цевовода мора бити изведена у складу са параметрима наведеним у спецификацији.

Није последње место код кућегрејање захтева вентилацију. Уређај мора бити повезан са вентилационим системом, чији се уређај изводи строго у складу са постојећим нормама и стандардима. Правилно опремљени извлачи и вентилација не само да помажу повећању ефикасности котла, већ и гарантују сигуран рад комплексне јединице у стамбеној згради.

Традиционална шема повезивања за котлове на чврсто гориво

Основа скоро сваког коришћеног аутономног система грејања данас је повезивање акумулатора топлоте са чврстим котлом. Овај прикључак је кључ сигурности цијелог сустава гријања. Унапред израђени термички прорачуни омогућавају слободан проток расхладног средства на посебан капацитет који врши акумулацију функција. Ако је потребно, током хлађења главног механизма, систем гријања бира топлински носач жељене температуре из акумулатора топлине.

Уређај за грејање са акумулатором топлоте може да ради у сталном режиму рада, одржавајући највећу могућу ефикасност, уз уштеду драгоценог горива.

За референцу: у фази пројектовања, можете израчунати количину капацитета акумулације, с обзиром на снагу уређаја. Такви прорачуни су важни, пре свега, шта би било да се израчуна број котлова оптерећених горивом за гријање животног простора за два, три дана.

Често је уз помоћ експанзионе посуде у систему грејања регулисана температура расхладне течности. Испод је дијаграм везеакумулатор топлоте на котао на чврсто гориво и мјесто акумулатора топлине у цијелом суставу гријања приватне куће.

Експанзиона посуда је обавезни елемент целог система, који се заснива на снабдевању топлом водом. Круг топле воде се поставља у акумулатор топлоте, где загрејани носач топлоте даје своју топлоту текућој води, кружећи дуж контуре ПРТ. Без експанзионог резервоара немогуће је опремити прикључак топлог пода. Котлови дугог сагоревања заједно са акумулатором топлоте су идеални за уградњу грејања по типу "топлих подова". На трошак експанзионе посуде ствара се жељена температура расхладне течности, која затим улази у цевовод, положена на под. Грејање "топлог пода" у овом облику има максималну ефикасност.

За прорачуне: количина акумулатора топлоте се узима у количини од 25-30 литара. капацитивни волумен од 1 кВ снаге котла.

Дијаграми повезивања котлова на чврсто гориво заједно са експанзионим резервоаром представљају комплекс сложене и скупе опреме. Упркос високим трошковима оваквих система грејања, уложени новац и ваши напори ускоро ће се исплатити.

Друге шеме за повезивање уређаја за загревање на чврсто гориво

Повежите уређај са линијом за мешање

Конструкција система гријања у овом случају укључује сљедеће елементе:

 • група за безбедност грејне опреме (термостатски вентил, сигурносни вентил);
 • капацитет проширења (термичка батерија);
 • циркулациона пумпа, која обезбеђује довод расхладне течности за цео систем;
 • запорни вентили.

Ова схема се разликује по томе што има додатну контуру мијешања и точења, која се може користити за лако мјерење количине расхладног средства у кругу мијешања. Овај тип повезивања омогућава да се радијатори гријања одржавају угодном температуром, а котао ради у оптималном режиму.

На пример: у котлу за пиролизу температура воде је 70-80 ° Ц, систем гријања за дневне собе даје температуру расхладног средства на акумулатору не више од 65 ° Ц.

Повезивање јединице хидрострела са чврстим горивом

Овај тип прикључка се користи у ситуацијама када систем грејања има не само један, већ и неколико кругова. Хидраулички разводник или хидраулична стрела обављају осигурач, искључујући хидраулички утицај циркулационих пумпи инсталираних на сваком кругу. Хидрострел истовремено служи и као хватач муља, врши дегазацију читавог система грејања.

Схема повезивања у кући котла на чврсто гориво са хидрострелом састоји се од следећих елемената:

 • контролни уређаји;
 • експанзиони капацитет;
 • две независне циркулационе пумпе;
 • хидраулична стрела;
 • радијатори грејања;
 • дистрибутивни чешаљ (гриасеулавиватели).

Савијање котла на чврсто гориво са електричним или гасним котлом

У систему грејањаможе бити укључено у опсегу грејача, задатака које надопуњују ако је потребно. Котлови угаљ или дрва се користи као главни извор грејних, а електрични или гас јединице обавља помоћне функције.

Електрични прикључак до котла на чврсто гориво се спроводи да би се комбинује све главне јединице у једној аутоматизованог система грејања.

Напомена: Електрични грејачи обично дуплирају рад традиционалних котлова са дрвета. Са слабљењем главног спаљивање пећи котла, најчешће се јавља ноћу као да, покрените електрични грејач.

Електрични уређај за загревање служи и као окидач за котао на чврсто гориво.

Повезивање кроз својству тампон, која делује као хидроразделителиа и теплоаккумулиатора. Пригушења пламена у пећи котла изазива температуру расхладног средства у експанзионом резервоару почиње опадати, дакле аутоматски укључује електричним грејачем. Када се главни котао врати, дешава се обрнути процес. Загрејте расхладну течност се враћа на сензор и грејач искључен. Који уређај треба да ради, решава аутоматизацију.

Индикативна схема је приказана на слици испод

Систем је одржива и веома ефикасна, али скуп грејача има веома високу цену. У основи, ова шема се користи за грејањевелике стамбене зграде.

Како повезати јединицу са вентилацијом и димњаком

Повезивање котла на чврсто гориво са димњаком је један од кључних задатака чије решење зависи од даље функционалности не само грејног тела, већ и грејања. Ваш дом, у којем желите удобну микроклиму и удобност, мора бити заштићен од штетних продуката изгарања.

За оне који желе да направе сопствене руке, постоји неколико добрих савета.

 • димоводна цијев мора имати промјер не мањи од улаза излазне цијеви;
 • када је димњак правоугаоног облика, а излазна цев котла је округлог облика, потребно их је упоредити са површином пролаза.
 • дужина димњака из првог завоја не би требало да пређе два пречника цеви. Димоводна цијев треба имати минималан број завоја и завоја.
 • За бољи пролаз, хоризонтални дио димњака у односу на котао се налази под углом од 450 (дозвољени кут котла је 30 и 15 степени).

У овом другом случају није неопходно посматрати угао нагиба ако је котао опремљен компресором.

На видео снимку можете добити потребне информације о томе како инсталирати димњак на крута горива.

закључак

Инсталирање котла на чврста горива укључује компликован и болан процес. Многи фактори одређују коју шему везе одаберете. Ефикасност аутономног грејања ће се манифестовати одмах након тогастартовати котао на чврсто гориво. Активирање котла ће јасно показати да ли је јединица за грејање исправно повезана, као и сви остали елементи система и уређаја. На првом лансирању можете идентификовати техничке слабости и кварове, елиминишући што се може постићи оптимизацијом свих процеса. Нормално радни механизам обезбеђује систему потребну количину расхладне течности за топли под. Правилно дизајнирани капацитет експанзионе посуде гарантује довољно воде за ПТВ.