Како повезати акустичне сензоре за осветљење

Једна од варијанти индустријског акустичног релеја

Трошак електричне енергије се константно повећава, тако да постоји потреба да се она сачува. Један од начина је аутоматизација контроле расвјете. Једна од опција је инсталација акустичких сензора за осветљење.

Разговарајмо о њима детаљније, опишите методе примјене, принцип рада. Такође, размотрите неколико шема ових уређаја за независну монтажу.

Како функционишу сензори контроле звучне осветљености


Главна сврха акустичног релеја је уштеда електричне енергије

Потребно је само да се укључи осветљење ако су људи присутни у просторији или на месту где је монтирана. Изузетак се прави само обичним светлима која су дизајнирана да омогуће неовлашћени продор на територију.

Куће се не примјењују. Да би се поправио изглед људи, и да су лампе радиле само у њиховом присуству, дизајнирани су и акустични сензори за осветљење.

Условни сензори се могу поделити у два типа:

 1. за било који шум , то је велика већина акустичних индустријских релеја;
 2. реагују на звучне команде , ови релеји су мањи и чешће су самостални.

Размотрите сваку врсту посебно.

Одговор на буку

Најчешће за осветљење, акустични сензор се монтира на степеништа и ходнике. У кући се узалуд постављају, поред комбинације одгоде релеја у купатилима икупатила (ова опција ћемо такође размотрити).

Ако се особа креће, онда он нужно производи звукове, чак и не-гласове, наравно, ако нема задатка да иде тихо. Куцање отвара или затвара врата, бука корака разговора (па чак и окидање дворца). Они детектују детектор.

Заједнички рад са осветљењем заснива се на таквом принципу. На пример, сензор буке за осветљење постављен је на место за слетање (где је боље да га инсталирате, а тамо где ће бити описано ниже) постоје две могуће опције.

Прва верзија

 1. Човек је ушао у врата.
 2. Акустички сензор је чуо буку и наредио осветљење.
 3. Док идемо (ако покушамо да не прикријемо своје кораке као нинџа), он чује буку и оставља упаљено светло.
 4. Последњи звук је затворена врата, осветљење је искључено.

Друга опција

 1. Релеј може чути звук (степенице, закључавање, шкрипу врата, разговор), наредба се даје на релеју за временско кашњење и истовремено се укључује осветљење.
 2. Након истека временског кашњења постављеног у релеју (мора бити довољно да прође кроз ходник или степениште), освјетљење се искључује.

Функција одлагања може бити уграђена у акустични релеј (већина модела) и извршена уз помоћ додатних чворова.

Треба напоменути да у првој верзији релеја може укључивати релеј за кашњење, али не само изузетак већ и укључивање. То се ради како би се заштитили од лажно позитивних резултата. То јест, осветљење нијеукључује се од краткотрајне буке (нпр. муња на улици или сигнала аутомобила), потребно је да звук траје неко вријеме.

Релеј одговора на буку има и предности и недостатке.

предности

 1. Релеј је, по правилу, једноставан, па је цена за њега мала.
 2. За разлику од сензора покрета, не ради када се крећу домаће животиње и глодари и на електромагнетним алармима.

недостаци

 • Да би се избегло укључивање светла током дневног светла, мора се укључити или ручно или помоћу тајмера. Могућа опција инсталације сензора осветљења на улици.

Савет. Боље је монтирати акустични релеј са једноставним тајмером који се укључује и искључује, на пример, у шест сати увече и у осам ујутро, и астрономски релеј. Овај уређај, узимајући у обзир географске координате, узима у обзир кретање сунца. На примјер, можете укључити релеј звука пола сата прије заласка сунца и искључити га након четврт сата након свитања, без обзира на сезону.

 • Акустични релеј може да се инсталира у дневној соби, јер ће се осветљење искључити, на пример, након што се сместите са књигом на каучу и не дајте никакве звукове.
 • Релеј ради лоше, прецизније, увек се укључује ако постоји висок ниво позадинске буке. На пример, не можете га инсталирати на улазу у бучну улицу.

релеј реагира на команде

У најједноставнијем случају, ово може звучати много гласније од оних које се могу чути кадауобичајено присуство људи у соби. На пример, памук на длану.

Аутор овог чланка прикупио је сличан дизајн у дјетињству, посјећујући кућу пионира. Такав релеј је у ствари нормални релеј буке, само је праг његовог рада већи и разликује најмање две команде.

На пример, једном су залупили, упалило се светло и двапут је угасило. Сасвим је могуће инсталирати га у просторије за становање, иако је још погодније користити обичан прекидач него стално пљескати.

У сложенијој верзији, можете направити уређај који ће разликовати гласовне команде. То јест, релеј ће разликовати језик, пошто претраживач разликује "Про" КаиГуард. Истина, индустријске варијанте овог релеја још нису у продаји.

индустријски релеји

Размотрите неке моделе акустичних релеја који се могу купити.

Машина за слагање АСО-208


Спољашност акустичног релеја АСО-208

Један од јефтиних релеја белоруских произвођача - може се купити за 300-400 рубаља (око 7-8 долара). Уређај је сасвим довољан за стандардно степениште. Као што можете видјети на фотографији, он подржава жаруље до 150 вати, што је довољно да освијетли било које степенице чак и са жаруљама са жарном нити (иако ако штедите, боље је користити ЛЕД диоде, штедњу енергије).

Релеј је монтиран директно на зид и има уграђени микрофон. Осетљивост микрофона је подесива.

На пример, ако је уређај постављен далеко од улазних врата, може се повећати, ако је позадинска букада се смањи Подешавање се врши помоћу ручке, која се може окретати помоћу одвијача или било којег другог сличног алата.

На максималном нивоу, рад је загарантован чак и на звонцу за кључеве.

Релеј има кашњење одлагања од 1 минута, након што је препознат задњи звук. Нажалост, кашњење се не може промијенити.

Веза је једноставна:

 1. Терминали Л и Н напајају се након прекидача или релеја, који ће искључити уређај у светлу времена. Пожељно је да је контакт Л био фаза, а на Н нула. Иако ће збуњени релеј и даље радити.
 2. На друга два прикључка спојите лампе.

Релаи ЕВ-01

Изглед акустичног релеја ЕВ-01 Л

Ово је сензор буке за осветљење већ руске производње (ДОО "Релеј и аутоматика"), његова цена је такође око 300-400 рубаља. Претходни уређај је мање снаге заједно са оптерећењем од само 60 вати. Међутим, ово је довољно за већину степеништа и платформи.

Као иу претходном случају, монтиран је директно на зид и има уграђен микрофон. Њена осјетљивост, нажалост, није регулирана. Произвођач гарантује рад било којег звука у радијусу од 5 метара. Постоји и кашњење искључивања, то је истина најмање 50 секунди.

Предност овог релеја је присуство фотоћелије, која омогућава рад само у мрачно доба дана. Његова осетљивост такође није регулисана, тако да морате да изаберете локацију уређаја тако да нема лажно позитивних резултата, на пример, одОсвијетљен кроз прозор уличних свјетала.

Уређај је повезан на исти начин као и претходни, али су терминали скривени испод поклопца кућишта.

Релаи фром Али Екпресс

На познатом мјесту Али Екпресс може се наручити јефтинији уређај. На пример, понуђен је акустични релеј Јоиинг Лианг (на називу локације: РАДИО Лианг Соунд Цонтрол Делаи Супер тип прекидач, релеј за штедњу акустичног светла, последице аутоматског превођења) за само 266 рубаља.

Овај уређај према својим карактеристикама је сличан релеју руског произвођача.

 1. Контролисано оптерећење - 60 В.
 2. Време одлагања - 40-50 сек.
 3. Не постоји могућност подешавања осетљивости микрофона и сензора светла.

Релеј се повезује помоћу терминала који се емитују из кућишта путем жица (могу се причврстити на вањски блок терминала).

Акустички релеји са самосталним дејством

Сада пређимо на схеме прикупљања властитим рукама. Ево неколико опција различите сложености.

Најједноставнија шема на једном транзистору

Почнимо са најједноставнијим склопом два блока стварног акустичног релеја и окидач за управљање оптерећењем.

акустични релеј

Релеј је монтиран на само један транзистор, овдје је његов круг.


Најједноставнији круг акустичног релеја на једном транзистору

Користи се стари германијумски транзистор МП 39, који се лако може наћи у старој технологији од 60-90 година пуштања, и лако је пронаћи друге елементе, укључујући Д2 Б диоде

.

\ тСавет! Препоручује се да се из старе технике не узимају електролитички кондензатори (они са специфицираним поларитетом, они су обично велике величине од 0,1 микрофрејда и више). Ако сви остали делови временом не изгубе своје особине, кондензатори пресуше.

Као сензор, коришћен је угљени микрофон са старог телефонског ТА 68 (аналози ТАБ 43, ТАН 40). Ови микрофони се користе у најједноставнијим телефонима с уређајем за бирање диска, који немају уграђена појачала.

Врлина угљеног микрофона - велика осетљивост, недостатак - уски фреквентни опсег. Али у нашем случају, минус је плус, јер се смањује могућност одговора на буку треће стране, односно селективност уређаја.

Схема делује на следећи начин:

 1. Са појавом буке, отпорност микрофона угља се смањује, а преко АЦ кондензатора Ц1 до базе транзистора се напаја измјенична струја.
 2. Транзистор кроз струју кроз отпорник Р2 је у отвореном стању, тако да одмах почиње појачавати овај сигнал.
 3. Кроз кондензатор Ц2 из колектора транзистора, овај напон се напаја у двоструки колектор, монтиран на двије диоде и кондензатор Ц3.
 4. Двоструки напон се враћа на базу транзистора кроз отпорник Р 3.
 5. Транзистор почиње да ради као ДЦ појачало и потпуно је отворен.
 6. Струја кроз емитер (колектор) транзистора иде на намотај релеја П1.
 7. Контактни релеји КР1 су закључани.
 8. У случају нестанка звучне измјеничне струје на базитранзистор нестаје и поново прелази у полуотворено стање. Струја кроз завојницу релеја недостаје и контакти су отворени.

У случају прекомерне осетљивости релеја, могуће је уредити подешавање инсталирањем наизменичног или грађевинског отпорника са отпорношћу од око 100 охма у серији са Ц1 кондензатором.

У принципу, могуће је укључити редовни релеј снаге 220В у серији са контактима КП1, који ће контролисати осветљење, али овај приступ није баш згодан. Ако шум нестане, светло ће се угасити. Због тога је неопходно применити релеј са кашњењем искључивања.

Схема може бити састављена као надстрешница, и на тлоцрту или на штампаној плочи. Верзија аутора је приказана на слици испод.

Можете користити било које напајање напоном од 9-12 волти за напајање. У случају поштовања свих мјера сигурности, чак и безтрансформорни.


Ауторска верзија релеја штампане плоче

Окидач за контролу осветљења


Окидач иде до релеја РП 4

Аутор шеме нуди мало другачији приступ управљању осветљењем - он је монтирао окидач на поларизовани релеј РП 4. У том случају, након сваког звука (памук у длану), две лампе су укључене. Ако оставите само једну, она ће бити искључена.

Управљање осветљењем у овом случају би изгледало овако:

  \ т
 1. је ушла у собу, залупила се светла.
 2. Излазак, поново су се залупили, светло је нестало.


Флипцхарт онполаризовани релеј

\ т

У овој шеми, можете користити било које моћне диоде, пројектоване за струју која пролази кроз ламинацију осветљења, и напон од 220 В, као што је Д245.


диода Д245

Обратите пажњу. Кондензатор Ц1 би такође требало да буде оцењен на напону од 220 В.

Окидач функционише на следећи начин:

 1. У случају буке, контакт КП1 акустичног релеја је закључан.
 2. Напон преко лампе Л1 и диоде Д1, контакти друге завојнице 7 и 8, ограничавајући струјни отпорник Р1 и контакти КР1, пуне кондензатор Ц1.
 3. Струја пуњења кондензатора пребацује сидро у леви положај и лампица Л1 светли.
 4. Диода Д1 је блокирана контактима релеја.
 5. Диода Д2 остаје у готовом стању.
 6. Ако се проблем понови, звук и затварање КД контаката, струја већ пролази кроз диоду Д2 и контакте другог намота 6 и 5.
 7. Релеј сидра затвара прави контакт, а систем долази у првобитно стање.

Ако нам је потребан окидач за контролу само једне лампе, онда умјесто другог укључимо серијски кондензатор 0.25 μФ к 300В и отпорник 10-5 кОх са снагом од најмање 2 вата.

Три транзисторска кола

Ово је сложенији круг на три транзистора, али већ ради као окидач, укључујући освјетљење првог звука и искључивање с друге стране.

Схема акустичног релеја на три транзистора

У схеми, која се такође користи у радио-инжењерским транзисторима КТ315 и КТ818 - они се могу бацити или купити у било ком специјализованомтхе сторе. Чак и ако купите цијели сет радио дијелова, онда ће то коштати максимално 70 рубаља, што је много јефтиније од готовог акустичног релеја.

При напону од 9 волти, осетљивост уређаја је око 2 метра. Повећањем напона (релеј може радити у опсегу 3,5-15 В), можете га подићи, смањујући га - смањити га. Ако примените транзисторе КТ368 или њихове аналоге, могуће је постићи препознавање звукова на удаљеностима већим од 5 метара.

Уместо домаћих транзистора могуће је користити њихове аналогне производе (у многим случајевима увозна опрема је приступачнија за демонтажу). На пример, замените ЦТ315 са 2Н2712 или 2СЦ633, КТ818 на 2Н6247 или 2СБ558. У принципу, шема није критична за делове који се користе.

Микрофон се користи електродинамички, може се узети и из сломљене траке или било којег другог сличног уређаја - тип такође није критичан.

Електромагнетни релеј мора имати називну снагу од 220 волти и одговарајућу струју. Ако постоји значајна струја кроз њен намот, препоручљиво је монтирати транзистор КТ818 на радијатор како би се спречило његово прегревање и квар.

Готово сви неопходни делови за акустични релејни склоп (увезени транзистори)

Схема делује на следећи начин:

 1. Транзистори КТ315 су склопили генератор позитивне повратне спреге. Номинални пасивни елементи се бирају тако да је у стању на граници узбуђења.
 2. Бука, опажена микрофоном, побуђује сигнал у његовом намоту.
 3. Сигнал кроз раздвајањекондензатор улази у базу првог транзистора и покреће генератор.
 4. У начину генерисања на колектору другог транзистора КТ315 постоји напон који отвара кључ на снажном транзистору КТ818.
 5. Преко колектора и емитера трећег транзистора, напон се примењује на релејни релеј Рел1. Контакти релеја су закључани, а оптерећење (осветљење) је укључено.
 6. Генератор ради док не дође до прекида производње као резултат поновног пријема сигнала из микрофона узрокованог буком која га окружује (поновљени памук).
 7. Са кваром генерације, уклања се напон на бази КТ818, а кључ се затвара.
 8. Завојница релеја се искључује, тако да су контакти откључани и осветљење искључено.
 9. Диода, укључена паралелно са завојницом релеја, служи за гашење повратног скока струје.
 10. ЛЕД, паралелан са заједничким, служи за означавање тренутка рада релеја. Можете га одбити.

Мало напајање, спремно (на пример пуњач за мобилни телефон) или самостално састављено, такође се може користити за напајање акустичног релеја. Као што смо већ рекли, уређај је способан да ради у опсегу од 3.5-15 В. Главно је да напон одговара максимално дозвољеном за намотај релеја и то је било довољно за сигурно закључавање контаката.

Сакупите акустични релеј може бити на лажној плочи, али можете направити и штампани. Варијанта аутора ове шеме приказана је на слици испод.

Ауторска верзија штампане плоче, уОва опција користи површински постављене отпорнике (СМД), али се може инсталирати и са заједничким закључцима

.

Видео, како функционише прикупљени релеј, можете видети:

Зашто се из једне генерације сигнала успоставља, али из другог се разбија

Пендулум Пхисицал Аналогуе Генератор

Након читања описа уређаја, многи се можда морају запитати зашто један појачивач сигнала покреће генератор, а други се зауставља? На крају крајева, они могу бити потпуно идентични, а други изгледа да мора подржати рад генератора. Хајде да објаснимо физички аналог генератора - клатна.

 1. Направите клатно, обесите оптерећење на било које уже. То је аналогни генератор на прагу узбуде.
 2. Гурните клатно, он ће почети да се љуља. Ваш утицај је сигнал који покреће генератор, а флуктуације оптерећења имитирају тренутне флуктуације у процесу генерисања.
 3. Покушајте поново гурати оптерећење. Ако не уђете у темпо његових флуктуација, неизбежно ћете зауставити клатно.
Исти процеси се дешавају у нашем релеју. Наравно, могуће је да ће други сигнал бити синхрони са осцилацијама осцилатора, али је вероватноћа мала. Поред тога, лако је поново зловољити ако релеј не реагује на први звук.

Варијанта релеја помоћу кола

Размотримо другу верзију релеја, који користи чип. Такође је интересантно јер не захтева одвојено напајање, већ је укључено у дизајн самог уређаја.

Такође, шема је другачија и онада се умјесто електромагнетног релеја користи тиристор. Овај приступ вам омогућава да повећате поузданост, релеј има одређени ресурс (број окидача), али тиристор нема такво ограничење. Осим тога, управљање оптерећењем помоћу полуводичког елемента омогућава вам да смањите димензије релеја без смањења снаге контролисаног оптерећења.

Уређај је дизајниран за рад са сијалицама са жарном нити снаге 60-70 В и има осетљивост до 6 метара. Дизајн је једноставан у монтажи и добро је заштићен од сметњи. Схематски дијаграм је приказан у наставку.


Шема дијаграма акустичног релеја

Релеј такође није критичан за детаље, могуће замене аналога:

 1. Електретни микрофон се може уклонити са старог магнетофона.
 2. уместо транзистора КТ940 можете инсталирати КТ630 или чак КТ315 (иако постоји могућност да ће се јако загријати).
 3. Микрочип К561ТМ2 може да се замени с КР561ТМ2.
 4. КД226 диоде се замењују са Д112 - Д116 или КД258, треба имати на уму да би требало израчунати на 300 В.
 5. Стабилизатор Д814 се замењује са Д808 или КС175, стабилизациони напон треба да буде унутар 9-12 В.
 6. Тиристори могу бити ЦУ 201 или ЦУ 202. Ако постоји избор, онда изаберите инстанцу са минималном струјом контролне електроде. Такође можете да инсталирате симистор (реците нешто о овој шеми надоградње).

Сада погледајмо рад уређаја. Да не бисмо одвратили пажњу, одмах ћемо описати принцип чипа. Састоји се од два окидача (у преводуЕнглески - вентили) се види словом "Т", симбол на ставку. На дијаграму су означена ДД1.1 и ДД1.2.

окидач - је дигитални уређај. Њени улази прихватају само две врсте сигнала.

 1. логично Зеро- но тензије, прилично близу свог потенцијалног капацитета минус хране.
 2. логичка јединица- је напон (за 561 серије чип затворити капацитету плус храни).

Ови сигнали се генеришу и излаз снабдевања. Окидач функционише на следећи начин:

 1. Одмах након укључења на излазу логичког нуле.
 2. на другом излазу, који се зове обрнута и мали круг означен на симбол круга - почетна тачка линије која означава да ће бити нула. Овај излаз као супротно (реч инверзија је латински инверсио - преокрет, пермутација), разликује се од директног државе кад год Директан нула, онда обрнуто јединица.
 3. Ако се улазни фајл С логичке јединице, излаз јединица ће, уз окидач остаје у овом стању, чак и ако је улазни сигнал за уклањање.
 4. К поновно подешава на нулу излаз мора бити поднет на улазну јединицу Р.
 5. Окидач је два улаза. Д (Информативни) - промена статуса излаз са сваким новим сигнала (пулс) на њега. И то се дешава само када је улаз, Ц (синхронизација) поднета логичка јединица. У супротном, сигнал на улазним Р се не види.

Сада више о томе како шема

  \ т
 1. алармаЕлектретни микрофон се шаље на појачало, састављено на два транзистора ВТ1 и ВТ2. Једна од њих нам је позната претходна шема КТ315, друга КТ361. Ово је близанац првог, али само са другом врстом проводљивости. Употреба таквог пара транзистора смањује њихов међусобни утицај и побољшава осетљивост уређаја.


Разлике у обележавању КТ315 од КТ361

Кондензатори Ц1 и Ц2 се користе за изолацију микрофона са појачалом и оба транзистора један с другим. Кондензатор Ц3 штити појачало од покретања преко напајања.

  \ т
 1. Сигнал са појачала улази у улаз од првог тигра. Пошто је на улазу Д логичка јединица трајно присутна (повезана је са плусом), окидач се пребацује, а на његовом директном излазу постоји напон.
 2. На излазу се налази и ланац отпорника Р6 и кондензатор Ц4. Кондензатор почиње да се пуни, са пуним пуњењем на улазу Р долази напон (логичка јединица). Окидач се ресетује (излаз нула). Улаз С је спојен на масу и стално је нула - не утиче на рад уређаја.
 3. Кондензатор Ц4 се испушта преко диоде ВД 1 на излаз окидача (нула, тј. Минус напајање). У овом стању, логички елемент ДД1.1 ће остати до тренутка када поново уђе у напон из појачала (релеј ће поново одговорити на звук.)

Дакле, на ДД1.1, монтиран је један имобилдор - уређај који, за сваки улазни импулс, без обзира на његов облик и трајање, даје излаз на правоугаони импулс, са амплитудом, на излазједнак је напону логичке јединице. Његово трајање је одређено номиналним вредностима кондензатора Ц4 и отпорника Р6 у директној зависности (осцилограм сигнала у релеју приказаном доле). Уз ове вриједности капацитета и отпора, трајање импулса је 0,5 сек.

Ако систем не успе, можете продужити период импулса повећањем отпора Р6 (то је, иначе, означено звјездицом - "*", што значи да је изабрано)

  \ т
 1. Импулс из једнојонског снопа улази у улаз из другог окидача (ДД1.2). У овом тренутку, на свом улазном Д логичком блоку, уноси се из инверзног излаза (улази Р и С повезани су са масом и на њима су трајно нула, не утичу на рад чипа). На излазу окидача ће бити логичка јединица.
 2. Кроз отпорник Р7, напон из излаза другог окидача улази у базу транзистора ВТ3, отвара се.
 3. У тачки повезивања емитер ВТ3 отпорника Р8 постоји напон - он улази у контролну електроду тиристора и отвара се.
 4. Светиљка за осветљење, спојена на мрежу преко диодног моста ВД2 -ВД5 и нашег тиристора ВС1 светли. Диодни мост је потребан, јер тиристор не ради са наизменичним напоном.
 5. После другог звука памука, једно-мехурић формира други импулс који пребацује окидач ДД1.2 у првобитно стање. Његов излаз је нула.
 6. Транзистор ВТ3 је затворен и због тога се на управљачкој електроди тиристора уклања напон - такође је затворен.
 7. Лампица се гаси и релеј се враћа у првобитно стање до следећег сигнала.

Бити разумљивији процесисе јављају у релеју, можете проучити осцилоскоп сигнала који се формирају у његовим чворовима.


Сигнални осцилограми се формирају на прекидачима релеја

Напајање релеја у кругу обезбеђује напајање без трансформатора, а састоји се од следећих елемената.

  \ т
 • Диодни мост ВД2-ВД5 - конвертује променљиви напон у мрежу у константном, пулсирајућем. У исто време, тиристор ланчане лампе се храни на њему.
 • Отпорник Р9 служи за гашење вишка напона. Заједно са отпором напајања елемената уређаја, он формира раздјелник напона.

Обратите пажњу. Ако сви остали отпорници могу имати малу снагу од 0,125 В, тада снага није мања од 2 В, иначе ће неизбјежно изгорјети. Такође, уз евентуалну модернизацију шеме, треба поново изабрати њену номиналну вредност тако да напон напајања не прелази 12 В.

  \ т
 • Претворити пулсирајући напон у константу Ц5 кондензатора. На кругу, његов капацитет је 1000 μФ, али што је више, то боље.
 • Искључује скокове напона ВД1 ценера. Напон између његове катоде и аноде је увек константан.

Могуће је саставити схему на матичној плочи, али је још боље да се штампа још сигурније. Приликом монтаже обратите пажњу на нумерисање закључака чипа К561ТМ2, чији је клип приказан испод.

Пивоттинг цхип К561ТМ2

Уређај можете поставити у било који практични случај - како самостални, тако и са других уређаја.

Пажња. Сви елементи уређаја су 220 В,будите изузетно опрезни приликом тестирања и отклањања грешака у уређају. Кућиште такође мора да обезбеди заштиту од електричног удара. Пожељно је да се релеј прикључи на ожичену линију са уграђеним РЦД (сигурносни запорни уређај).

Сада ћемо навести неколико опција за надоградњу ове схеме.

Повећање снаге оптерећења

Релеј је пројектован за оптерећење од 60 - 70 В, што је сасвим довољно за освјетљење степеништа. Међутим, ако је потребно, може се повећати. Да би се то урадило, диоде моста ВД2 - ВД5 и тиристор ВС1 морају бити инсталиране на радијаторима, што ће смањити њихово загревање.

Истина, морат ће се већ користити диоде Д112 - Д116 које имају подрезивање испод матице за монтажу на радијатор.

Диоде монтиране на радијатору одговарају и тиристору

Што је већа површина радијатора, то боље. Приликом уградње елемената на радијатор, размотрите следеће нијансе.

 • Контактне тачке радијатора и радијатора морају бити темељно полиране да би се обезбедио поуздан контакт.
 • За бољи пренос топлоте користите пасту за проводење топлоте, као и за процесорску инсталацију у системским јединицама рачунара.
 • Радијатори морају бити електрично изоловани један од другог и од тијела уређаја.

Рад у режиму релеја буке

У оригиналној верзији, релеј реагује на команде које су дате са ударцима. Међутим, можете га рециклирати тако да реагује на буку попут индустријских релеја који су представљени у нашем чланку.

То јестКада се звук укључи, релеј укључује светло, а када нестане, искључује се након одређеног временског периода. Ово чак не мора да компликује уређај, напротив, поједностављено је. У шеми коју вршимо мењамо - инструкција је следећа.

  \ т
 1. На базу транзистора ВТ3, не повезујте излаз другог окидача ДД1.2 на излаз првог (излаз 13 чипова на отпорник Р7). Други део чипа нам се не јавља. Тако ће се освјетљење укључити из сигнала једног вибратора који се активира појачалом звука.
 2. Међутим, као што смо видјели на осцилограму сигнала, у релеју, трајање импулса који је обликован једним вибратором је само 0,5 секунди. То јест, након што је дошло до буке, осветљење ће се запалити само у ово време. Зато је потребно проширити га. Као што се можете сетити, трајање импулса директно зависи од капацитета кондензатора Ц4 и отпорника Р6. Дакле, повећавамо капацитет кондензатора и отпор отпорника - покупимо их тако да нам кашњење одговара.
\ т

Савет. Обично можете покупити капацитет и отпорност помоћу пробних и грешака, али је лакше израчунати. Формула следи Т = ЦкР.

На пример, изаберемо капацитет од 300 μФ и кашњење искључивања од 60 секунди. Претворите формулу за израчунавање отпора отпорника: Р = Т /Ц, у нашем случају, 60/300? 10-6 = 200000 ома, то јест, 200 ома. Можете да користите и онлајн калкулатор, на пример, на линку: хттп://хостцити.нет/цалц/пхисицс/цонденсер.хтмл.


Снимак екрана онлајн пуњача пуњача кондензатора

Такођер можете замијенити нормалан Р6 отпорникза подешавање променљиве или конструктивне, тада ће током рада релеја бити лако променити време кашњења.

Све остале промјене у схеми нису потребне.

Рад оптерећења није од исправљене струје, већ од наизмјеничне

Напајање на нашем кругу је константна пулсирајућа струја, јер је диодни мост инсталиран пре тиристорског кључа. Ово није баш право решење за уређај дизајниран да штеди струју. Поента је да само сијалице са жарном нити могу да се напајају из једносмерне струје од 220 В. Штедне сијалице су пројектоване за наизменичну струју.

 • Флуоресцентна светла, укључујући дуготрајна "дневна светла", користе наизменичну струју за уређај за лансирање.
 • Инсталирани круг ЛЕД жаруља смањује напон (за ЛЕД-ове је потребно 3 до 5 В), и ради само када се напаја струјом.

Стога је, наравно, боље пребацити се на напајање за АЦ оптерећење. То можете урадити на три начина.

  \ т
 • Инсталирање релеја уместо тиристора, чиме се елиминишу све предности које доноси полупроводнички уређај.
 • Уместо тиристорског симистора, овај елемент ради на исти начин, али пролази струју у оба смера. Ово је најбоља опција.


По изгледу, симистор се не разликује од тиристора, већ ради са наизменичном струјом

 • Као опција, можете поставити два уместо тајмерапаралелни бројач (катода један спојен на аноду другог) укључује тиристор. Електроде се спајају заједно. Ова опција се може користити ако имате проблема са куповином симистора. Други тиристор је исти.

Аналог симистора на два тиристора

Инсталиран је симистор са оптерећењем на диодни мост. У овом случају, овај ће се користити само за напајање електронских компоненти уређаја, тако да можете користити мање моћне диоде, као што је Д102, или опћенито користити готов мост, као што је КЦ405. Симистор се може изабрати, на пример, КУ208Г или ТС112.

То је све што смо хтели да кажемо о звучном сензору за осветљење. Надам се да је наш чланак помогао да разумете принципе овог уређаја и разговарали о његовој примени. Одлично ако можете самостално имплементирати један од предложених програма или барем купити индустријски релеј за контролу расвјете. Нека ваш дом буде удобан и економичан.