Како изабрати полипропиленске цеви за водовод?

Полипропиленске цеви постају све популарније из године у годину, јер је листа грана њихове примене веома велика и стално се допуњује: пољопривреда, машине, канализација, водоснабдевање, грејање итд. Ова санитарија има одређене стандарде. У овом чланку ћемо анализирати пречник полипропиленских цеви за снабдевање водом, укључујући спољашњи и унутрашњи пречник, узимајући у обзир дебљину и густину полимера.

Главна предност ПП цијеви је равнотежа цијена, квалитета и трајности. Поред тога, полипропиленске цеви за грејање или снабдевање водом, за разлику од челичних колектора, не проводе електричну струју, тако да су безбедне за људско здравље. Још једна предност употребе полипропилена за водоводни систем је његова пуна отпорност на корозију. Такође, овај материјал има пријатан изглед.

Еколошке полипропиленске цеви за снабдевање пијаће воде од европских произвођача, ово је гаранција дугог трајања и безбедности полипропиленских цевовода.

Врсте полипропиленских цеви

Полипропиленске цеви су подељене на типове у зависности од сировине и притиска на којем се користе.

Класификација полипропиленских цеви (ППТ) према саставу сировина, односно степен модификације главног полимера са различитим адитивима који се користе:

 1. ППР (ППРС, ППР) - цеви овог типа направљене су од статичког кополимера фоампропилена са кристалном структуром молекула. Ови производи су различитиотпорност на температурне флуктуације од -170 до + 1400С, као и ударна оптерећења, стога се често користе за системе водоснабдијевања, гријања и канализације. Пречник је од 16 мм до 110 мм.
 2. ППХ - у датим производима се додаје висећа ударна чврстоћа полипропилену, мјешавини адитива: нуклеатор, антипиреенс, антистатика. Овај тип великог пречника користи се за систем спољног водовода, дренаже, вентилације. А за уређај за грејање ови производи нису погодни јер имају ниску тачку топљења.
 3. ППБ (блок кополимер) - ова врста сировине има структуру блокова хомополимера микромолекуле, који се разликују по саставу и структури, а који се измјењују одређеним редом. На крају, производи добијају већи степен отпорности на удар, па се користе за систем топле подне и хладне воде.
 4. ПП (полифенилсулфид) - ова највиша класа полимера са посебном структуром молекула има повећану отпорност на стрес и прегревање, веома издржљива и издржљива. ПП се користе за снабдевање хладном и топлом водом, вентилацију, грејање. Пречник ових полипропиленских цеви варира од 20 до 1200 мм.

У исто вријеме, промјене, као и вањски и унутарњи промјер полипропиленских цијеви строго су регулирани од стране ГОСТ-а.

У означавању полипропиленских цеви налазе се симболи Н25, Н20, Н10, итд. Овај индикатор нам омогућава да проценимо отпорност АПТ на притисак течности која се у њима налази.

Постоје следећи типовиполипропиленске цеви на притиску од којих зависи који пречник изабрати производ:

 1. ПН10 (Н10) - са радним притиском на зид од 1.0 МПа и дебљином полимера од 1.9 до 10 мм. Користе се за уградњу топлих подова, снабдевање хладном водом са грејањем до +45 оЦ. Промјер цијеви овог типа: вањски - 20 ... 110 мм, унутарњи - 16 ... 90 мм.
 2. ПН16 - ова врста производа се ретко користи, са притиском од 1,6 МПа на зид. Погодно за хладну и топлу воду са загревањем носача топлоте до +60 ° Ц.
 3. Н20 (ПН20) - производи са радним притиском на зид од 2.0 МПа и дебљине 16 ... 18.4 мм. Најтраженији полимер за снабдевање топлом и хладном водом са температуром загревања од 80 ° Ц. Извођење: спољни пречник - 16 ... 110 мм, унутрашњи - 10,6 ... 73,2 мм.
 4. Н25 (РН25) - полипропилен са радним притиском на зид од 2,5 МПа и ојачање са алуминијумском фолијом. Одличан за уградњу система за снабдевање топлом водом, грејање са температуром течности до +95 оЦ. Вишеслојна структура ових производа доприноси високој отпорности на топлотне и ударне оптерећења. Пречник цеви овог типа је 13.2 ... 50 мм, а спољашњи - 21.2 ... 77.9 мм.

Ту су и ППТ ојачани стакленим влакнима. Такви водови нису стратификовани током рада, а при изградњи водовода може се уштедети време на чишћењу секција током заваривања. Полипропиленске цеви ојачане стакленом мрежом отпорне су на деформације, имају дужи животни век, омогућавају брзу и једноставну монтажу.

Шта одређује изборпречник?

Избор пречника ПП цевовода зависи од:

 • сврха пријаве;
 • сила притиска;
 • оптерећење;
 • број извора воде.

У правилу, улазна цев има пречник од 32 мм. За узгој се користи ППТ 16-20 мм. Истовремено, унутрашњи пречник цеви директно зависи од дебљине њихових зидова, па је овај параметар један од најважнијих при успостављању водоводног система. За најпрецизнији приказ постоји посебна табела подударања.

Пречник табеле полипропиленских цеви:

За систем водоснабдевања најчешће се користе цеви спољашњег пречника од 21 до 25 милиметара, које су сличне стандардним челичним цевима пречника? и? у. За подизаче су коришћени производи пречника од 32 до 40 милиметара.

Између полипропиленских цеви постоји неколико типова пречника:

 • 16-1200 мм;
 • 16-32 мм у случају производа за домаћинство;
 • 40-50 мм за унутрашњу канализацију.

Максимални пречник цеви је 110 мм. Међутим, то се односи само на канализацију великих вишестамбених зграда.

Ознака означава максимални притисак на који се може користити одређена полимерна цев. На пример, натпис ПН10 значи да производ треба да ради под притиском не већим од 10 бара, ПН20 - не више од 20 бара. Поред тога, ознака означава температуру у степенима.

Полипропиленске цеви имају велики коефицијент експанзије: када се температура мења током употребеглавне димензије ППТ значајно варирају.

Унутрашњи пречник зависи од пролаза воде. На ниво пасивности утичу следећи фактори:

 • унутрашња секција (него што је мања, проток је слабији);
 • укупни притисак унутар система;
 • наслаге унутар цијеви (овисно о вијеку трајања производа);
 • број прелаза, завоја и спојева;
 • састав сировине ППТ (на равној површини, притисак и пропусност ће се повећати);
 • укупна дужина цевовода (са великом дужином пропусности се смањује).

Пречник и дебљина зидова директно зависе од сврхе примене и класе цеви. Да би се утврдио тачан пречник, постоји посебан прорачун, заснован на мерењу хидрауличких параметара. Основна сврха овог израчуна је да се добију најтачније цифре пречника.

При израчунавању се морају узети у обзир сви аспекти, укључујући структуру система и радни притисак. На пример, цеви за систем грејања значајно се разликују од оних за снабдевање хладном водом. У већини случајева, за несметано функционисање главне линије, неопходно је користити цеви са великим делом, што ће повећати трошкове неколико пута. Ако игноришете потребу за великим делом, онда ће се притисак приметно смањити.

Како одабрати прави пречник за аутопут дома?

За полипропиленске цеви које ће се користити у вишестамбеним зградама, сви прорачуни за водоводни водовод иКанализација мора бити изведена с великом пажњом и пажњом. У складу с тим, што је већа потрошња воде од стране становника, користи се већа величина промјера полимерних производа.

По правилу, у вишестамбеним зградама користе се следеће димензије пречника полипропиленских цеви у мм:

 • за стубове од 5-спратних зграда О25 мм;
 • Ожичење унутар зграда - О 20 мм;
 • за ојачање кућа 9 или више подова, користи се ОМП 32 мм.

За сваки конкретан стан или приватну кућу, нема потребе за тачним израчунавањем пречника цијеви водовода, јер нема толико тачака ограде у таквим просторијама. Цеви се у овом случају бирају према датој спецификацији и имају веће пресек него пречник миксера.

Пречник полипропиленских цеви за снабдевање водом у стану или у кући се бира узимајући у обзир следеће карактеристике:

 • са дужином цеви до 10 м, најбољи пречник од 20 мм,
 • за цевоводе 10-20 м - пречник 25 мм,
 • дужине веће од 30 м - пречника 32 мм.

За дизалице одаберите производе 32 мм и више.

Ако је потребно, прорачун домаћег цјевовода може се обавити у једноставној формули, која за прво захтијева само тачну вриједност протока воде и укупну брзину унутарњег протока текућине. Унутрашњи пречник полипропиленских цеви се бира елементарним прорачуном са почетним подацима:

 • брзину флуида дуж главне линије;
 • потрошња воде.

Пречник полипропиленских цеви заВодоснабдевање стана или приватне куће израчунава се по следећој формули:

Д = в (

-К- (1000 /? В в)),где в је брзина која тече, м /с (узето од 0.7 ... 2 м /с) ; ? - број Пи, једнак 3,14; в = 0.7-1.2 м /с (до 32 мм) или 1.5-2 м /с (32 мм или више); За К се узима потрошња воде.

У стану и кући препоручује се уградња цијеви за гријање чисте промјера 20 мм, а за водоводни сустав минимална величина попречног пресјека треба бити 16 мм. Прекорачење ове величине не би требало да буде тако да се не изгуби усклађеност са спецификацијама. Што се тиче цеви са највећим могућим пречником (више од 500 мм), оне уопште нису потребне.

На основу горенаведеног, лако се може одредити избор полипропиленске цеви за водоводни систем у сваком појединачном случају, и направити независни прорачун његовог пречника, на основу једноставне формуле и података из табеле.