Како направити полици за саднице властитим рукама

Да би се узгајали добри саднице, поред квалитетног земљишта, правовремено наводњавање захтева довољну количину светлости. Недостатак осветљења ће довести до чињенице да ће биљке почети да се разбољују, раст се одлаже и плодоноше. Па, сама по себи, потребно је поставити саднице. Специјалне полице ће вам помоћи да решите проблем са постављањем и осветљењем. Већ спремљене полице за саднице могу се купити у продавници. А за оне који желе да покажу своју машту и креативност, можете направити регате за сопствене руке, које ће бити комбиноване са унутрашњим ентеријером. Можете га ставити не само на праг, већ иу присуству расвете на било ком погодном месту. Прије почетка хладноће, доведите на балкон или веранду. Сваки јазавчар зна колико зависи од тога колико добро и како ће се саднице узгајати. Најчешће је то потребно радити код куће, а добро је ако кућа има велику површину, а за стварање малог стакленика неће бити тешко.

Али шта је са редовним становањем где сваки метар на рачуну? У овом чланку ћемо говорити о томе како да направите полицу за саднице властитим рукама и ставите је на малу површину. Израда полица за саднице на прозорској дасци властитим рукама није тако тешка као што се чини на први поглед. Потребно је само мало времена и труда, али резултат ће задовољити све.

Избор материјала за полице

Шта могу да урадим за сталак за саднице?

За почетак, дефинисаћемо материјал који ћемо користити у производњи. То је томоже бити попут дрвета, гвожђа и пластике. Све зависи од материјалних способности и инжењерских и дизајнерских жеља. Ако више волите дрво, боље је одабрати чврсту стијену која ће јако упити влагу. Ако је метал бољи, нерђајући челик је бољи. То ће сачувати структуру од корозије. Као полице можете користити фурнир, пластику или плексиглас. Овдје се предност даје плексигласу и пластици. Такви материјали ће трајати дуго, без губитка изгледа. Полица од шперплоче мора бити покривена полиетиленом тако да се не поквари под утицајем влаге.

Планирање простора за полице испод садница

Кључно питање за будући успјех је питање успјешно ријешених садница. Поред времена сетве и квалитета семена, важно је и:

 1. правилно поставите кутије у потребну количину;
 2. довољно осветљење;
 3. да не ометају домаћинства и да не крше уобичајене ствари, док ће младе биљке бити присутне у дневној соби;
 4. минимизирање финансијских трошкова за полице.

Препоручујемо читање наших других чланака

На којим местима се обично постављају кутије и пладњеви са садницама:

 • на прозорској дасци;
 • на добро изолованој лођи;
 • унутар просторије, даље обезбеђујући вештачко осветљење.

Које захтеве треба поставити за саднице полица

Сталак мора бити издржљив и поуздан. То је да издржи велика оптерећења. Такође, овај атрибут мора бити отпоран на влагу. Добро је пропустити сунчанокада се ради о атрибуту без позадинског осветљења. И наравно, имају естетски привлачан изглед.

Када се питање односи на број полица на полицама, одговор може бити један: све зависи од жеље особе и могућности њених просторија.

Број полица може почети од 3 или више. Ширина полице не би требала прелазити 70 цм, а висина око 50-60 цм

Пре него што наставите са производњом регала, потребно је одредити величину, положај и материјале које ћете користити.

Како направити ручне дрвене полице за саднице властитим рукама

Овај сталак је једноставан за израду и може стајати било гдје, не нужно поред прозора.

Фазе монтаже:

 1. Прво, направимо бочне делове регала. Да би то урадили, до две шипке, изрежемо 4 укрштене шипке на удаљености од 50-60 цм једна од друге. Прва ће задржати доњу полицу, тако да је треба причврстити на 10-15 цм од доњег руба шипки.
 2. Свака рупа је појачана помоћу профила који је причвршћен дијагонално.
 3. Радимо и друго поподне, као и прво.
 4. Производња полица. Између левог и десног носача полице пресјекли смо 4 дрвене шипке. И тако 3 полице.
 5. На врху неће бити комплетна полица, већ само 2 прелаза за фиксирање лампи.
 6. Сада можете повезати све ставке. Најједноставније полице од дрвених трачница налазе се на бочним шипкама.
 7. Затим је потребно све унутрашње површине причврстити фолијом или изолационим материјалом са рефлектујућим слојемванбродски, тако да овај слој рефлектује светлост лампи.
 8. Поставите два флуоресцентна или ЛЕД сијалица изнад сваке полице.

Препоручујемо читање наших других чланака

Предности оваквих полица:практичност, функционалност. Можете га преуредити на било које место.

Недостаци такве полице:Полицу не можете померати изнад или испод, а саднице су неопходне.

Како се носити са сталком са задржаним полицама за саднице властитим рукама

Такав сталак је занимљив јер је могуће регулирати висину полица и висину висине свјетиљке. Склапа сталак право на зид.

Пре рада пожељно је припремити:

 • 3 полице. Купљени (штитови за намештај) или домаћи производи;
 • 2 водилица за регале са једноредним перфорацијама;
 • заграде;
 • типле, вијци.

Фазе монтаже:

 1. Усмеравање се причвршћује уз зид до стропа на удаљености од 50-70 цм једна од друге. Ова удаљеност треба да одговара ширини постојећих полица.
 2. Да бисте причврстили сваку полицу, причврстите носаче на водилице на висини коју планирате на полицама.
 3. Испод стропа на водилицама, ојачајте још 2 држача за носач лампе. Остатак светла виси на свакој полици.
 4. Зид, који је постао унутрашња површина регала, боље је затворити фолијом или једноставно бијелим картоном који ће рефлектирати свјетлост. Затим постављамо полице.

Предности таквих полица у једноставности производње. По жељи, може се допунити и тајмеромукључите и искључите светло у одређено време.

Препоручујемо читање наших других чланака

Предности узгоја садница на полицама

У машти љубавнице, саднице различитих култура по први пут се узгајају директно на прозорској дасци, уредне травнате постеље украшене кухињом или дневним боравком. Међутим, у стварности, прво искуство може бити прво разочарање - саднице, које доживљавају нагли пад температуре између топлоте акумулатора прозора и хладноће стакла, тупа и слабо расте. Недостатак природног светла, сиромашног у рано пролеће, доводи до његове екстракције. Када сунце почне да сјаји активније, саднице могу да изгоре, посебно прети биљкама на прозорима на јужној страни куће.

Стално кретање контејнера на погоднијим мјестима не може се назвати рационалним задржавањем времена, а све врсте дизајна - екрани или пригушивачи - неред и већ ограничен простор. Да би се ти проблеми ријешили, на први поглед, безначајни, али заправо одређују квалитет будуће жетве, треба размислити о уређењу полица. Компетентним приступом омогућити ће максималну искористивост простора, створити повољне услове за садњу и савршено се уклопити у стил модерних просторија.