Како изабрати ЛЕД траку: оцена произвођача, критеријуми

ЛЕД трака брзо добија на популарности широм света. Постоји неколико разлога - лако их је инсталирати, нису примјетни, енергетски су учинковити и помажу у стварању угодне атмосфере. Размотримо како да одаберемо ЛЕД траку тако да осветљава просторију што је могуће више и дуже.

Једнобојни и вишебојни

Пре него што изаберете, морате да разумете тачно шта желите да купите. На тржишту су једнобојне ЛЕД траке (сјајне, плаве, црвене итд.), Као и вишебојне (РГБ). Ово последње може да осветли елементе декорације. Једнобојна ће бити добра опција за осветљавање радне површине, наиме:

 • плафони и зидови;
 • кухињски прибор, ормари у ходнику;
 • подлоге;
 • секс и степенице;
 • витрине;
 • двориште.

Такође, ЛЕД трака је доступна у заштитном поклопцу и због тога се може инсталирати у купатилу или на другим местима са високом влагом.

напон

Напон ЛЕД траке може бити 12 и 24 волта. Напајање и драјвер се користе за напајање. Могуће је повезати неколико, користећи једно напајање, али само ако је укупна снага мања од излазне снаге трансформатора. ЛЕД трака се може купити на резу и одређеној дужини. Сви производи су означени на одређеним местима за рез. Њихов размак може бити 25, 50 или 100 мм.

На основу којих ЛЕД диода одабрати траку?

ДимензијеЛЕД диоде заправо одређују снагу луминисценције (јединица за мјерење је лумен - што је индикатор већи, свјетлија је свјетлост). Често су најпопуларније врсте ЛЕД диода у ЛЕД тракама 3528 и 5050. Како одабрати најприкладнију светлосну диоду? Размотримо детаљније:

 • СМД 3528. Идеалан је за креирање пригушене свјетлости у затвореном простору, посебно у спаваћој соби, кухињи или као дводијелни строп с позадинским освјетљењем (ако је присутно главно освјетљење). Често се користи као елемент дизајна са позадинским осветљењем. Међутим, овај тип не треба да користите као главно осветљење, јер је светлосни ток прилично низак;
 • СМД 5050. Овај тип је погодан за употребу у аутомобилима као унутрашње осветљење, разне техничке преграде, итд. Ово је најпогоднија опција за осветљење малих просторија (до 10 квадратних метара за 4-6 м траке). Могуће је комбиновати овај тип са другим извором осветљења;
 • СМД 2835. Ова ЛЕД диода је погодна за препознавање по прихватљивој осветљености. Када се користи ова врста главног осветљења, потребно је око 4 метра за собу од 10 м2. Говорити о некој јакој светлости не мора, али, ипак, за кућу ће бити довољно. Важно је напоменути да није потребно користити траку са овим ЛЕД диодама као позадинско осветљење елемената декорације, јер је сноп светлости уско оријентисан и има јасне светлосне границе, што није сасвим погодно за стварање лепог ефекта;
 • СМД 5630 (5730). Подаци су тренутно доступниЛЕД диоде су најсјајније од свих презентираних. Одличан приступ као главна расвета у просторијама до 20 м2. на ЛЕД траци од 5 м. Често се користи за освјетљавање уреда и трговина. Грејање је значајно. Пре него што изаберете, не заборавите да обезбедите алуминијумски профил као хладњак за продужење радног века производа (грејање значајно смањује трајање радних сати). Из истих разлога као што је горе описано, не препоручује се употреба ЛЕД трака на СМД 5630 за освјетљавање елемената декорације.

Како одабрати квалитетну ЛЕД? Најбоље је купити ЛЕД траке које су базиране на Епистсар чиповима (нпр. Епистар СМД 3528). Ово је буџетска опција са одличним осветљењем.

Избор температуре боје ЛЕД трака

ЛЕД трака има различиту температуру боје, што је несумњиво велики плус. Приликом одабира водите рачуна о параметрима овог параметра.

Хладна температура (5000-6500к) савршена је за модеран дизајн кухиње. Топла температура (2700-3200 к) има сјај који подсјећа на свјетло из жаруље са жарном нити. Ова опција се може користити за освјетљавање спаваће собе, дневног боравка, ходника.

заштита од влаге

Постоје случајеви када је потребно инсталирати ЛЕД траку у мокрим просторијама или у просторији са температурним варијацијама. То укључује базене, купатила, као и аутомобиле. У том случају треба изабрати тракехидроизолација, која испуњава одређене стандарде:

 • ИП65 /ИП66 - у овом случају, да би се додала хидроизолациона својства производа, епоксидна смола се користи за заптивање важних елемената, што омогућава несметан рад у влажним условима;
 • ИП68 - Овај стандард значи да је уређај заштићен од спољних утицаја помоћу заптивања плоче са силиконом и накнадног постављања у прозирни поклопац, што омогућава употребу ЛЕД траке у агресивним срединама, на пример, на улици.

Најбољи произвођачи

Тржиште је представљено бројним брендовима који производе ЛЕД траке. Приликом одабира обратите пажњу на квалитетне и временски провјерене марке. Рејтинг најпознатијих и најпопуларнијих производа:

 • Најквалитетније ЛЕД траке производе европске марке као што су Светецо, Црее, Јолиет Тецхнологи, Генилед. То су алтернативне опције у смислу квалитета и максималног нивоа осветљења;
 • Руски произвођачи такође могу наћи прилично квалитетне производе. Модели као што су ЛЕДЦрафт и ЛУКС су високог квалитета. Међутим, ЛУКС је занимљивији производ - изгледа квалитетније. Међутим, ЛЕДцрафт ће се свидети многим потрошачима;
 • Ако желите да штедите, увек имате прилику да купите кинеске производе са разних интернет сајтова. Кинески производи у неким случајевима се не могу покорити квалитету руских произвођача. Штавише, цена за такве случајеве ће бити нижа. Лоша страна је да ће приликом наручивања путем Интернета бити потребносачекајте наруџбу око месец дана. Такође је потребно избећи оне произвођаче који праве бакарне чипове - савесни произвођачи користе златне проводнике.

Важно! Када купујете, проверите код малопродаје која је врста ЛЕД диода уграђена у ЛЕД траку. Вриједи одабрати најнапредније ЛЕД диоде, јер оне служе дуго времена, а трансфер боја је природан.

Видео

Представљамо вам видео о критеријима за избор ЛЕД трака које се могу користити у различитим просторијама. Упутства за повезивање су дата. Видео говори о предностима различитих типова.

Укратко, желио бих нагласити да је избор ЛЕД трака неопходан због његових предности. Вреди изабрати квалитетне производе са најновијим ЛЕД, као и узети у обзир напон у мрежи.