Како направити сауну властитим снопом

Руска купељ је сан многих људи. Ко не би желио изградити праву руску купељ на том мјесту? Можете наручити услуге специјалиста, али ће то коштати пристојан износ. Сауна из снопа властитим рукама - сасвим је стварна за оне који бар мало разумију конструкцију. Греда изгледа добро, без проблема сложена у редове и савршено држи топлину.

Темељ за избор и избор материјала

Наравно, темељ мора прво бити створен. Мора бити издржљив и квалитетан, јер зависи од трајности саме зграде. За купатило најчешће се ради трака, колона или плитко подрум.

Али најпопуларнија опција је основа стубова, али треба имати на уму да је таква подлога погодна само за тла, неломљиву пулпу. Подлогу за траку одликује и лакоћа израде, али ће морати да ради више, а материјали ће се доста потрошити. Основа је направљена на ободу спољашњих и носећих унутрашњих зидова

Најважније - изабрати квалитетан материјал. Дрво мора бити снажно, чврсто и глатко. Површина мора бити равна, без претјераних чворова, пукотина и других дефеката. Греду треба темељито прегледати на присуство црвоточина и првих знакова труљења. Доњи елементи морају бити третирани антисептичком заштитном опремом. Од народних метода прераде остаје популарно моторно уље, које се темељно прозазују једном даском.

За доње круне пожељно је узети ариш, јер нијетако склон трулежи. А ево више за зидове које можете користити четинарима, јер боље чувају топлоту. Смоле садржане у дрвету бора или смреке чине такав материјал корисним за људско здравље.

колекција купки

Прикупљање купки - процес је једноставан, али захтијева прецизност и пажњу. Између прве круне и дна стог хидроизолационог материјала (по правилу за то се користи рубероид). За прву круну потребно је узети јачину снопа (20 до 20 цм), јер је то највеће оптерећење на њој. За сљедеће редове можете узети сноп мањег промјера (довољно до 15 к 5 цм). Све елементе је потребно прилагодити дужини и учинити их завршним површинама за повезивање плоча.

Многи људи се питају како саставити плоче. Постоји неколико врста трупаца, али најлакше је разумјети и произвести везу са шапом. Такав нож може бити направљен без проблема моторне пиле (прво сече попречни жљеб на о, 5 дебљине снопа). Метални монтажни елементи у конструкцији дрвеног купатила се не користе. Пре него што направите купку, потребно је припремити дрвене клинове (нагели). За њих су бушотине претходно избушене, а монтажа сваког следећег реда изведена је са померањем од 35 цм.

 1. Полагање нове греде и постављање.
 2. Бушење рупа испод нугата. Само избушите постављену дрвену и доњу половину.
 3. Демонтажа новог греда и постављање ноктију.
 4. Постављање гријача.
 5. Монтажадемонтирана дрвена грађа, провјера њеног положаја и коначна фиксација.

Након постављања првог реда, потребно је провјерити једнакост његове локације према нивоу зграде. Између греда се гријачи. По истом принципу, зидови су сведени на сам врх. Само последња два реда се не морају означавати, јер ће се након скупљања морати уклонити да би се направио под. Даљи рад треба да почне тек након периода скупљања, који траје око пола године.

Изградња шупљина, пода и крова

Резање прозора и врата је боље урадити већ након монтаже оквира и скупљања зграде. Блокови врата морају бити постављени на низ трака изнад нивоа пода, а прозори на жељеној висини.

Са подом такође мора радити, јер треба да има благи нагиб, тако да вода не стагнира, и потпуно се капље у рупе за ту сврху. За кашњење морате покупити квалитетно суво дрво и добро га третирати антисептиком. Подови су израђени од дасака дебљине око 2,2 цм, а неопходно је оставити мале зазоре како би се спријечила деформација плоча.

Кровови су, по правилу, једноструки или двоструки. Једнослојни кров је направљен ако је размак између вањских зидова један 450 цм (не више). Нагиб крова треба да буде 25 степени. Кров је направљен следећим алгоритмом:

 • распоред система регала;
 • паковање решетке;
 • постављање хидроизолационог слоја;
 • причвршћивање кровног материјала;
 • изолација преклапањаи сам кров;
 • трим забата.

Степ-би-степ конструкција је на услузи. Зато читамо упутства, купујемо материјале и правимо купатило. Главна ствар - не жури и учинити све мисли о, онда квалитета зграде неће патити.