Како изабрати индиректни бојлер?

Становници вишестамбених зграда немају гласине да знају да су такви прекиди са топлом водом. Одлично решење је инсталација индивидуалног грејања. Али како изабрати котао у стану, јер данас постоји много модела који раде на другом принципу. Треба да разумете принципе рада, као и да узмете у обзир жеље и могућности домаћина.

типови грејача

Гријачи воде за стан постоје неколико опција:

  • ток;
  • кумулативно;
  • индиректно грејање (такође се може приписати другој групи).

Према спољним карактеристикама свих уређаја су слични. Израђене су у правокутном или цилиндричном облику. На предњој страни је термометар, ау неким, и дршка за регулацију. По изгледу грејачи за складиштење имају значајне димензије, нарочито ако модел користи 80 или више литара. Проточно, напротив - изгледају скромније. Да бисте изабрали праву опцију, морате се детаљније упознати са сваким типом уређаја за грејање.

тече

Гријач проточне воде - уређај малих величина који може брзо подићи температуру течности без ограничења у запремини. Ова перформанса је директно повезана са принципом рада.
Хладна вода улази у јединицу, пролазећи кроз ТЕН у облику сијалице, што му омогућава да загреје до 60 степени. Овај скоро тренутни ефекат може се постићи на рачун снаге унутрашње инсталације, која се налази у малом кућишту. Уређаји одлично радезадатак на послу само за једну точку воде. У супротном, течност неће моћи да се загреје до жељене температуре.

Опрема захтева пажљиву и честу бригу. Ово гарантује његову неометану употребу неколико година. С тим у вези, модели протока су одлично решење за краткорочни недостатак топле воде.

На шта треба скренути пажњу?

Најважнији показатељ за ову врсту гријача воде је снага. Она варира од 3 до 27 кВ. Такве инсталације често захтевају одвојену везу од електричног чвора. На пример, модели који нуде од 3 до 8 кВ могу се прикључити на обичну 220В утичницу. Али за снажније јединице, потребно је да користите наменску линију од 380.

Такође је важно обратити пажњу на такав индикатор као количина топле воде произведене у једном минуту. Једноставна опрема, која троши од 3 до 8 кВ, може загријати од 2 до 6 литара, респективно. Време не прелази 20 секунди. О личној хигијени и једноставним потребама домаћинства такве количине је сасвим довољно. Одлучите који котао ће се инсталирати, на основу броја људи који живе у стану и њихових потреба.

Поред тога, пре него што се одабере агрегат, пожељно је упознати се са популарношћу популације. Управо оно што он указује произвођачима који нуде производе са оптималним односом цена /квалитет.

типови инсталација

Такви агрегати се разликују по врсти инсталације:

  • Притисак;
  • без притиска.

Први су уграђени у цјевовод. Ово омогућава да се покрећу кућни поступци. Управо се у већини случајева користе у вишестамбеним зградама. Други су изграђени у непосредној близини водене тачке. То их чини привлачним за монтажу у малим сеоским кућама.

Један од главних недостатака такве опреме може се сигурно назвати високом потрошњом електричне енергије. Да би се трошкови свели на најмању могућу мјеру, потребно је користити економично кориштење топле воде. Они који нису спремни да се ограниче на ово питање, обрате пажњу на кумулативне моделе.

Акумулација

Погодније је користити само акумулативне бојлере. Могу бити различитих величина - од 10 до 500 литара. За апартмане, најчешће се одабиру модели са ознаком 150 - све зависи од броја људи који живе и њихових потреба. У поређењу са протоком, такви агрегати заузимају више простора. Могу се инсталирати на под или зид - у зависности од модела. Упркос томе, ова врста опреме је у стању да скоро увек обезбеди корисницима довољну количину топле воде.

Такви уређаји су конусни или кубични резервоари са добром топлотном изолацијом. Унутра је инсталиран ТЕН, са којим се флуид загрева у опсегу од 35 до 85 степени. Истовремено га хлади неколико дана. Чим температура падне, уређај аутоматски активира аутоматски. Онда се опет искључује.То омогућава економично трошење електричне енергије. Да би се одржала подешена температура, термостат је инсталиран унутра.

Такође на одвојеним моделима могу се наћи неке или све додатне функције одједном:

  • убрзано загревање;
  • антибактеријски премаз унутрашње стране;
  • контролни систем у аутоматском или ручном режиму.

Треба напоменути да такве инсталације пружају топлу воду одједном за све активне тачке које се преносе водом. Употреба великих резервоара истовремено омогућава не само прање посуђа, већ и купање.

На шта треба скренути пажњу?

Дакле, како одабрати котао за складиштење стана? Прва ствар на коју треба обратити пажњу је количина. Ради се о њему који у основи размишља о купцима. Важно је израчунати како задовољити потребе свих чланова породице и не осјећати брак. Истовремено, нико не жели присилити јединицу да ради узалуд, јер је то још увијек непотребна потрошња енергије.

Важно је запамтити да је потребно више времена за загријавање великог спремника. На пример, подизање температуре на 45 степени у 10 литара воде може бити за само 15 минута. Али запремина од 100 литара може се загрејати за 4 сата.

Да би се израчунао барем груби преглед расположивог волумена, потребно га је израчунати за једну особу и помножити са бројем појединаца у породици. Спремник може бити 10% више или мање од резултујућег броја.

Поред тога, потребно је унапријед размислити о мјесту уградње, јер се обично такви капацитети уграђују у купаоницу или ВЦ. Тоуштедите простор, можете да престанете да бирате моделе који су постављени хоризонтално. Постављају се испод плафона, гдје се нико не мијеша. На тржишту постоји много модела различитих дизајна који вам омогућавају да изаберете најпогодније за ентеријер.

типови инсталација

Јединице, чији обим не прелази 150 литара, обично се постављају на зидове. У ту сврху на случају постоје посебне заграде. Куке су монтиране на вертикалној површини, а уређај је објешен на њега. Ни у ком случају модели дизајнирани за хоризонтално постављање не могу висити усправно и обрнуто. Гријачи, чија запремина прелази 150 литара, постављају се на чврсту површину. Није предвиђена додатна монтажа. За повезивање цевовода користе се флексибилна црева.

индиректно грејање

Индиректни системи гријања - јединице у којима се температура воде за економске потребе повећава због прикљученог гријања. То може бити аутономни систем гријања - плински или електрични котао. Понекад је централни систем грејања повезан са таквим уређајем.

Уређај је резервоар (као и кумулатив), само унутар њега је спирални калем, који тече кроз расхладно средство. То је на рачун тога и долази до загријавања воде. Такви системи се ријетко користе у становима.

Ипак, многи желе да знају како да изаберу котао за индиректно грејање, јер већ имају кућни котао. Дакле, прва ствар на коју треба обратити пажњу је унутрашњи резервоар.Пожељно је да буде направљен од нехрђајућег челика - такав бојлер ће дуго трајати. Нажалост, такве јединице коштају више од других. Поред тога, као иу случају акумулационих уређаја, потребно је одредити запремину.

Важно је запамтити да такви системи захтијевају додатна финансијска улагања у вријеме инсталације, али у будућности ће се исплатити управо зато што власник неће морати платити електричну енергију која се троши помоћу модела протока и складиштења.

На тржишту је представљено неколико главних типова бојлера инсталираних у вишестамбене зграде. Свака има своје позитивне и негативне стране. Главна ствар која треба приступити питању избора је озбиљно и темељно израчунати све нијансе.