Како властитим рукама направити акумулатор топлине за котао на чврсто гориво?

Котлови на чврсто гориво данас представљају повећан интерес за потрошаче. Популарност технологије гријања на крутим горивима је резултат низа фактора који утичу на избор купаца. Имајући у виду сложеност опреме гасног система за грејање и растуће трошкове природног гаса, главни акценат у смислу организације грејања стамбених просторија прелази на уређаје за грејање на чврсто гориво. Међутим, рад котлова на чврсто гориво није тако једноставан као што се чини на први поглед.

Главни разлог је што такав систем гријања захтијева додатне адаптације и уређаје који регулирају његов рад. Важна веза за цео систем грејања је котао на чврсто гориво, повезан са акумулатором топлоте у једном систему. Погледајмо ближе колико је топлоте потребна батерија за аутономни систем грејања, без обзира да ли је то могуће направити властитим рукама.

Место акумулатора топлоте у систему грејања

Технологија грејања на чврсто гориво је практична, практична и ефикасна. Нарочито су могућности модерних котлова на чврсто гориво цењене од стране становника кућа и викендица. Инсталација аутономног система грејања уз коришћење уређаја за грејање на угаљ или на дрво у потпуности се имплементира самостално. Штавише, уградња агрегата на чврсто гориво не захтева дозволу. Сви главни елементи система гријања, поред самог гријаћег уређаја и бројних контролних механизама, могу се сакупити иурадите то сами. Главно је знати шта и зашто је монтирано, у коју сврху!

Осим тога, могућност да сами направите нека подешавања и механизме омогућит ће вам да уштедите много новца. Батерија за враћање топлоте је управо онај уређај који се може самостално изградити, с обзиром да су фабрички производи прилично скупи.

Компетентне препоруке стручњака, додатни извори техничких информација ће вам рећи како да сами направите акумулатор топлоте за котао на чврсто гориво. Поштовање одређених захтева и услова у производњи обезбедиће вам потребну поузданост и ефикасност механизама. Пре него што наставите са радним процесом, требало би да прочитате уређај уређаја за складиштење топлоте.

вредност уређаја

Разумијевање дизајна уређаја за складиштење топлоте могуће је тек након што утврдимо вриједност и локацију ове јединице у суставу гријања. У свом дизајну, акумулатор топлоте је термореактиван, односно посебан капацитет, који прима загрејану расхладну течност. Током одређеног времена, котловска вода ускладиштена у резервоару складишти подешене температурне параметре. Ако се интензитет сагоревања у котлу смањи или се заустави, расхладно средство из резервоара улази у систем грејања, настављајући да одржава температуру у радијаторима на одређеном нивоу.

Важно! Топлотни акумулатори осигуравају сигурност уређаја за гријање и кућног гријања од прекомјерног хлађења, али и од прегријавања. Задатак акумулационог капацитета је да уклони вишактоплота коју производи топлотна јединица на врхунцу њеног рада.

Због присуства у систему складиштења топлоте, било је могуће не само постићи уравнотежену опскрбу топлином круга гријања, већ и омогућити значајну потрошњу горива. Акумулатор топлоте, који је укључен у рад када се котао спушта, повећава временски интервал између пуњења горива. Осим тога, овај принцип рада ће вам дати више слободе, ослобођен потребе за честим бацањем горива у котао.

Напомена: учешће резервоара (акумулатора топлоте) у раду система грејања смањује потрошњу горива за 30-50%, у зависности од врсте и типа технологије грејања. Број пуњења горива у пећи је директно пропорционалан количини акумулатора топлоте.

Анализа дизајна термалне батерије

Принцип уређаја одређује сам дизајн. Типично, фабричке јединице су простор металне запремине, унутар којег се налазе додатни измењивачи топлоте. Обично такви производи имају спиралне облике пужа, који понављају цилиндричну конфигурацију главног уређаја.

У сваком појединачном случају, у зависности од капацитета система гријања и захтјева сустава гријања, број додатних измјењивача топлине може бити различит. Потребна запремина акумулатора топлоте одређена је једноставним прорачунима, о чему ће касније бити речи.

Ова количина измењивача топлоте не објашњава се само једном жељом да се уклони што више топлотемомент вршног оптерећења котла на чврсто гориво, али и техничка сврсисходност. Један калем се може користити за уклањање вишка топлоте из котла, други топлински измјењивач се користи за одржавање расхладне текућине жељене температуре, која иде у круг гријања. Трећи калем, ако га има, је предвиђен за снабдијевање становника куће топлом водом.

Гледајући дизајн јединице, може се сумирати предности инсталирања таквог уређаја. И они су:

  • акумулација топлотне енергије која се троши у сагоревању горива за друге сврхе и потребе;
  • економичност потрошње горива;
  • уштеда приватног времена станара у кући за одржавање котловске опреме;
  • техничку могућност комбиновања различитих извора топлоте у један систем;
  • повећање ефикасности јединице са чврстим горивом на високе вредности;
  • превентивна функција, заштита опреме од прегревања;
  • могућност регулисања температуре грејања расхладног средства у систему грејања.

Створите топлотну батерију својим рукама

На слици је приказана најчешћа варијанта повезивања акумулатора топлоте са аутономним системом грејања.

На први поглед, тешко је изградити складишни резервоар. Велики челични капацитет, у који су постављени калемови. Међутим, сложеност посла у кући лежи у суптилностима и нијансама.

Прва фаза - теоријска

Потребно је започети рад са потребном претрагомкапацитета Биће потребан резервоар довољног капацитета и запремине. Што више, то боље. Наравно, не би требало да прибегавате екстремима и да трагате за величином своје будуће замисли. У супротном ћете се суочити са проблемом стискања гломазног уређаја у котловницу.

Важно! Треба одмах рећи - ако одлучите да сами направите уређај, одмах се прилагодите великом обиму посла, како са техничке тачке гледишта, тако и из теоријског. Штедњом на куповини, ризикујете да изгубите на време и при руковању готовим производом.

У овој фази, поред претраге и одабира релевантних компоненти и детаља дизајна, мораће да се ураде теоријске калкулације за одређивање оптималне запремине резервоара у овом случају. Израчунавање капацитета акумулатора топлоте за кућни котао на чврсто гориво ће вам у будућности помоћи да разумете локацију јединице у котловници, предложи како да се примени опрема за везивање. За почетак, одредите обим капацитета на најлакши начин у којем кључно место заузимају физички закони.

Референции:

  • топлотна снага потребна за загревање животног простора зграде;
  • временски период током којег ће се котао на чврсто гориво зауставити и његово место у снабдевању грејним системом топлом водом ће узети акумулатор топлоте.

Даљи поступци се разматрају као пример:

Површина куће је око 100 м2, а чврсти котао не ради ноћу за 5 сати. Ми узимамопросечни топлотни капацитет за загревање куће од 10 кВ.

На основу тога, јасно је да термална батерија треба да обезбеди до 10кВ топлотне енергије за систем. За време застоја јединице за грејање ова вредност ће бити 50 кВ. Ови прорачуни су направљени узимајући у обзир да се вода у спремнику загријава на температуру од 90 ° Ц. у систему грејања не више од 60 ° Ц. Температурна разлика је 30 степени. Излазни подаци се стављају у формулу:

К = цм? Т Ако смо заинтересовани за количину воде која треба да уђе у резервоар, онда ће формула узети други облик м = К /ц? Т, где:

К - потрошња топлотне енергије потребна за загревање куће са површином од 100 м2 (у нашем случају 50 кВ);

ц - специфична топлота воде 4.187 кЈ /кг. (0,0012 кВ /кг)

? Т је разлика између температуре воде котла у резервоару и радијатора грејања (300Ц)

Добијамо 50 /0.0012 к 30 = 1.388 кг, што значи да приближна запремина резервоара за акумулатор топлоте треба да буде 1.4 м3. Према томе, складиштење топлоте за ваш агрегат чврстог горива мора бити најмање 1.4 кубних метара. метара.

Важно! Да би котао на чврсто гориво у потпуности напунио складиште топлотном енергијом, уређај за гријање захтијева веће напајање. Ова потреба настаје зато што ће котао радити за два или чак три фронта: истовремено се укључити у гријање стамбених простора, обезбиједити рад ГВП система и напунити топлу воду акумулатором топлине.

Друга фаза - технолошка

Након што је извршио потребне калкулације, урадите тоодабира одговарајућег капацитета. Као главни објекат могуће је користити спремнике за загријавање воде која се користи у кантинама и угоститељским објектима. Обично су такве адаптације направљене од нерђајућег челика. Ако нисте успели да пронађете сличне предмете, користите било који од ваших челичних контејнера за своју сврху, по могућности са поклопцем. Под једним увјетом: стијенка спремника не смије бити танак (минимално 4-5 мм).

Обећавајућа опција - метална бачва. За уградњу у сеоску кућу оптимални капацитет је 1000 литара. Велики спремници, већи од 5 м3, морају бити опремљени ребрима крутости. Правилна уградња и локација резервоара ће омогућити, у будућности, са повећаним капацитетом метала, узети јединицу потребну стабилност. За лакшу производњу резервоара од нуле, изаберите правоугаони облик.

За референцу: када се користи систем грејања са природном циркулацијом, ради се погон отвореног типа, који омогућава да контејнер има везу са атмосферским ваздухом. Ставите такав агрегат увијек на највиши положај куће, по могућности на таван.

Када радите са буретом, морате да сечете у тело цеви, према броју завојница. Свици су направљени од челичних водоводних цеви. У овом случају, потребно је створити тако велику површину кроз коју ће се одвијати уклањање топлотне енергије. Готови размењивачи топлоте су заварени изнутра према гранским цевима. Колико топлотних измењивача, односно, и толико парова цеви, до улаза и излаза.

закључак

Након што сте направили складишни капацитет, успели да направите исправну траку, морате да извршите топлотну изолацију јединице. Топлотни акумулатор од метала, без одговарајуће изолације, здробит ће драгоцјену топлину десно и лијево. Овдје можете користити било какве импровизиране материјале, почевши од минералне вуне, завршавајући пјеном полистирена.

Можете загрејати топлоту како желите. Главно је да је капацитет испунио задатак термос-а, размена топлоте између зидова погона и атмосфере није била присутна. Када имате котао са два круга са природном циркулацијом, треба ојачати изолацију складишног капацитета. Иначе (поткровље је једно од најхладнијих мјеста у кући), ваш котао ће стално радити с повећаним оптерећењем, а сустав гријања ће се допунити већ хлађеном расхладном текућином.