Како изабрати енергетски ефикасне грејаче за давање?

Просјечан потрошач електричне енергије лако ће се изгубити при одабиру електричног гријача за гријање куће, који је представљен на модерном тржишту. Како се избор кућанских апарата загријава, проблем уштеде енергије је постао веома хитан, тако да је купац, прије куповине енергетски ефикасних гријача за давање, заинтересиран првенствено за количину енергије коју потроши апарат, а затим и за друге карактеристике.

Да би се утврдило која је јединица за гријање просторија врло лако савладати задатке који су јој постављени, потребно је сазнати техничке карактеристике и функционалност овог или оног уређаја, који су приказани на полицама. Само потпуно разумевање свих карактеристика и оперативних података може донијети прави избор, који касније нећете пожалити.

Већина произвођача покушава да спроведе све жеље потрошача у својим уређајима. Једно од најбољих решења су економични собни електрични грејачи. Али пре него што се одлучите, препоручује се проучавање техничких и оперативних карактеристика модела различитих произвођача на тржишту, а само на основу предности и мана различитих модела, можете направити прави избор.

Карактеристике електричних грејача

Електрични грејачи за кућно грејање су веома популарни, широко се користе и за грејање станова у вишеспратним зградама, као и за грејање викендица. Једна од главних предностикоји има модерне електричне грејаче, је једноставност и ефикасност рада.

На основу чињенице да највећи дио главног гријања није довољан за период прехладе, онда би било пожељно размислити о прибављању додатног, а понекад и главног, извора топлине за гријање дома. Како одабрати добар, компактан електрични гријач за гријање просторије?

У зависности од модела уређаја, његов рад се може састојати од једног од следећих принципа:

 • принцип принудне циркулације;
 • принцип зрачења топлоте;
 • принцип природног само-прилива;
 • система комбинованог преноса топлотног носиоца.

Свака нова генерација кућних грејача постаје све функционалнија кроз увођење система за филтрирање, чишћење и влажење у пројект. Чак и један од најједноставнијих типова гријача, као што је гријач, лако се може носити с таквим кућним пословима као што је брзо загријавање просторије у стану, сушење зидова купаонице или сушење постељине након прања.

Чак и уз појаву најмањих знакова приближавања прехладе, већина туриста и власника кућа размишља о куповини дацха грејача који ће оптимално задовољити оперативне карактеристике у одређеним околностима. Данас се на полицама приказује прилично широк спектар економских електричних гријача. Одабиром ћемо анализирати карактеристике најпопуларнијих.

Главне карактеристике уљног радијатора

Појава уљагрејач је прилично подсећао на стандардни радијатор који се користи у систему даљинског грејања. Носач топлоте таквог агрегата је минерално уље, које се може загрејати све док не достигне тачку кључања. Због чињенице да дизајн уређаја може имати различит број секција, увек је могуће узети модел снаге потребне за загревање одређене просторије.

Најједноставнији кућни нафтни уређаји, који нису опремљени термостатом, који је задужен за аутоматизацију рада грејача уља, могу загријати до 120 ° Ц. један део тела може одмах оставити озбиљну опекотину на њему. Такође, сигуран рад уређаја који нису опремљени најједноставнијом аутоматизацијом је далеко од највишег нивоа.

Многи модерни модели нафтно-електричних гријача опремљени су посебним тајмером, који се може користити за укључивање и искључивање апарата у прикладно вријеме.

Надаље, ти производи имају низ позитивних квалитета:

 1. Доступна је цена електричног грејача на нафту.
 2. Компактност и покретљивост уређаја.
 3. Лакоћа употребе и непретенциозна нега.
 4. Доста висок ниво грејања просторија.
 5. Поуздан и тих рад уређаја.

Али упркос свим овим предностима, грејач уља има низ недостатака. њимаможе се приписати спором загревању расхладне течности, што спречава могућност брзог загревања ваздуха у затвореном простору, ако је потребно. Поред тога, неки буџетски модели овог типа могу да прегреју унутрашњи ваздух, што је неприхватљиво за експлоатацију у домовима где постоје људи који пате од различитих респираторних обољења, као што су астматичари.

Зашто електрични конвектор

На основу назива уређаја, можемо закључити да је принцип његовог рада да користи конвекцијске токове. У доњем делу тела уређаја налазе се посебни размаци, кроз које се, према законима физике, хладне ваздушне масе усисавају у унутрашњост и загревају уз помоћ Тене која је тамо инсталирана. Врући ваздух, због чињенице да је лакши од хладног, диже се до плафона и даје топлину за грејање просторије.

Изаберите грејач конвектора за лако давање. Главне предности овог типа уређаја су следеће карактеристике:

 • релативно ниску цијену конвектора;
 • безбедност током рада. Тело уређаја се не загрева више од 60 ° Ц;
 • прилично тихи начин рада;
 • због присуства термостата, рад уређаја је аутоматизован;
 • већина модела овог типа опремљена је заштитом од прегријавања.

Недостаци конвектора укључују следеће:

 • немогућност грејања великих просторија;
 • у односу на дуго загревање ваздуха у затвореном простору.

Конвекторски грејач ваздуха у односу на уљни агрегат и за разлику од његаЕлектрични бојлер је мање инертан и стога захтијева мање времена за загријавање. Брзо загревање уређаја постиже се коришћењем ваздуха као расхладног средства у просторији. Већина модела је монтирана на зид помоћу конзола, али врло популарни и подни модели који омогућавају јединици да премјести собу ако је потребно.

Вентилатори за брзо грејање просторија

Главни задатак домаћег вентилатора је брзо загревање малог простора. Уређај ове врсте је веома популаран међу потрошачима, јер је веома лако носити се са захтевима који су му постављени. У пластичној кутији уграђен је метални, керамички или комбиновани грејни елемент, који се испухује вентилатором. Скупи модели опремљени су металним кућиштем.

Вентилатор се налази иза гријаћег свитка, то је учињено како би се постигао одређени смјер загријаног зрака, који се шири у затвореном простору, загријавајући га. Ако искључите електрични гријач за кућу, апарат се може користити као вентилатор.

Савремени модели уређаја доњег типа опремљени су специјалним регулаторима за режиме прекидне снаге, што омогућава избор оптималног температурног режима за грејање одређене просторије. Уређаји опремљени електронским јединицама опремљени су тајмерима, даљинским управљачима и многим корисним прекидачима.

Један од главних недостатакатакви уређаји су висок ниво буке током рада, што може постати озбиљна препрека за спавање. Стога се овај тип уређаја не препоручује за употребу у домовима у којима постоје људи који пате од различитих поремећаја спавања.

Инфрацрвени грејачи - најекономичније грејање простора

Гријач који ради на принципу инфрацрвеног зрачења није толико популаран међу корисницима због релативно недавног појављивања на тржишту кућанских апарата. Међутим, овај уређај нема недостатке других електричних гријача. То су најекономичнији гријачи за кућу штедљиви зид, строп или под.

За разлику од других апарата, инфрацрвени електрични гријачи загријавају објекте који се налазе у просторији, а не зрак. Ова опрема има прилично значајну листу позитивних квалитета:

 • висок степен ватре;
 • тихи режим рада;
 • у просторији нема сушења ваздуха;
 • брзо загревање просторија;
 • низак ниво потрошње електричне енергије;
 • може се инсталирати било гдје.

Међу ИР грејачима се издвајају микатерермицхеские и керамичке плоче.

Микротермални грејач је вероватно један од најекономичнијих и истовремено ефикасних грејача. На полицама се појавило релативно не тако давно. Овај технолошки развој је прилично нов, раније се користио у области астронаутике иу специјалним медицинским установама. Уређај овог типа је прилично компактан и може се монтирати на зидна плафону

Уређај је опремљен великим бројем неметалних плоча обложених слојем лискуна. То доводи до високе ефикасности грејања. Овај уређај има способност да загрева објекте који су на прилично пристојној удаљености, док уређај остаје хладан. Значајан минус овог уређаја је његова цијена, која је знатно већа од цијене сличних уређаја.

Керамичка плоча. Данас је најекономичнији грејач. Спољашњи грејач изгледа као керамичка плоча (плоча). Инфрацрвени панел за грејање се налази у уштеди енергије челика и топлотној проводљивости кутије. Ова изведба каросерије омогућава да се уређај уклопи у сваки ентеријер. Овај панел се може објесити и на плафон и на зид.

Потрошња енергије керамичке плоче, у зависности од величине, креће се од 0,2 до 2,5 кВ /х. Потпуно загревање просторије је достигнуто за 1,5 - 2 сата.

Приликом упоређивања најекономичнијих електричних уређаја за гријање, митертермални гријач и керамички панел били су најефикаснији, економичнији, ергономски и издржљиви уређаји. Када купујете ове уређаје можете 100% бити сигурни у перформансе ових уређаја.

Па, као апсолутно првенство, сви ловори се могу дати керамичкој плочи. Керамички гријачи за кућу штеде енергију по својим карактеристикама испред чак и најближег конкурента - митрични панелинфрацрвени грејач.

Превентивне мере за рад електричних грејача

Пре него што почнете да инсталирате апарат код куће, потребно је проверити исправност електричних утичница. Ови уређаји су довољно снажни и један прикључак се може спојити на више од једног уређаја. Ако занемарите ово стање, може доћи до прегријавања контаката и као посљедица топљења ожичења због великог оптерећења.

У циљу повећања животног века електричног грејног уређаја и заштите штићеника од вероватноће пожара, морају се поштовати одређена правила рада ове опреме:

 1. Минимална удаљеност електричног грејача од било ког типа од других објеката у затвореном простору не смије бити мања од 50 цм
 2. Строго је забрањено инсталирати уређаје испод прозора који су поплочани, јер је овај материјал запаљив.
 3. Ни у ком случају уређај не треба остављати без надзора дуже време. Ако постоји хитна потреба, апарат мора бити опремљен термостатом или електронском јединицом за аутоматизацију.
 4. Ни у ком случају није могуће покрити електричне уређаје за гријање или их осушити влажном постељином.
 5. Пре него што укључите апарат у електричну мрежу, прочитајте упутства и препоруке произвођача које сте добили уз опрему.

Уређај мора бити повезан на мрежу преко утичнице, на коју је ожичење у стању да издржи максималну снагу опреме, а незагрејавам се овим. Ако нисте сигурни о ожичењу, најбоље је да поставите додатну линију директно из разводне табле.

Како одабрати електрични гријач?

Када је у питању избор грејача за стан или кућу, прво је потребно одредити његове индикаторе снаге. Ова карактеристика директно утиче на величину просторије и брзину загревања ваздуха у њему. Направивши потребну скицу просторије, у којој ће се опрема налазити, можете отићи у најближу продавницу кућних апарата, гдје ће вам савјетници помоћи да пронађете најбољу опцију за вас електрични гријач.

Треба имати на уму да на следеће параметре просторије утичу главне карактеристике апарата:

 1. Одсуство или присуство прозора, њихов број.
 2. Висина просторије у којој ће уређај бити инсталиран.
 3. Број људи који стално бораве у соби.
 4. Кућански апарати, инсталирани у кући.
 5. Врста расвете која се користи у затвореном простору.

Ако увек постоји висок ниво прашине у просторији, боље је дати предност инфрацрвеним уређајима, ови уређаји су и најбоља опција за смјештај код дјеце или у затвореном простору гдје живе астма или алергије.

Купатило мора бити опремљено уређајима који имају висок ниво заштите од влаге. Не препоручује се куповина уређаја чија је снага много већа од оне која се грије, с обзиром на тоје расипање струје и новца.

Сазнајући о карактеристикама и перформансама разних електричних гријача, сасвим је могуће да било тко одабере најбољу опцију за стан или вилу. Са брзим загревањем просторије је лако руковати вентилатором, како би се уштедјела енергија, оптимално ће се одлучити за инфрацрвене уређаје, а гријање просторија великог простора најбоље је повјерење клима уређаја. Али коначни избор уређаја директно зависи од жеља и средстава власника куће.