Како изабрати брусач?

Назив "гриндер" говори сам за себе. То је алат за полирање и полирање површина дрвета, метала, камена. Често се такви уређаји користе за уклањање рђе и старих боја. А понекад, да би се одрезало нешто попут цигле, бетона или метала.

Постоји неколико типова брусилица, а сваки је дизајниран за одређену врсту посла. Које је боље изабрати?

Брусилице су подељене у две категорије:

  • професионални;
  • домаћинство.

За професионалне стројеве, радни захтјеви су већи него за кућну употребу, јер су намијењени за дужи рад. Отуда и закључак - они су квалитетнији и поузданији. Брусилице за домаћинство су компактније него професионалне, јефтиније и удобније за употребу. Истина, они не могу дуго да раде, око три сата дневно и са двадесет минута пауза.

Врсте машина за брушење

Свестран и популаран алат је бугарска или угаона брусилица. Може се користити не само за брушење, већ и за резање. На металу се налазе дискови, као и разни други чврсти материјали. Прије куповине важно је одлучити у коју сврху ће се користити. Ако се ради о резању, онда ће вам требати брусилица са излазном снагом од 2000 В. А ако је за скидање, онда довољно снаге 600 В.

Сљедећи алат је брусилица за ремен. Такве машине производе унутрашњу декорацију, полирају импрегниране површине, аплицирају забоди ворк. Машина ради са траком направљеном у облику прстена и укључује два ваљка. Недостатак може бити у томе што се због велике ротације траке може утјецати на квалитету материјала.

За обраду пластичних и композитних материјала, метала или дрвета, може се користити вибрациона брусилица. Ова машина ради померањем ђона напред и назад. Слично томе, он има функцију контроле фреквенције, која омогућава обраду различитих материјала.

Други тип машине за брушење је ексцентрична брусилица. Користи се углавном за брушење профила и заобљених површина. Механизам њеног рада - ротирајући се у кругу и истовремено напред и натраг ђон. Тиме се повећава квалитет обраде материјала.

Приликом куповине горе наведених алата, важно је прво одредити који радови требају брусилицу, а затим пажљиво прочитати упутства за његову примену. Тада ће рад бити користан и сигуран.