Како инсталирати расвјету у сухозиду

Велики и тешки лустер ствара значајно оптерећење на плафону

Да би било која лампа била дуга и угодна оку својим изгледом, прије свега, мора бити поуздано уграђена на чврсту подлогу. Али како бити ако је плафон прекривен сухозидом, јер је познато да је овај материјал прилично крхак.

Инсталација расвјете у проблему сухозида је, у ствари, врло једноставна, што је најважније, знати структуру конструкције и унапријед, за вријеме инсталације, водити рачуна о јачању темеља. Данас ћемо открити све суптилности рада са овим материјалом. Па, нема!

Опште информације о сувим зидовима

Почнимо с чињеницом да ћемо разумјети како је строп конструиран, након што смо научили његове особине. Све ово ће нам омогућити да без проблема пропустимо инсталацију било ког уређаја за осветљавање.

структура


Строп од гипс картона, монтиран на пола

Конструкције сухозида се односе на оквир, који, пак, може бити два типа:

 1. вјешалице- оне које су заштићене од горњег дијела на одређеној удаљености, а цијела конструкција се чува уз помоћ различитих суспензија (равна, опруга);
 2. снопови- профили су угурани равно у базу да би се минимизирала висина просторије. Могуће је остварити само у просторији са равним плафонима, па је ова врста изузетно ријетка.

Останимо на првој верзији.

Које карактеристике поседује:

 • Прво , можете спустити површинуДривалл на прилично ниском нивоу за изградњу рефлектора.
 • Друго , можете лако поставити отворене жице, за било који број расветних уређаја - у том смислу, задатак је увелико олакшан, јер није неопходно извршити радове јаружања на ходу преклапања, што може утицати на његову чврстоћу. .

Оквир стропа сухозида састоји се од металних профила, који чине решетку са ћелијама одређене величине. Најчешће кориштене варијанте су 120к50 цм (такви оквири су сакупљени из снажног профила Кнауф), 60к60 цм, 40к40 цм

.
 • Неко успије да се монтира и уопште без скакача, као на слици горе, што је директно кршење технологије.
 • Величина ћелија директно зависи од тога како ћемо имати уређаје у простору. Једноставан пример - спот светла се могу инсталирати само на слободним местима, како се не би налетели на профил. У неким ситуацијама може се смањити, али то може смањити снагу цијеле структуре.

Дизајн просторије за осветљење


Соба са обичним и декоративним позадинским осветљењем

Тако је прво развијена шема осветљења. На нашем сајту је представљен велики број материјала, који указују на то како се исправно израчунава број прикључака и њихов капацитет за различите просторије.

Недавно је објављен и материјал о декоративном осветљењу. Саветујемо вам да прочитате даље ако озбиљно намеравате да монтирате уређаје за осветљењекод куће.

 • Откривање са бројем и врстом прибора, израдити дизајн за ваш будући буџет. Овде смо важни за величину појединачних детаља и нивоа дизајна, ако их има. Ако планирате једноставан раван строп на једном нивоу, онда запишите димензије просторије и пребаците их на скалу на папиру.
 • Затим, имајте на уму жељену локацију жица, само у складу са пропорцијама, то јест, морате већ знати тачно која ће бити: уграђени уметци, или ћете ограничити само један лустер. Важна је и величина ових уређаја, посебно када се ради о уметању.
 • Надаље, на цртежу приказати положај стропног профила у складу са одабраном технологијом монтаже.
 • Пратите где нема места где ће профили ометати инсталацију уређаја. Ако дође до сукоба, промените положај електричног уређаја или делимично уклоните прекинуте профиле.

Уопштено, како не би изгубили главу о томе како поправити грешке, одмах развити прецизан план за изградњу скелета. Након тога можете одмах наставити са радом.

Процес савијања трупа из металног профила

Инсталирајте водиче и главне профиле - ово ће вам омогућити да боље управљате ожичењем, иако ако су ваши прорачуни исправни, унапријед разриједите жице, остављајући неке залихе на уређајима, бит ће много лакше.

Електротехнички ПВЦ Гофра

Онда положите ожичење, које треба да се сакријепластична или метална валовита плоча (потоња се користи за полагање на гријаћој подлози). Ако сте причвршћени на армиранобетонски блок, онда се кабл може монтирати без додатне изолације.

Сечење метала спречава испаљивање дрвених конструкција током кратких спојева

Пажња! Ни у ком случају не спајајте електричне водове са металним оквиром - то је забрањено на нивоу ВСН 28-95, јер је угрожен електричним шоком.

Даљње радње ће бити обојене када се говори о упутствима за инсталацију за различите уређаје.

Монтажа опреме за осветљење

Идите директно на тему нашег чланка, наиме, инсталацију, и почињемо од онога што је лакше.

лажне светиљке

Као што видимо из наше колекције фотографија, опсег ових уређаја за осветљење је веома велик - од оних који су веома мали, а користе се као додатна осветљења (укључујући и декоративне), до масивних варијанти, способних да попуне велике површине светлости. Дакле, прва ствар на коју треба обратити пажњу је тежина купљеног производа.

Опет, ови подаци, заједно са величином морате бити у фази изградње плафона.

 • Нарације ће спречити нашег читаоца да се окрене нечему равно до сувог зида. Изузетак може да направи најлакше производе који се могу монтирати уз помоћ лептирастих колица.

Буттерфли довел

\ т
 • Конструкција овог затварача је таква да се развија као кишобран на полеђини картона,обезбеђивање поуздане везе без ризика од уништавања материјала.
 • Али још је боље имати иза себе метални профил, који се може причврстити на најчешће шрафове. Таква веза ће бити поузданија, стога размотрите локацију профила који служе као колатерал.
 • За теже моделе тежине од 1 до неколико килограма, ни један „лептир“ више неће помоћи - без детаља о хипотекама не може. Истражите монтажни систем причвршћивача тако што ћете пронаћи растојање између рупа. Према подацима, довршите оквир потребним скакачима, који су чврсто причвршћени за надглавне надстрешнице за посебно тешке уређаје.

Међутим, снага танког метала понекад није довољна - ради се о најмасивнијим дивовима, чија тежина може достићи десетине килограма.

У овом случају, можете да урадите две ствари:

 1. Ојачати метални оквир дрвеном гредом , тј. Све остаје као што је, али у профилима које планирамо да плетемо, умећемо дебели дебели шипак, који је причвршћен на боковима вијцима. Затим, приликом уградње лустера, користимо дугачке, поцинковане вијке за дрво. Дизајн је додатно ојачан са неколико привјесака.
 2. друга методаје погоднија за оквире са великим прозорима - инсталирамо одвојено подручје за монтажу од комада дебеле шперплоче или добијамо готов производ из метала у радњи. Она се чврсто причвршћује независно од остатка оквира, али нужно са њом до нивоа.


На сајтупотребно је направити рупу за пролаз жица

уградња лустера

У ствари, већ смо све насликали, али још увијек постоје неке разлике. Модерни лустери су опремљени разним системима за монтажу, од којих се већина може инсталирати на исту технологију као што је описано. То укључује моделе на плочама, крстовима и два. Поставља се питање када треба да спојимо лустер са удицом

Дакле, како да поправимо лустер на стропу од гипсаних плоча? Постоје два начина за решавање овог проблема:

 • Први - након монтаже стропа израчунавамо мјесто причвршћивања наше масивне лампе. Ми ћемо се директно везати за конкретни плафон, па нам неће бити потребне хипотеке, штавише, оне могу да спрече уградњу, зато се побрините за њихово одсуство.

  \ т
 • За монтажу, потребна нам је сама кука, коју треба изабрати на основу удаљености од надземног покривача до површине сухозида. Могуће је израчунати овај параметар чак и прије уградње цијеле конструкције (кука с платформом је инсталирана прије везива), или покупити курс, али будите спремни да се тражени носач можда неће појавити у трговини.
 • Дакле, налазимо тачку фиксирања учвршћења - ако је то центар, онда најлакши начин да растегнете нити дијагонално, ако не, онда израчунамо рулет, према пројекту.
 • Затим узимамо дрвену бушилицу за 32 мм или малу круну и избушимо рупу пречника у којој ће прстен куке проћи слободно, алибез проблема ће бити покривена декоративном чашицом за лустер. Ако је потребно, рупа се може благо проширити ножем за писање.

 • Узмите чекић, поставите бушилицу одговарајуће дужине и пречника и избушите рупу у бази. Ако се плашите да оштетите суви зид током бушења, можете направити импровизирани водич и лимитер из комада полипропиленске цеви.


Боер 8к460 са побједничким типом - немојте претјерати, да не би бушили под према сусједима на врху

 • Онда је све једноставно - убацимо куку са типлом у рупу, такође покупимо дуж дужине и завртамо је на жељени ниво.


Монтажни лустер на куки

Након уклањања жица, спојите лампу кроз контактну плочицу, која обично долази комплетна. Прекомерне жице се враћају у простор надградње, подижу посуду на жељени ниво и причвршћују се са стране вијком.

Инсталација је завршена. Као што можете разумјети, такво рјешење је врло поуздано, али се не може увијек користити, а главна препрека је удаљеност од преклапања до лажне сличице. Ако је веома велика, можете применити следећи метод.


Моунтинг пад моунтед

 • Поставили смо мало изнад нивоа оквира (4-6 цм), ово је под од шперплоче, који причвршћујемо за плафон на суспензији, профилу или ужету.
 • На месту уградње учвршћивача, избушимо рупу испод опружног кола, која је приказана на следећој фотографији.


Спринг довелинсталација - "кишобран"

\ т
 • Димензије отвора за типле приказане су у следећој табели.


Заинтересовани смо за пречник бушилице, иако ће колона са максималним оптерећењем бити корисна

.
  \ т
 • Затим се зашива плафон. Наравно, локација рупа која нам је потребна мора се унапријед мјерити. Још једном помоћу бушилице потребног пречника (испод куке), направимо рупу у сухозиду.
 • Онда гурамо колац са опружним делом унутра. Следећа слика детаљно описује принцип таквог сидрења.


Инсталација опружног кола

 • Да кажем да кишобран треба гурнути у шперплочу уместо да виси на сухозиду. Чим се елемент отвори, дајемо му малу напетост и подешавамо висину наше куке.
 • Затегните доњу навртку ради боље фиксације.

Даљње акције се не разликују од већ описаних.

Монтажа лампе за лампу

Можда је најједноставнији начин да се инсталира осветљење тачака. Не захтева се уградња додатних хипотека или бушење у армиранобетонском поду. Тежина таквог прибора је мала и расподељена је на већу површину од горњег дела.

Опруге од челичне жице се користе као елементи за причвршћивање. Овај носач вам омогућава да инсталирате и уклоните уређаје у секунди.

Инсталација је следећа:


Сечење површине гипсаних плоча

 • Побрините се да не улазитепрофилни оквир, користећи разне крунице, тестере, резаче млазница у рупи сухозида правимо жељени пречник;

Савет! Ове вредности садрже упутства за инсталирање светиљки у оригиналној кутији.

Лампа је потпуно спремна за инсталацију

  \ т
 • Покупите лампу - ставите лампу и причврстите је са опружним прстеном (у зависности од типа уређаја);
 • Уклањамо жице, а преко конектора или обрата (данас се ова метода рјеђе користи) повезати с њом сокл који долази заједно с уређајем;

Савет! Обавезно одвојите жице како не би дошло до струјног удара.

 • Увјерени смо да је изолација проводног живљења изведена квалитативно, и спојити свјетиљку;
 • Савијте опруге горе и убаците лампу у отвор, истовремено истискујући жицу.

Све! Лампа је спремна за употребу. Ако је потребно, раставите га само лагано га ухватите ножем и повуците га доле, само држите опруге, јер могу повриједити ударање прстима.


Инсталиране лампе су спремне за рад

Монтажа ЛЕД траке

Коначно, хајде да причамо мало више о декоративном осветљењу, наиме о ЛЕД тракама.


Соба са таквим позадинским осветљењем ће изгледати другачије

За монтирање овог решења нећемо морати да бушимо површину - обично се трака скрива или у посебно припремљеном вијенцу, илииза стропних багета.


Трака је сакривена иза избочене кутије

Како конструирати овакве вијенце (кутије) о којима расправљамо, наравно, нећемо, јер се то не односи на тему нашег чланка. Заинтересовани смо за начин инсталације и повезивања.


Различито расипање ЛЕД диода по метру

Главна карактеристика ЛЕД диода је да емитују много топлоте у супротном смјеру у односу на ширење свјетлости. Другим речима, подлога за монтажу, база, трака (у зависности од дизајна о којој се расправља) се јако загрева.

Повишена температура је прва, што негативно утиче на живот самих ЛЕД-а, тако да ако монтирате веома моћну траку, на примјер, 120 или 240 по линеарном метру, потребно је организирати висококвалитетно одвођење топлине.


Монтажа алуминијумског профила

 • За ове сврхе користе се алуминијумски профили различитих конфигурација и величина. На пример, она приказана на слици изнад је намењена за уградњу у равни и додатно је опремљена дифузором светлости од пластике.
 • За скривену инсталацију, потребна вам је П-верзија која се причвршћује на зидове или суви зид на вијцима или вијцима за типле.
 • Затворите траку дифузором - то значи добити равномјерни сјај кроз цијелу линију. Ово је посебно важно ако не желите да видите ЛЕД диоде на сјајном плафону.
 • Ако проводите на профилу нема жеље, онда можете када саставите плафонску кутијуда постави у њему ПНП профил од 27х28 као основу за страну, и да му забије траку. Челик нема такву топлотну проводљивост као алуминијум, али ће бити сасвим довољно. За ефекат расипања, можете да усмерите траку не на плафон, већ на страну унутрашњег зида. Да бисте разумели овај дизајн, погледајте слику испод.

ЛЕД трака је фиксирана на профил и претворена у структуру, са профилом ПНП-а који је хладњак

Да бисте направили такав трик приликом инсталације на главне зидове, нећете изаћи, па или купите профил или одрежите траку мање снаге.

Дакле, за инсталацију нам је потребно:


ЛЕД тапе

Сама трака. Постоје два главна типа - једнобојни и РГБ (обојени). Прве се стално сјаје истом бојом, а остале су у стању да промене боју, у складу са вашим жељама и опуштеним програмом (њихова цена је виша, али могућности у таквој инсталацији више пута).


РГБ цонтроллер

Ако желите обојен тон, онда без контролера не можете. Он је тај који одређује начине рада и памти програме за промену боје, генерално контролише осветљење. Са таквим уређајем можете пронаћи нестандардну нијансу и ставити је у меморију, узрокујући још један клик. Контролер је додатно опремљен даљинским управљачем.

\ т
Напајање - то је трансформатор истосмјерне струје

ЛЕД диоде не могу радити на наизмјеничну струју, па им је потребан конвертор. Поред тога, потребан им је смањени напон (12В, мање - 24В). Модел напајања и његова снага су одабрани пропорционално оптерећењу које ће створити цијела мрежа трака које су повезане с њом.

Пажња! За напајање је потребна ревизија и хлађење, тако да га ни у ком случају не шијете у плафон. Најбоље је опремити вентилациону решетку за циркулацију ваздуха, или је чак ставити изван дизајна на посебно припремљеном месту.

Па, и наравно, профил хладњака, ако је потребно.

монтажа траке

А сада, инсталирајмо се и покренемо ово чудо електротехнике:

  \ т
 • На свакој ЛЕД траки, исечци су означени, ако је потребно, скратити траку. Не покушавајте да сечете на другим местима, јер уређај неће радити.

Део секције је означен на траци одговарајућом иконом у облику маказе

  \ т Постоје и контакти на које су жице спојене. Веома је важно истовремено задржати поларитет, јер ће сви уређаји бити неуспешни због грешака (низак праг редундантан у ЛЕД).
\ т

Тип! За реосигурање, можете укључити у круг једноставну диоду која неће дозволити да струја тече у погрешном смјеру.

  \ т
 • РГБ трака таквих контаката ће бити 4 комада: један минус плус три плуса за сваки ЛЕД тип.
\ т

За помоћ! Не постоје диоде које могу мијењати боје.Да би се постигао овај ефекат, користи се метод, исти као код конвенционалног ТВ-а, наиме, три диоде (црвена, зелена и плава) се налазе у истом кућишту. Различите комбинације свјетлине ових елемената и омогућују вам да добијете потребне нијансе.

  \ т
 • Дакле, лемите жице са најчешћим лемљењем и добро изолујте контакте.

За једноставност је боље користити жице са изолацијом боје

  \ т
 • Слободни крајеви жица везују се за терминал на контролеру, који се затим повезује са трансформатором.
 • Одмах желимо направити мало дигресије. Чињеница је да један извор напајања може да повеже више од 5 метара траке. То је због чињенице да се због растућег континуираног отпора смањују најдужи делови луминисценције, док суседи почињу да дају свој максимум, јако загрејан.


Шема са паралелним повезивањем преко контролера

  \ т
 • Проблем се рјешава паралелном везом, као што је приказано горе, или узастопно, уз укључивање додатног напајања и контролера у кругу - види дијаграм испод. У оба случаја, један контролер ће контролисати светлост, други и следећи ће само поново послати сигнал.


Схема повезивања траке са регулатором са додатним појачалом

Постоји разумно питање - и зашто ставити друго напајање и контролер, ако можете без њих. Одговор је прилично тривијалан - у малој соби са слабом врпцом, то стварно нема смисла, али кадавелике удаљености, када снага једног БП није довољна, друга шема ће бити једина исправна, иако скупља.

Монокромне траке не требају контролер, па се прикључите директно на напајање, међутим, да бисте контролисали укључивање и осветљење, можете додати ланац специјалном димеру.


Шема повезивања преко димера

Појединачни модели су такође обезбеђени даљинским управљачем.


Диммер даљинског управљача

Завршна фаза ће бити повезивање напајања са јавном мрежом за 220, односно утичницу. Након провере исправности свих веза извршите пробни рад. Све је у реду - поправљамо траку.

  \ т
 • Прије свега, монтирајте алуминијски профил, ако није, затим прескочите корак;
 • Уклоните заштитни слој папира са задње стране траке, ослобађајући адхезивну основу;
 • Залепите траку на одређено место које треба очистити и одмашћити (обришите сапуном или белим духом);
 • Имамо контролер тако да је погодно извадити инфрацрвени сензор за пријем сигнала са даљинског управљача;
 • Сам монтирамо сензор;
 • Стављајте напајање и вео - ЛЕД трака је спремна за рад!

Некако тако ...

Гипсане плоче и расвјетна постројења - тема коју смо данас проучавали може се сматрати затвореном. Као што видите, нема ништа компликовано, само врло прецизно пратите најједноставније инструкције. Ако имате било каквих питања, обавезно их прегледајтенаш видео се покупио.