Како инсталирати ожичење у кући

Инсталирајте ожичење властитим рукама

Одговарајућа инсталација ожичења у кући је гаранција њеног непрекидног рада и смањење ризика повезаних са струјним ударима или пожарима. Стога се ово питање не може сматрати "некако".

Уосталом, правила и прописи који су утврђени нормативним документима у овој области су због туђих грешака. И, као што знате, паметна особа учи тачно из туђих грешака.

Шта одређује избор опције ожичења

Инсталирање објављивања у новом дому или замјена у старом може се обавити на два начина - на отворен и скривен начин. Опција избора, наравно, зависи од ваших преференција, али постоје одређени аспекти који могу да утичу на њу.

 • Прије свега, ово је, наравно, изглед ожичења. Ако говоримо о стамбеним просторијама, онда овај аспект долази до изражаја. Због тога се скривени каблови називају скривени, тако да су практично сви његови елементи скривени од очију треће стране. Али када инсталирате отворено ожичење, коју технологију нисте користили, она је и даље видљива и довољно приступачна.
 • Али због сложености инсталације отворено ожичење има неоспорну предност. Може се лако монтирати на било коју површину и није потребна даља поправка таквих просторија. Али ако изведете скривено ожичење, то је прилично напоран процес који ће захтијевати даљње поправке просторија.
 • Сљедећи главни фактор у одабиру је цијена издавања. Она јеу великој мери зависи од површине на којој припада инсталација електричних инсталација. Према нормативним документима, у зависности од тога да ли се сагоревање или сагоревање површине, захтеви за уградњу могу бити веома различити. Али у већини случајева инсталација латентног књижења захтијева знатно мање додатних материјала, што се одражава у коначној цијени.

У односу на отворено и скривено ожичење

Инсталација ожичења у новим кућама може се имплементирати на различите начине. Због тога је веома важно тачно одредити на коју верзију се ваша шема односи.

У зависности од тога, не само начин полагања, већ и карактеристике претовара жице, захтеви за полагање и још много тога. Стога ћемо у наставку навести све могуће опције за инсталације и довести их у одговарајући облик.

Отворено ожичење

 • Отворено ожичење је врста кабловског снопа, у којем се налазе директно на грађевинским елементима конструкције. То могу бити зидови, стропови, греде и још много тога. То се ради кроз кутије, пладњеве, изолаторе, цеви, металне чауре и још много тога.
 • Отвореном типу књижења упућује се и на постављање жица и каблова између елемената конструкција. Тамо где жице и ужад служе као додатни носач каблова, елиминише се његово спуштање.

Али фотографија представља један од типова инсталација ожичења у лајсни

 • У новије вријеме, инсталација ожичења у новој згради подбасебоардс Овај начин инсталације односи се и на отворено. У овом случају, плоча игра улогу посебне кутије која штити жицу од механичких оштећења. Веома важан аспект је несагоривост материјала из којег је израђен такав постоље.
 • Такође, отворени начин ожичења је уградња специјалних електричних постоља. Такви постољи имају три уграђене гуме, иза којих се преноси електрична струја. У том случају, утичнице се налазе директно на површини лајсне, а можете их померати на површину лајсне за повезивање видео и других кућних апарата.

скривено ожичење

 • Скривено ожичење, у складу са тачком 2.2.1 ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), назива се инсталација ожичења унутар структурних елемената зграде. Ово се ради у посебним каналима са накнадним огреботинама.
 • Поред тога, ова врста заптивке је уградња електричних инсталација у кући на плочи уз помоћ закључавања на поду. У овом случају, као додатна заштита од механичких оптерећења, треба користити цијев или метални ваљак.
 • Съгласно клавзули 7.1.32 от ПУЕ, вградба на ожиданието под спустени стропи такодје се односи на латентне разлике. Истовремено, они подлежу захтевима у зависности од запаљивости површине спуштених плафона. Ако изгори материјал, инсталацију треба обавити помоћу металне валовите цијеви или цијеви. Ако површина гори, онда се бртва може обавити пластичном рупом или само заштићеним жицама.


Постављање ступа испод спуштеног плафона

Методе инсталације у зависности од типа површине

Отворено ожичење

Инсталирање постављања у нове зграде користећи отворени метод има веће захтјеве и зависи од врсте жице која се користи.

Али за све врсте површина на којима је положена жица, примењују се следећа правила:

 • Када прелази жицу цевовода, размак између њих не смије бити мањи од 50 мм. Ако је то гасовод или трака на котлу на течно гориво, онда би удаљеност требала бити најмање 100 мм.

Обратите пажњу! Ако је размак између жице и цевовода мањи од 250 мм, онда треба ожичење од механичких оштећења. Обично се то ради са металном ребром. Штавише, неопходно је то урадити са залихом од најмање 250 мм.

 • Ако жица иде паралелно са цевоводом, размак између њих мора бити најмање 100 мм. Ако цевовод садржи запаљиве материје, онда растојање мора бити најмање 400 мм. Ако је ово грејни цевовод, онда треба предвидети заштиту од ожичења од температурних ефеката.
 • У подручјима проласка кроз зидове или плафоне, незаштићене жице треба поставити у цијеви или металне набоје. То не само да ће је заштитити, већ ће и омогућити лако поправљање и замјену. У исто време, немогуће је дозволити растезање жица.
 • Ако се уградња ожичења у сеоској кући врши помоћу цијеви или металних ребара, треба искључити могућност накупљања влаге. То је тоодноси се и на могућност стварања кондензације.

Захтеви за инсталацију ожичења

Сада размотримо како се инсталација врши у зависности од врсте жице на површини запаљивих материјала. Тако се жице и каблови у изолацији запаљивих материјала морају монтирати на ваљке, изолаторе или облоге од ватросталних материјала.

Каблови, чија је изолација израђена од негоривих материјала, могу се поставити директно на елементе конструкција. Међутим, ако је потребна инсталација различитих жица, она се мора извести у металним кутијама.

Обратите пажњу! Када се облажу ватростални материјали, они морају стајати изван граница жице са обе стране не мање од 10 мм. Ово се обично ради са азбестним влакнима.

Ако се изводи инсталација ожичења у кућишту од негоривих конструкција, онда се све жице могу поставити директно иза елемената конструкције. И само у случају потребе полагање жица различитог типа захтијева употребу кутија од тешких или негоривих материјала.

скривено ожичење

Инсталација латентног књижења је много мање захтјевна. Према томе, у складу са П.2.1.67, забрањено је само полагање жица у вентилационим каналима и рудницима.

Дозвољен је само један дио жица ових елемената. У овом случају, жица мора бити заштићена челичном цијеви.


Врсте кутија за ожичење

Ако је инсталација ожичења у кућишту греде или других запаљивих површина изведена, онда је незаштићенаЖице треба поставити на подлогу од негоривих материјала са свих страна. Исто правило важи и за каблове са високим интензитетом инфилтрације.

Али жице са неизолованом изолацијом могу бити лоциране непосредно иза елемената пројекта. А када се полажу жице различитих типова потребно је користити цеви или ватросталне кутије.

Приликом уградње рупе за ожичење у вишеспратној згради или другим незапаљивим елементима, све жице се могу монтирати директно у елементе зграде. И само приликом полагања жица различитог типа треба користити кутије од ватросталних и тешких материјала.

Обратите пажњу! Када се користе кутије од запаљивих материјала, оне треба да буду затворене у чврстом слоју од негоривих материјала. Обично се то ради гипсањем. Штавише, дебљина слоја не смије бити мања од 10 мм.

Закључци

Наша инструкција ће вам омогућити да изаберете начин инсталације ожичења за широк спектар површина и зависно од материјала који се користе. Истовремено ће вас заштитити од пожара и значајно продужити вијек трајања ваше електричне мреже.

Према томе, не треба занемарити правила. Уосталом, боље је да то учините једном квалитетно и дуги низ година да заборавите на своју електричну мрежу.