Како поставити термостат на акумулатор?

Али позадина константно растућих комуналних тарифа је веома хитан проблем очувања енергије. Да бисте уштедели енергију на модерним радијаторима, инсталирајте посебан уређај - термостат. Ова јединица вам омогућава да уштедите до 20% топлоте, смањујући њену потрошњу. Зато је важно знати како одабрати и како поставити термостат на батерију како би контролисао излазну топлину у свакој одређеној просторији.

Термовица радијатора је неопходна да би се смањила температура преноса топлоте носача. Ови станови по правилу се налазе на вишим спратовима у кућама са горњим доводом топлине и вертикалним ожичењем. У таквим просторијама, веома је вруће, радијатори имају високу температуру и на крају долази до огромног износа рачуна. Термостат за гријање вам омогућава да подесите жељену температуру и одржавате је на задатом нивоу са грешком од једног степена.

Пројектовање и конструкција регулатора топлоте грејања

Вриједи схватити да термостатски вентил може само смањити температуру, ако желите да је подигнете, инсталирање таквог термостата на радијатор је једноставно бескорисно. Такође, неће донети никакав резултат за инсталирање термостата на ливене гвоздене радијаторе, јер они имају велику топлотну инерцију.

Регулатор температуре за систем грејања је директно из термовеле и термостатске главе. Ови уређаји долазе у различитим величинама под одређеним пречником пресека цеви и под различитим системима грејања. Важно је напоменути да је термостатска глава одвојива, тјТермопар може бити причвршћен на главе различитих типова, јер је седиште стандардизовано.

Вентил у овом уређају је веома сличан конвенционалној славини за вентил. У свом дизајну налази се седло и конус за затварање, који отвара и затвара затвор за проток расхладне течности. Тако се регулише температура, односно количина пролази кроз акумулатор расхладног средства.

Различити типови термостатских вентила су дизајнирани за једноцевни и двоцевни водовод, јер је хидраулички отпор дизалице према једноцевном систему два пута мањи и може само уравнотежити систем грејања. Немојте бркати кранове, иначе ће се радијатори једноставно не загријати.

За грејни систем природне циркулације боље је инсталирати вентил за једноцевне системе који повећавају хидраулички отпор, али се његова ефикасност неће смањити. У том случају, сваки термостатски вентил за радијаторе гријања је опремљен стрелицом која означава смјер протока расхладног средства. Приликом подешавања температурног регулатора, његов смер мора да се поклапа са кретањем расхладног средства.

Сорте термостатског вентила

Вентили и главе су различити, стога је потребно прије уградње термостата за акумулаторе сустава гријања, опћенито упознати се с њиховим главним типовима и функцијама.

Материал на производство. Кућиште вентила је направљено од метала отпорних на корозију, чешће, поред тога што штити слој никла или хрома. Постоје вентили направљени од следећих материјала:

 • бронза (са никлом ихромирано;
 • месинг (прекривен слојем никла);
 • нерђајући челик.

Наравно, најбоља опција је нерђајући челик, који има хемијску неутралност, тј. Није кородиран и не реагује са другим металима, има дужи век трајања. Међутим, производи од нехрђајућег челика имају један значајан минус - високу цијену уређаја, па је њихово проналажење веома тешко.

Производи од месинга и месинга имају приближно исту трајност. Али оно што је заиста важно је квалитет легуре. Произвођачи који брину о својој репутацији, праве квалитетне вентиле, а њихов трошак је, наравно, много већи него код јефтиних производа од легура слабог квалитета. Ако чак нема ни водича о кућишту, онда је најбоље да уређај оставите на полици продавнице.

Врсте глава.Термостатске контроле су три типа - ручни, механички и електронски. Функције свих њих су исте, али оне их обављају на свој начин, пружајући различит степен удобности када их користе, имају различите могућности:

 1. У ручним термостатским главама, принцип рада, као у обичном вентилу - регулатор се враћа на једну или другу страну, при чему пролази више или мање расхладне течности. Овај тип уређаја може бити инсталиран на улазу и излазу грејне батерије уместо кугластих вентила. То су поуздани и јефтини производи, али не баш погодни за рад, јер за промену температуре преноса топлоте, потребно је да окренете вентил рукама.
 2. Механички регулатор температуре - има сложенијидизајн који аутоматски подржава одређену температуру. Основа такве главе је мали еластични цилиндар - мех са температурним средством. Као агенс за температуру, гас или течност, који има велики фактор експанзије, тј. Када се загрева, повећава се у запремини неколико пута. Механички термостат за радијатор грејања тачно подржава дате температурне параметре.
 3. Електронски регулатор температуре на радијатору система за грејање у величини већој од претходних уређаја. У свом дизајну, осим електронског пуњења, постоје и двије батерије. Кретање залиха у таквом производу одговара микропроцесору. Електронски модели имају велики скуп додатних функција. Минус ових уређаја су њихове релативно велике димензије, висока цијена и потреба за правовременом замјеном батерија.

На начин да се изврше вентили.Пошто се акумулатори за грејање могу инсталирати на различите начине, термостатски елементи се праве равно и под углом тако да потрошач може да пронађе савршену опцију за свој систем.

Како одабрати одговарајући уређај?

Да би се купили регулатори температуре за акумулаторе система гријања, а убудуће не би жалили због ваше куповине, потребно је приступити избору уређаја врло одговорно, узимајући у обзир неке значајне тренутке:

 1. Термостат је аутоматски на грејној батерији мало скупљи од "ручних" уређаја, али им није потребна константна регулација. ОсимУ ствари, у њиховом арсеналу постоји неколико додатних функција.
 2. Када купујете регулатор на домаћој грејној батерији, проверите да ли је пречник вентила пречник цевовода.
 3. Имајте на уму да се РТД-Г вентил користи у једноцевном систему било које грејне просторије иу двоканалним системима сеоских колиба које немају циркулациону пумпу. РТД-Н вентил се користи у двоцевним системима нових зграда и приватних кућа са циркулационом пумпом.
 4. Боље је направити избор у правцу поузданих произвођача са доказаном репутацијом. На пример, производи од течног и гасног пуњења из фирми Овентроп (Немачка), Фар и Цалеффи (Италија), Теплоцонтрол и Данфосс (Поцциа).
 5. Регулатор температуре за грејање мора имати сертификат о квалитету и гаранцију од произвођача за период од најмање 3 године.

Да бисте једноставно изабрали термостат, овде је потребно разумети, за који тип система се уређај купује, и да знате, на ком месту ће бити инсталиран. Стручњаци недвосмислено препоручују куповину програмабилних терморегулатора, јер су они најекономичнији.

Инсталација термостата у систем и његово подешавање

Уградите термостат за загревање батерија на улазу или излазу радијатора. У ствари, нема разлике где да се реже уређај - он ће радити једнако у обе позиције. Онда, како одредити локацију термостата?

На препорученој висини монтаже. Овај параметар је специфициран у техничким карактеристикама уређаја. У производњи сваког производа пролазиПодешавање је калибрисано у фабрици да би се контролисала температура на одређеној висини. Типично, ово је горњи колектор батерија. Затим се регулатор топлотне енергије инсталира на надморској висини од 60-80 цм, јер је на таквој удаљености да је погодно подесити ако је потребно ручно подешавање.

Ако цевовод система за гријање ради само од дна, тј. Прикључка типа доњег седла, тада у овом случају можете одабрати једну од три опције: подигните термостат са могућношћу уградње одоздо, инсталирајте уређај са даљинским сензором или реконфигурирајте термалну јединицу.

Поступак реконфигурације главе није тако тежак, поступак треба описати у пасошу производа. За то је потребан само термометар, према којем термалну главу треба претворити у једну, а затим у другу страну.

Поступак за уградњу термостата на радијатор је стандардан: вентил има навој за који је потребно одабрати одговарајуће арматуре, или одрезати одговарајући навој на металној цијеви, затим сигурно причврстити уређај.

Важно: ако живите у стамбеној згради са једноцијевним ожичењем, онда се термостат може инсталирати само у присутности, испред радијатора, обилазнице, која повезује двије цијеви једна с другом. Иначе ћете регулисати температуру батерија не само у вашем стану, већ иу суседима, што им се можда неће допасти. И на њиховој жалби можете направити значајну казну.

Сви термостати пролазе стандардну поставкуфабрички, али фабричка подешавања можда не одговарају жељеним подешавањима. Онда можете поново конфигурисати термостат. Ова процедура се изводи приликом рада гријања. За то ће бити потребан термометар који треба да виси на радијатору, који ће контролисати излаз топлоте.

Затим морате затворити врата и прозоре, поставити термалну главу у крајњи лијеви положај - потпуно отворен. Температура у соби ће почети да расте. Када се уздиже за 5-7 степени изнад жељеног, онда је потребно окренути регулатор десно. Батерија ће се охладити.

Када температура падне на удобну вриједност за вас, лагано окрените термостат удесно и слушајте. Када чујете буку расхладног средства (течност у радијатору), а батерија ће се загрејати, вреди зауставити окретање вентила. Број приказан на ручки мора бити запамћен и увијек бити приказан када је потребно постићи жељену температуру.

Дакле, постављање термостата неће бити тешко. И да регулише свој рад могуће је, по потреби, сваки пут мењати број на ручки.