Како хранити чешњак тако да су главе велике

Чешњак - култура уопће непретенциозна, али за добар раст биљке није довољно само преассодиц оплодња. Недостаци хранљивих материја могу се постићи коришћењем коренских и коренских усева, користећи органска или минерална ђубрива за ову сврху.

Количина прераде чешњака

  • У пролеће, чешњак се оплођује најмање три пута:
    У зимским облицима - 7-10 дана након изласка из снијега. У прољеће - након формирања прва четири листа.
  • Оплодња се врши 15 дана након примарне исхране.
  • Завршна исхрана се врши у периоду - средином - крајем јуна. У овом тренутку долази до формирања сијалице, која захтева велику количину хранљивих материја.

За сточну храну и зимске облике, последње храњење се врши уз одређене разлике у времену, јер се формација и развој разликују. Потребно је пратити степен формирања и развоја биљака. Полазећи од тога, изаберите оптимални термин за примену ђубрива за чешњак.

Избор оптималног времена и придржавање услова спровођења ђубрења ће омогућити узгој доброг чешњака. Ако одступања од распореда током прва два храњења нису критична, онда кашњење или брзина треће примене ђубрива може озбиљно да утиче на жетву. Раније, увођење храњивих твари, ће довести до активног развоја зеленила и стријела, а не жаруља.

Кореновање свежег белог лука

Чим се први лист лишћа појави са земље, потребно је додати земљиштеазотно ђубриво. То може бити раствор краве у омјеру 1:10, птичји измет у омјеру 1:12, биљна инфузија, хумус или минерална гнојидба. Контраиндикована је као ђубриво свежег стајњака.

Две недеље касније, још једно течно ђубриво се врши на чешњаку. Крајем јуна или почетком јула почињу да се формирају зуби, а за то време чешњак треба калијум и фосфорна ђубрива у облику инфузије дрвеног пепела. Храњење се наставља до средине августа, комбинујући их са наводњавањем. Немојте се заносити уношењем минералних ђубрива у земљу - тако да можете нашкодити сопственом здрављу.

Роот реапинг оф винтер Цхестноков

Ђубрива под зимским белим луком се уводе 2-3 недеље пре садње и следеће године у облику дресирања. У јесен, кревети су испуњени компостом или хумусом који се потпуно разлаже брзином од 6-7 кг. /\ Т За копање се додају и минерална ђубрива: суперфосфат 40 м /. И калијум сулфат 20-30 м /.
Уместо фосфора и калијума, можете користити комплексно ђубриво за бели лук који садржи азот - фосфор-калијум 17:17:17.

Душична ђубрива се не користе у јесен, јер су нестабилна и брзо се испирају у нижим слојевима тла.

Стајњак се не може увести директно, јер повећава раст лишћа на штету главе главе. Користи се само под прекурсорима чешњака. У овом случају, принос културе се повећава за 10-15%.

У току вегетације, обављају се 3 зачина зимског чешњака.

Печени зачин бели лук

Ова храњења помажуубрзава раст белог лука у хладној, кишној сезони, када је апсорпција хранљивих материја из тла компликована. Треба напоменути да листови биљака апсорбују елементе у траговима много брже од кореновог система, тако да је резултат увођења таквих ђубрива уочљив много раније. Интегрирана минерална ђубрива могу се користити у припреми фолијарне гнојидбе, али је њихова доза много мања (два до три пута) него за конвенционално храњење. Искусни вртлари не препоручују прекорачење прописаних доза, јер такви лекови често изазивају опекотине на биљкама.

Прскање усева врши се ујутро или увече, када је температура ваздуха минимална. Ово омогућава биљкама да ефикасно апсорбују хранљиве материје, јер се испаравају током дана.

Органска ђубрива за бели лук

Чешњак има високе захтеве за нивоом органске материје у земљишту, количином хумуса и најбоље реагује на увођење органског ђубрива, продужено дејство које обезбеђује биљке чешњака хранљивим материјама током вегетације.

Органско ђубриво за бели лук се ставља под његов претходник. Конкретно, свежи стајски гној и коњско месо користе се у дозама од 40-60 до 80 т /ха, а пилећа чичка - 15 кашика. Ако је потребно, свињски гној - само под прелиминарном културом у дози од 40 т /ха.

Ако је потребно, полуразградени стајњак говеда у дозама од 40-60 т /ха. може се обавити након уклањања претходника, али само под раним орањем. На сиромашним чађавим земљиштимаУ овом случају користи се чак и свјежи стајњак. Међутим, боље је додати органску материју претходној култури.

Прегријавање у дозама од 30-40 т /ха. Можете направити прву дубоку култивацију пре садње чешњака.

Под растреситим чешњаком органско ђубриво је корисно у облику полу-дестилованог ђубрива, али је могуће и свеже у дозама од 40-60 т /ха. Уводи се у јесен под орањем орања, које се проводи прије прољетне садње.

Минерална ђубрива за бели лук

Најједноставнија верзија минералних ђубрива је специјална композиција која садржи азот, калијум и фосфор у савршеним пропорцијама за чешњак. Значи такозвано - комплексно ђубриво за чешњак. Захваљујући овом ђубриву чешњак постаје отпорнији на атмосферске утицаје и инфекције. Мање су погођени штеточинама и специфичним болестима.

У јуну, чешњак треба једном хранити таквим ђубривом. Квадратни метар пода се користи не мање од 5 грама. ђубрива Доступан је у облику гранула, па га користите тек после сетве. У влажном тлу, грануле се добро растварају и испоручују хранљиве материје до корена. Ако вам је удобније користити течно ђубриво, растворите кашику гранула у канти воде и темељито прелијте чешњак.

Ако је прво оплемењивање зимског чешњака направљено у пролеће уз помоћ урее, онда се нитрофосфат треба користити на почетку. Две кашике ђубрива се додају у канту воде и врши се велика количина залијевања чешњака. Крајем јуна, зимски бели лук хранио је суперфосфатом - узмите две кашикеканта воде.

Гарлиц рецепти

Рецепт 1. Разредити 1 литру краве (или птичјег измета помешаног са пепелом) са 10 литара топле воде. Охладите и залијте бели лук близу корена, избегавајући да падне у "стрелице".

Рецепт 2. Узмите 10 кашичица воде, узмите 1 кашику урее, добро промијешајте, храните биљке на начин на који се ставља подлога. Овакво храњење се препоручује три пута годишње - први пут у пролеће и два пута у лето.

Рецепт 3. У 12-15 литара воде разриједите 2 жлице нитрофоски. Залити земљу на кревету, избегавајући да падне на зелени део биљке.

Рецепт 4. У кантици са топлом водом, растворите 2 кашике суперфосфата, добро промијешајте и нахраните чешњак методом печења.