Како чувати луковице тулипана до јесени

Необични захтјеви за његу за себе, наравно, сорте тулипана. Има таквих случајева да када сте купили само невероватно лепу сорту, платили недовољно новца, у првој пролећној сезони он вам је био задовољан цвећем, онда сте приметили да је сам цвет постао мањи, светла боја нестала, а после неколико година цветови се уопште нису појавили , само оставља. Прије свега, чини се да су најгори садни материјал или луковице тулипана третирани стимулансима, због чега је и овај резултат. Али најчешће - то није разлог за бригу. Важно је запамтити све узгајиваче да су саднице захтјевније, а не уобичајене сорте које су се дуго прилагођавале условима у којима живите. Стога, прије купње одређене врсте тулипана, важно је знати која се агротехника треба проматрати на свим постојећим стадијима, разумјети када треба ископати тулипане и како их похранити прије садње у јесен. Ако желите да научите како се чувају луковице тулипана, можете прочитати испод препоруке за њихово складиштење до јесени.

Колико дуго леже луковице тулипана

Време узимања тулипана долази крајем јуна - почетком јула. Након сортирања и обраде луковице се полажу за летње складиштење. У овом тренутку, они се прилагођавају околини и са приближавањем јесени ојачавају, навикавајући се на ниже температуре. Од средине септембра до 1. октобра припремамо тако да се луковице сади у земљишту, гдје морају провести цијелу зиму и цвјетати у прољеће пријенормалан термин.

Ако у јесен није било могуће посадити тулипане, они су користили зимско складиштење, чији је главни задатак очување сличности садног материјала до априла. У овом случају, и традиционални начин складиштења, и алтернатива: метода влажног и сувог складиштења, као и рана дестилација.

Када копате сијалице тулипана

Одлучите колико често да ископате тулипане, узмите у обзир да ако жаруље оставите неколико година, оне су мање, биљка почиње да расте горе него да се множи. Ако узгајате тулипане без годишњег копања, биљка губи своју исхрану због смањене површине, а луковице су чешће захваћене болестима, штеточинама. Искусним цвећарима се саветује да сваке године ископају тулипане. За две године могуће је оставити у тлу само сорте тулипана, у којима су луковице мале. Чишћење луковица тулипана могуће је започети када су лишће жуте, да се увијена пахуљица обоји светло смеђом бојом. Неки узгајивачи цвећа одређују "спремност" сијалице на копање на следећи начин: крај стабљике ротира прстен на прсту - ако се то уради лако, онда су га сијалице направиле.

Важно је на вријеме ископати тулипане. Ако пожурите с чишћењем, жаруље ће бити не-цурење, са недовољно формираним покровним слојем. Такве сијалице су слабо складиштене, склоније су механичким оштећењима и гљивичним болестима. Рано копање узрокује смањење броја дјеце и губитак декоративнеквалитете биљке. Међутим, није могуће одлагати жетву, јер је тешко наћи сијалице. Гнезда луковица се преклапају, имају времена за расипање, тако да мала дјеца остају у земљишту, дјеломично оштећена лопатом, а то доводи до контаминације болестима. Тулипани се копају од краја јуна до средине јула. Када копање жаруља одмах легао на сорте и период сазревања, виброповаја и уништавања пацијената и неоплођених узорака.

Припрема за складиштење луковица тулипана до јесени

Ово је једна од важних фаза складиштења. Важно је имати на уму да су жаруље чисте. Потребно их је ослободити непотребних коријена, уклонити лишће и нужно осушити. Пре премјештања садног материјала на мјесто гдје ће се налазити, потребно га је разложити, по могућности у једном слоју, у контејнер. Неопходно је обезбедити му вентилацију и хлад. Померите резервоар у ваздух. Сухе сијалице се лако могу очистити од љусака, остатака земље, коријена. Спојене језгре треба да се одвоје. Многи цвјећари вјерују да се садни материјал мора опарити употребом отопине ​​мангана након ископа, а будући цвијеће захтијева манган. Ако нађете болесне или размажене узорке, нећете их морати чувати до прољећа. Одмах их се отарасите док не заразе друге сијалице. Овај приступ ће вам омогућити да постигнете високе приносе здравих тулипана.

Услови за правилно складиштење луковица тулипана дојесен

Само запамтите како чувати сијалице тулипана и испунити све услове. Основна правила су добра вентилација, недостатак светлости и влаге у складишту, константна температура. Луковице тулипана сваке сорте треба складиштити одвојено, слагање не више од 3 слоја у низу. У првом месецу обележавања, у складишту морате да одржавате температуру од око степена до собне температуре, али са влажношћу од 70-80%. Оваква температура током формирања бубрега доприноси убрзању њеног развоја и пријатељском, раном цветању у предстојећој сезони. Температура се постепено смањује на + 18 ° Ц и доводи до оптималне ознаке + 12 ° Ц, а влага се одржава на 60-70%. У створеним условима, сијалице су савршено очуване и изгубиће минимум својих сортних и биолошких квалитета, у поређењу са опште прихваћеним складиштима у подрумима или палетама фрижидера.

Шта радити с луковицама тулипана прије слијетања на јесен

Без обзира када се одлучите да посадите тулипане - у прољеће или у јесен, тако важну процедуру као што је предтретман луковица тулипана прије садње заслужује посебну пажњу. У многим аспектима је сличан припреми луковица пре складиштења. У принципу, третман луковица тулипана се састоји од неколико једноставних корака:

  1. Чишћење садног материјала из љуске.
  2. Детаљан преглед.
  3. Разврставање лука.
  4. Дезинфекција.
  5. Третман оштећених сијалица.

Прво прегледајте сијалице на свим странама да би оне почеле да трунуприсуство штете. Затим избришите сијалице из тврде коже, јер се испод ње не могу видети жаришта инфекције. Сортирајте пречишћене сијалице према њиховом пречнику. Најбоље је да се за садњу изаберу велики примерци, али они мали не морају да се бацају - можете их посадити на цвећаре. Погодан за садни материјал се одмрзава у раствору мангана пола сата како би се цветови заштитили од болести гљивичне природе. После овог поступка одмах обесите сијалице у земљу.

Дакле, погледали смо како да се јесење тулипане правилно сачува. Сада знате одговоре на питање како ископати луковице тулипана након цватње и како их похранити. Третиране и конзервиране луковице тулипана на овај начин дају добре резултате квалитети, јер вам омогућава да задржите сталну контролу луковица и засада, што осигурава високе приносе.