Како чувати грожђе код куће

С доласком јесењег периода долази вријеме када на приватним парцелама и полицама трговина постоје величанствене, мирисне накупине сунца.

Грожђе је познато људима од давнина. Пре седам хиљада година он је већ био узгајан у древном Египту и Мезопотамији. Касније је ова култура почела да се обрађује у готово свим местима са топлом климом, а сада се успешно гаји у умереним географским ширинама па чак иу Сибиру.

Велика пажња која се придаје овој бобици заслужна је не само за изврсна својства окуса, већ и за разноликост корисних својстава. Грожђе има много макро и трагова, витамине, антиоксиданте, органске киселине, влакна. Све то у комплексу има значајно тоничко дејство, јача срце и крвне судове, побољшава састав крви, пружа противупално дејство код болести респираторног тракта, повећава излучивање желучаног сока.

Зато бих желио да уживам у укусу овог дивног производа што је дуже могуће, посебно у зимским мјесецима, тако хладне и сиромашне витамине. Да бисте то урадили потребно вам је доста - да знате како да одаберете и ускладиштите грожђе, тако да све његове корисне особине остану нетакнуте и сигурне.

Карактеристике избора грожђа за складиштење

Сваке зиме је могуће чувати свеже грожђе, под одређеним условима:

 • треба их узети само, али не и зарасле бобице;
 • обавезно уклоните инфериорно, покварено грожђе;
 • да је немогуће опрати грожђе прије ознаке за складиштење;
 • свака група морависи или лежи одвојено, без сусрета са другим плодовима.

Захтеви за просторије у којима ће се складиштити свеже грожђе и резнице:

 • Боље бирајте собу у кући, али не у подруму. Ово је неопходно за његову добру аерацију (вентилацију), али не и за дозвољену промају;
 • Важно је смањити осветљење што је више могуће, просторија мора бити без прозора;
 • све површине: зидове, плафон, под треба третирати са дезинфекционим растворима и пустити прије него што се усјеви стављају у пару сумпора;
 • влажност треба одржавати доследно на нивоу који не прелази седамдесет процената;
 • да би се осигурала постојаност климатских услова могуће је поставити контејнере са судопером вишка влаге: активни угљен, дрвну пилану;
 • собну температуру не треба одржавати изнад осам степени. Такође је неопходан за спречавање труљења и пропадања и спречавање клијања петељки.

Технике складиштења вина код куће

\ т

Многи почетници вртлари не знају како правилно складиштити грожђе. Постоји неколико метода за стављање клинчића у ваш дом. Али за почетак, морате га припремити како треба.

Морате правилно одрезати гомилу. То се ради уз помоћ секуритора. Рез мора да садржи комад винове лозе. Резање треба држати на грбу. Не препоручује се додиривање бобица, може оштетити њихов восак. Резану хрпу треба одмах очистити у хладу. Већ постоје све штете на бобицама. Грожђе се може ускладиштитиСуспендед

Како дуго чувати грожђе? Да бисте то урадили, можете да користите следеће основне методе складиштења:

 • Суспензија. Може се користити у поткровљу и на тавану. Монс су повезани конопцем и растегнути између зидова. Висина сваког реда треба да варира. Неопходно је да се кластери не додирују.

 • Штедња на гребенима. Овај метод се може користити само са ниским приносима. За ову методу, приликом резања гроздова, оставите винову лозу: изнад 6 цм и испод 20 цм. Ова метода омогућава складиштење грожђа само два мјесеца. Воће може да изгуби садржај шећера.

 • Чувати у посудама или кутијама. На дну ових контејнера налази се празан папир или тканина. Гроздови грожђа наслагани су грбом у једном слоју. Жетву можете сачувати код куће само два мјесеца. Овом методом, усев може бити подвргнут гљивичним инфекцијама. Да бисте то спречили, често ћете морати да проверите усеве.

 • У фрижидеру. Овај метод је најефикаснији. Уосталом, у бобицама се чувају све нутритивне и укусне карактеристике. За складиштење код куће потребан вам је посебан хладњак или фрижидер који регулише унутрашњу гасну средину. Влажност треба да буде унутар 90-95%, а температурни опсег од +2 до -1 степени.

Придржавајући се свих технологија складиштења, гроздови грожђа могу се складиштити до седаммесеци Главна ствар коју треба запамтити је да се замрзнутим јагодама не препоручује да се поново замрзну, јер ће изгубити свој укус и нутритивна својства. Најбоље замрзавање обезбеђују тамне сорте. Када се одмрзну, они се једноставно испуштају у хладну воду.

 • У боцама. Заједно са групом, одсечен је значајан део лозе. Њен крај је бачен у боцу прокуване воде, а шкољка је суспендована. Присуство течности треба редовно проверавати, због бољег очувања у боци, препоручује се додавање угља. Недостатак ове технике је у томе што је потребно да сваки кластер покупи засебну боцу.

 • Замрзавање. У модерном замрзивачу, бобице грожђа се могу складиштити неколико месеци, а након одмрзавања неће бити могуће жалити се на погоршање укуса производа. Само се производи морају прво темељито опрати и осушити, упаковати у цјеловито грожђе или појединачно бобице и замрзнути на температури не вишој од -22 ° Ц.

Правила за успешно складиштење јагодичастог воћа

По припреми подрума, могуће је наставити са полагањем усева. Напомињемо да је заједничко складиштење грожђа и поврћа забрањено. То је због чињенице да неке врсте поврћа (као што су кромпир и дивља свиња) активно ослобађају влагу, што доводи до брзог пропадања бобица. Такође је важно знати да су само снопови дебелог грожђа погодни за дуготрајно складиштење. Такве паприке имају сорте Сенсо, Тиффани Пинк, Паркент Пинк, Каттакурган и Вицтори.

Важан фактор је како је то билогрожђе Најбоље вријеме за сакупљање је јутро - одмах након нестанка росе и почетка подневне врућине. Зрна намијењена складиштењу не могу се ставити у кошару. Тако ће они брже мијењати величину и покварити се. Да бисте то избегли, користите посебне растезљиве шине. Користите наоштрени резач за сечење четке. Такође је пожељно да се место сечења третира парафином. То ће га заштитити од исушивања и инфилтрације бактерија.

Начин чувања грожђа на зеленим гребенима

У грмљу одаберите најлепше и најзрелије гроздове, по могућности изнад тла. Ови кластери су одсечени од стране сецатурер заједно са делом излаза, тако да је један интернодус ускладиштен изнад тачке монтаже, а испод - сегмент дужине не мањи од
15 цм Зрна су пажљиво очишћена и пребачена у складиште. У остави постављају доње крајеве изданака у боце воде, које се фиксирају под углом тако да се гроздови слободно спуштају. У сваком посуди са водом, морате бацити неколико таблета активног угља или мало соли, тако да се вода не поквари. У процесу складиштења, повремено уклањати труле бобице и постепено сипати свјежу воду.

Начин чувања грожђа на сувим гребенима

Грожђе се реже малим комадом родитељске лозе - на 3 - 4 цм, бирајући најбоље гроздове. Направите самозатежућу петљу од јаког конопа, причврстите је око базе грозда и одложите припремљено грожђе одвојено у спремиште за чврсте шине са клинчићима. Или лежати у решеткастој кутијиобложене чистом сламом. Приликом складиштења потребно је пратити очување бобица и правовремено уклонити трулеж.

Начин чувања грожђа у кортикалном праху

Најбољи и ољуштени гроздови чувају се у кади капацитета 15 - 20 литара, покривени сувим и чистим кукурузним прахом. На дно се сипа слој од 8 - 10 цм, који затим сипа слој грожђа, затим поново слој праха, затим грожђе и друго. На овај начин складишти се грожђе 8 - 9 месеци.