Какав сухозид је потребан за плафоне у кухињи

Када се одлучите за поправке у кухињи, морате почети са избором материјала. Данас већина људи више воли да праве суве зидове. Овај материјал омогућава стварање јединственог ремек-дела на плафону.

Ако се поправке обављају у кухињи, онда избор материјала мора нужно бити заснован на потребама ове просторије. Добар сухозид има неопходна својства да задовољи све захтеве кухињског простора.

карактеристике простора

Кухиња, као и купатило са тоалетом, има своје специфичне захтјеве, који би требали одговарати материјалу који се овдје користи. Листа таквих захтева укључује:

 • добра отпорност на високу влажност;
 • материјал мора да издржи оштре промене температуре;
 • трајност и трајност;
 • могућност примене на површинску обраду у облику керамичких плочица, водоодбојних боја или тапета.

У складу са овим захтевима, суви зид је више него погодан.
Обрати пажњу! Кухињи је потребан посебан тип сухозидних плоча које задовољавају горе описане захтјеве.

Одлазак у ред

Прије одабира сухозида за строп у кухињи према његовим својствима, потребно је одабрати слова на мјесту њиховог одредишта.
Тренутно су суви зидови, зависно од њихове намјене, подијељени у сљедеће типове:

 • зид;

 • лучни;

 • Плафон.

Сви листови имају карактеристична својства,који дозвољавају да се материјал користи на одређеним местима.Разлике су у великој мери тежина листова, као и њихова флексибилност.
Као што можете видјети из наслова, плафонске плоче треба користити за плафон у кухињи.
Наравно, у присуству једноставног дизајна плафона, може се користити и зидни зид. Међутим, за гломазније и вишеслојне уређаје, потребан је само тип стропа, јер ће тежити много мање и неће преоптеретити цијелу структуру. Да, и слова на стропу ће бити много боље.

Одређен типом сувог зида

Гипсана жбука, као један од типова завршних материјала за унутрашње радове, има неколико типичних варијанти са различитим својствима. Различита слова су прикладнија за различите просторије.
Данас је могуће купити сухозидом следећих типова:

 • стандард. Таква слова се користе у просторијама у којима постоји нормална микроклима;

 • је ватроотпорна. Овај материјал треба користити у просторијама у којима постоји опасност од пожара и суха микроклима;
 • успоривач пламена. Овај материјал има својства отпорна на влагу и ватросталне особине. Због тога се може монтирати на плафон или зид у просторијама у којима је сува и влажна микроклима;
 • отпоран на влагу.Овај тип је погодан за уградњу у просторијама у којима превладава влажна микроклима, као и карактеристичне оштре капи температурног режима.

На основу којих просторија се користи сваки специфичанврста сухозида, лако је одредити који материјал је потребан за плафон у кухињи. Наравно, ово је отпоран на влагу. Он ће бити бољи од других писама да се носи са својим директним дужностима.

Треба напоменути да се суви зид отпоран на влагу разликује од три друге врсте компоненти које су дио језгре жбуке. У производњи сувог зида отпорног на влагу, додају се специјални анти-гљивични додаци који додају језгру гипса и који извана прерађују слојеве картона. У овом случају, листови се израђују помоћу импрегнираног картона.Због тога, на плочама, након спољне обраде са антисептичким средствима и дубоким пенетрацијским прајмером, неће се појавити плијесан или гљивице.
Осим тога, гипс у свом саставу садржи грануле силикона. Они омогућавају материјалу при високој влажности да одржава неутрално окружење и не реагује са влагом.
Међутим, упркос томе, стручњаци препоручују да се не склизне како би се направила додатна завршна обрада, која може да делује као баријера између сухозидних плоча и мокре микроклиме просторије.
Који третман је најбоље користити када је у питању завршна обрада стропа у кухињи? У овој ситуацији, сухозид, након полагања шавова са серпианком и китом, може се третирати водоодбојном бојом. Ово је најрационалнија и најраспрострањенија верзија екстеријера. Боја ће вашем плафону дати свијетлу боју и омогућити да истакнете њене коврчасте елементе у различитимнијансе или боје.

Много рјеђе, суви зид у кухињи се лијепи посебним водоотпорним тапетама.
Због својих својстава отпорних на влагу, такав суви зид ће дуго остати у кухињи и остат ће прекрасан цијело вријеме.

едге оптионс

Ако је потребан тип сухозида, као и његова основна својства, онда смо открили још један аспект сухозидних плоча - ивице - остаје нејасно. На ово питање ће вас на крају питати продавац грађевинске радње када сакупите потребан материјал за формирање плафона у кухињи.
Гипсане плоче могу имати следеће типове ивица:

 • равна ивица или ПЦ. Намењен је за суву монтажу, која се изводи без спојева. ПЦ је погодан за израду вишеслојних плафона при изради унутрашњег слоја;
 • грациозан руб или свемирски брод. Таква слова у завршној обради захтијевају причвршћење специјалне армирајуће траке (серпианки). Већ преко лепљене траке, све спојеве треба науљити китом и брусити брусним папиром;
 • заобљени руб или ЦЛ. Ова ивица вам омогућава да формирате фуге без употребе траке за појачање. Овде се спојеви могу одмах обрадити китом;
 • грациозна и полукружна ивица или шљива. Приликом наношења плоча са таквим рубом, потребно је почетно третирање спојева арматурном траком. После тога, неопходно је поставити пуњач свих спојева и места за завртање.

Најчешће се користи за завршну обраду стропова у кухињи која се користи сухозидомслова са ивицом ПЛУК или КЦ. Присуство таквих ивица омогућава максимално уједначавање нивоа стропа и израду свега тако да је простор између плоча готово невидљив.
У сваком случају, избор руба треба да се заснива на ономе што ће уређај имати изграђени плафон сухозида, као и на коначном дизајну целокупног дизајна. Тек тада ћете у својој кухињи моћи створити не само лијепе, већ и висококвалитетне плафонске пресвлаке.

Хајде да сумирамо

Сходно томе, да би се у кухињи изградио вишеразински плафон, потребно је користити сухозидом отпорно на влагу на стропу, која има ивицу КК или ПЛУК. Плафонске плоче у овој ситуацији ће бити најбоља опција, јер је њихова тежина много мања од зидних панела, а дебљина ће бити само 9,5 мм, за разлику од 12,5 мм за стандард. Његова примена ће омогућити ублажавање целокупне структуре и коришћење фигурираних елемената на њој.
Обрати пажњу! Да би се повећала чврстоћа вишеслојне конструкције може се постићи сакупљање крутог оквира, уз додатне закрпе цијеле радне површине.
Са једноставним таваницама на једном нивоу, могу се користити и стандардни листови материјала, јер дизајн пројекта не захтева значајно оптерећење на плафону.
Без обзира на сложеност планираног плафонског уређаја, увијек је потребно одабрати само плоче отпорне на влагу. Само тако ваш плафон ће служити вјери и истини дуги низ година, чувајући непромијењен првобитни изглед.