Научите да измерите ниво буке у вашем стану

Живот у модерном граду претвара се у место константне борбе са различитим иритантним факторима, а једна од њих је стална бука. Звукови аутомобила, бука грађевинске опреме, сирене специјалних машина, зујање фабрика, фабрика и још много тога. Како се сакрити од свега овога?

За многе људе ово је њихов стан. Овај ограничени простор се доживљава као нетакнута територија гдје се сватко може осјећати сигурно и издвојено од свега што иде изван зидова. Али је ли то стварно?

Бука продире кроз стан кроз зидове, стропове, прозоре и балконе и борба против ње је важна мјера.Загађење од буке данас је један од недостатака градова, што доводи не само до смањења перцепције живота, већ може довести и до одређених здравствених проблема.

Када укупна разина буке премаши одређене хигијенске захтјеве, то може имати негативан утјецај на слух и на ментално стање станара. Због тога се буци загађења стамбених насеља посвећује већа пажња. Развијене су посебне норме дозвољеног нивоа буке. Шта овај концепт укључује у себе? Поставља се питање: како мјерити ниво буке у стану? Ниво буке у стану није могуће самостално мјерити.

Дакле, дозвољени ниво буке, односно ниво на којем не пати опште стање свих система људског тела, а не доживљава нелагоду и промену у перцепцији околног света.

Као што се може видети из ове дефиниције, ако ниво буке премаши експериментално доказане цифре, то је у великој мериутиче на функционисање свих система, доводећи до повреда у њиховом раду, ау будућности може чак изазвати одређене болести.

Један од најосетљивијих система људског тела на неприхватљив утицај буке је централни нервни систем (централни нервни систем). Прво опажа овај напад, и на крају крајева, сви други системи почињу пропадати у свом раду.

Како се то дешава, током дана уочавамо много стресних ситуација, а затим у вечерњим сатима, одмарајући се ноћу и ноћу током спавања, обнављају се сви системи организма жртава током дана. А ако се у овом тренутку људско тијело не може одморити, јер осјећа још један стрес узрокован прекомјерном буком, долази - узнемиреност, која је узрок разних болести и обољења. Ниво буке је неопходан.

Ниво буке за стамбене објекте, у зависности од доба дана

Бука у децибелима се мери (измерена у овим јединицама, јединица за мерење звучног притиска - паскала).Такодје је потребно измерити интензитет буке:

 • Од 07:00 до 23:00 х, ниво буке треба да буде еквивалентан четрдесет децибела, при чему максималне вредности не смеју бити више од педесет пет децибела.
 • Од 23:00 до 07:00 час, ниво буке треба да е еквивалент на тридесет децибели, при {то максималните вредности не треба да изнесуваат пове} е од ~ етрдесет пет децибели.

Врсте буке у зависности од извора

 • Спољна бука. Извори су: возила, индустријске фабрике и фабрике, изградњаобјеката, звучника и још много тога.
 • Унутрашњи бучни звук. Разлози за овакву врсту буке су вентилација, лифтови, пумпе система гријања, канализациони систем и тако даље.
 • Хибридни бучни звук. У овом случају, извор буке су различити простори смештени у стамбеној згради или у непосредној близини: продавнице, канцеларије, кафићи и ресторани итд.

Како се носити са прекомјерном буком.

Отклањање извора буке из околине је готово нереално ако не промените место становања. Могуће је да се унутрашња бука у извесној мери сузбије, али да се њихов утицај у потпуности елиминише, тако да је најбоље решење да се укупни ниво буке сведе на прихватљиве границе, што ће значајно смањити штетне последице по здравље људи.

Потребно је утврдити стварни ниво загађења ваше просторије.Али поставља се питање: како то урадити без коришћења средстава? једноставно:

 • Ако је бука интерна и производи комуникацијску опрему у вашем дому (лифт, систем за одвод, одвод, гријање и вентилацију), најбоље рјешење ће бити да се примијени на компанију која управља вашим стамбеним објектима. Тада ће морати да пошаље и исплати стручњаке у једној од сертификованих компанија као одговор на вашу жалбу, која ће одредити степен буке у вашем стану и упознати вас са резултатима. Тако јеАко се, према резултатима инспекције, утврди да ниво буке у вашој соби премашује дозвољене стандарде, а његови извори су унутар стамбеног објекта, онда је друштво за управљање дужно да минимизира њихову штету до дозвољених граница. Али ако ова компанија не предузме никакву радњу у разумном року, онда се морате обратити Роспотребнадзору или чак државном органу за надзор поштовања закона (тужилаштво). У том случају, поновљена мјерења ће бити извршена у оквиру санитарно-епидемиолошког прегледа, биће извршена бесплатно и по завршетку ће бити обавијештени. Ако се резултат испитивања потврди присуством неприхватљивог нивоа буке у вашем стану, стручњаци ће пронаћи његов извор, а компанији која надгледа вашу структуру биће издата уредба о мјерама за смањење буке у санитарне и епидемиолошке стандарде. А такође и одређене услове у којима треба да обавите одговарајући посао. Важно је запамтити да по завршетку испитивања и на основу његових резултата, можете написати изјаву суду, тражећи од вас да надокнадите штету уз релевантне доказе.
 • У погледу постојања нормативних и законских аката који се односе на постављање других објеката у стамбене зграде, било да се ради о продавницама, ресторанима, радионицама итд. Постављање ових објеката је дозвољено само ако степен буке коју производе не прелази дозвољене стандарде. У случају обрнутог могуће је уСудска наредба за елиминисање узрока буке, односно затварање продавнице, ресторана или неког другог објекта. И стављање објеката индустријске производње у објекте стамбеног фонда је строго забрањено.
 • Ако је узрок прекомерног звука бучних звукова спољни фактори, морате направити исте кораке који су били обухваћени ставком број један. Истовремено, санитарно-епидемиолошка експертиза треба да истакне оне узроке буке, који тачно превазилазе дозвољени праг буке, што није увек реално, али је прихватљиво. Али чак иу овом тренутку, уклањање узрока гласног звука обично се не чини реалним, јер преусмјеравање прометних токова или мијењање жељезница вјеројатно неће бити нитко због огромних трошкова повезаних са сличним активностима. Међутим, могућа опција је када ће градске власти предузети неопходне мјере за смањење буке загађењем инсталирањем објеката за смањење буке и изолацију од буке у стамбеним зградама. Могуће је да ће у ту сврху бити потребно поднијети захтјев суду, који ће имати резултате испитивања. Ако је узрок гласног звука индустријска компанија, зграда или појачало звука које преводи рекламне програме, онда надлежни органи могу захтијевати од њих да подузму одговарајуће мјере за смањење буке.
 • У случају извора буке, у њему су сусједивођење санитарно-епидемиолошког прегледа ће вам бити ускраћено. У борби с њима, помоћи ће вам агенције за спровођење закона, у којима треба да се пријавите на релевантну изјаву.
 • Постоје и други моменти у којима ће вам бити ускраћена стручност у одређивању нивоа буке и њеног извора:
  • када бучни звук долази од феномена који су природни или случајни.
  • извор бучних звукова, краткотрајне сигнале аутомобила, пожара или протупровалних аларма.
  • Бучан звук је повезан са непоштовањем поретка друштва, у стамбеним зградама и местима која им леже, као последица деловања појединаца.
  • појаву неприхватљивог бучног звука као резултат масовних догађаја, укључујући штрајкове, као и вјерске обреде.
  • ако извор буке није редован поправак и грађевински радови, мјере за елиминисање резултата несрећа, као и чишћење улица.

Овај чланак би могао одговорити на питање: како измјерити ниво буке у вашем стану.