Када копати љиљане за трансплантацију?

Искусни цвећари препоручују копање љиљана за трансплантацију сваке године. Пресађивање ће помоћи да се очува разноликост, расцветање раскошно. Моћи ћете формирати нове цвјетне гредице и борити се против непотребних корова.

Љиљани из источних група и ОТ-хибрида током сезоне практично не формирају дјецу, такве сорте не морају се пробавити.

Стога, када купујете нову варијанту љиљана, питајте продавца којој новој фабрици припада. Тада ће вам бити лакше да одлучите када ћете копати љиљане за трансплантацију.

Како копати љиљане за трансплантацију

Од искусних узгајивача цвијећа, можете чути различите погледе о томе да ли треба резати љиљане када копају луковице, и да ли је уопће вриједно припремити биљке за зимовање. Разговарајте са савјетима скептично, вођени здравим разумом и провјерите информације које чујете. Тада ће грешке у култивацији љиљана омогућити много мање.

Како копати љиљан:

 • Љиљани из земље гнијезда луковица бере се са претходно изрезаним стабљикама.
 • од жаруља пажљиво скупља земљу;
 • свака жаруља се пажљиво испитује на присуство оштећених или покварених корена, суве љуске;
 • Све луковице се перу текућом водом;
 • за дезинфекцију, лук се ставља у раствор мангана или карбофоса;
 • након сушења у хладу, сијалице су спремне за складиштење.

Препоручује се да жаруља буде омотана обичним шумским маховином - штити је.

Приликом пресађивања љиљана

Многи људи мисле да је трансплантација боља у прољеће или јесен, али у ствари оптимално вријеме је мјесец коловоз све док стабљика још није жива.

Још једна ситуација у којој можете пресадити љиљане, а не чекати чак и август - ако се стабљика појавила смеђе мрље, па чак и ако још има цвијећа. У овом случају, тренутно копање, резање стабљике и третирање сијалице могу спасити биљку - а наредне године поново ће се радовати цвећу. Ако је дно нестало, немогуће је сачувати сијалицу, само је бацити.

Када копају љиљане за трансплантацију

Без обзира на сорте љиљана, луковице се само копају након што је стабљика умрла. Ови термини дају вртларима посебну пажњу на очување чистоће одређене сорте. За сваку варијанту љиљана постоји временски оквир:

 • 15. - 20. август (хибриди АЗ и Ла);
 • 25. - 30. август (ОТ - хибриди);
 • 01. - 05. септембар (оријентални хибриди).

Ако касните са слијетањем и пресађивањем, можете га посадити када је температура у врту око нуле, али је у исто вријеме врло добро сакрити слијетање.

Ако преносите сијалице неколико дана касније или раније, неће бити посебне разлике за биљку.

Ако је земља већ замрзнута и снег је почео да пада, али још увек нисте засадили љиљане, замотајте их у новине или дебели папир, и ставите их у фрижидер, у грану воћа и поврћа током целе зиме.

Знајући при копању љиљана за трансплантацију, цвјетање ваших биљака може бити богато и сачувати ријетке хибридне сорте.

Начинискладиштење сијалица љиљана

Приликом избора места за складиштење зими потребно је узети у обзир следеће услове:

 • мјесто треба бити умјерено влажно, иначе жаруље могу пресушити. Када прекомерна влага повећава ризик од прераног клијања и пораза од разних врста трулежи.
 • у складишту треба да буде од 0 до 3 степена топлоте, при вишим температурама садница ће почети да расте, што негативно утиче на квалитет, а при нижем ризику од смрзавања.
 • складиште треба проветравати, неопходно је обезбедити приступ ваздуху.

Тек након што сте обрадили садни материјал и покупили одговарајуће место, можете почети да постављате сијалице за складиштење до пролећа.

Љиљани се могу складиштити само на температури од 0 до 5 степени. Раст биљака на овој температури успорава, а сами корени се не смрзавају. Ако сте купили шпинатске сијалице које их више не замрзавају. Они имају повећану осјетљивост на оштру промјену температуре.

Недостатак фрижидера је што складишти безброј различитих производа. Неки плодови емитују гас (еитилиен), што отежава дисање љиљана.

Ако нема места за саднице у фрижидеру, можете га користити за чување у подруму или подруму. Али такве варијанте су класификоване као ризичне, јер температурни услови у подруму и подрумима нису стабилни.

Љиљани се могу оставити за зиму у гаражи, лођи, на балкону.Тако се корени формирају у картонским контејнерима, термопаровима или контејнерима са добром топлотном изолацијом. Дебљина изолације мора бити израђена тако да материјал за слетање без сметњи може да преживи не само дуготрајно хладно, већ и јак мраз од 30 степени. У просторији за складиштење контејнера са сијалицама проверите да ли постоји топлота од пода у близини зида куће. У сунчаним данима у стакленим површинама, температура може порасти, што може довести до клијања цвијећа.