Када жетати спанаћ

Корисна својства шпината су добро позната - ова биљка враћа снагу, подиже витални тон и ублажава многе болести.

Кратак опис спанаћа

спиназие норес

Шпинат - биљка са ниском брзином, зељаста травната са округлим или језерским сочним листовима, сакупљена у утичницама. Ова биљка је отпорна на хладноћу, која толерише мраз до -6 ° Ц, захтевајући плодност тла и влагу. У условима дугог светлосног дана, суво и топло време губи робне квалитете, формира цветне изданке. Семе проклија на + 4 ° Ц, најповољнија температура за раст биљака - +15 ° Ц. енергије Посебно се препоручује женама, дјеци и адолесцентима. Што се тиче тежине, спанаћ је међу поврћем богатим хранљивим састојцима. Под природним условима може се наћи у Азији, Европи и Сјеверној Америци.

Дом ове културе је Персија. Проширио се широм света и постао је веома популаран. Данас се, као и раније, користи за припрему различитих јела. Нанесите га иу медицини.

Услови и технологија за сакупљање спанаћа

Велике фарме са специјалним шпинатом се не бере, а берба се бере једном. На потпуно другачији начин, вртлар који узгаја шпинат на свом кревету може наручити усјев.

На почетку зимске садњеСептембарски производи се добијају почетком маја, са раним данима - средином и крајем маја, у лето (у неколико наврата) - у јуну - августу, касно (у августу) - у октобру.

Крутост зеленог спанаћа, како кажемо техничким параметрима, долази након појаве степеница у 32-37 дана.

Немојте чекати док листови шпината не буду груби и стабљике се формирају. Млади листови су сочнији и богатији витаминима. Ако се појавила стабљика, листови не постају погодни за употребу. Када 9-12 листова расте у испусту, биљка сазрева, може се очистити.

Боље је то радити ујутро или увече, јер у сунчаним данима на високим данима листови спанаћа брзо блиједе. Рок за жетву спанаћа је појава матичних ћелија. Након тога, хранидбена вредност усева је драстично смањена. Лишће шпината се не мора раставити, већ се разбити да се биљка не оштети. Али ако је спанаћ посађен густо, а његове утичнице међусобно ометају раст, онда се младе биљке разрјеђују и користе у храни. Не препоручује се чишћење зеленила и након кише: влажни листови за вријеме транспорта и складиштења могу се оштетити, због тога се смањује квалитета производа или се уопће не може користити. Биљке се извлаче коријењем или сечују на нивоу доњег лишћа и слажу у једном слоју у крутом контејнеру - кутијама, корпама - коријенима (петељкама) према доље.

Постоје два начина за чишћење зеленила: континуирано и селективно. Са чврстом жетвом, биљке се извлаче из корена, земља се тресе од њих, жута се уклањаи оштећени листови и стављени у кутије или кошаре у једном реду са коријењем према доље. Производи се превозе скривени, боље у фрижидерима. За селективно чишћење одредите најразвијеније биљке и пажљиво одрежите лист коријена розете близу тла, на нивоу доњег, тако да се не распадају, без оштећења преосталих биљака. Метода селективног сакупљања вам омогућава да продужите рок трајања спанаћа.

Приликом жетве завршне сетве, препоручује се да се први лист прекине. Тако су биљке мање загађене, а коријени остају у земљи, настављајући свој благотворан учинак на тло.

Део биљака се може оставити да производи семена. Треба имати на уму да је спанаћ двоглави биљка: постоје узорци стаменских и крушке, потребно је оставити и оне и друге. Након опрашивања, мушке биљке ће се ускоро осушити, а жене ће расти до зрелих семена, који се налазе у малим групама дуж врха стабљике.

Методе складиштења шпината

Због високог садржаја протеина, листови спанаћа нису погодни за дуготрајно складиштење. Користи се на дан прикупљања.

Један од начина за складиштење шпината је да га ставите у емајлирану посуду. Ако су листови суви и прилично свежи, онда се могу ставити у таву и чврсто затворити поклопцем. Капацитет треба поставити на тамно и хладно место. У овом стању, спанаћ може остати свеж неколико дана. Додајте течност или додатне састојке у овом случајуније вредно тога

Пошто спанаћ није подложан дугом складиштењу у свјежем облику, он се суши, чува или замрзава.

За дуготрајно складиштење, спанаћ је замрзнут, осушен, конзервиран. За замрзавање је погодан као свеже зеленило, бланширано или дробљено да би се направио пире кромпир. За замрзавање свежих зелених листова потребно је испрати, осушити, затим исећи, пресавити у пакет или посуду и ставити у замрзивач. Исто се може урадити и са бланширањем од спанаћа. Дезинфиковани спанаћ (ако је потребно) може се чувати у фрижидеру на температури од 1-2 у пластичној врећици 7-10 дана. Да бисте то урадили, боље је користити дебљину филма од 30-60 микрона.

За сушење, зеленило се кува на исти начин као и за замрзавање, поставља се само на папир или лист, ставља се на сухо потамњено место, где се одвија процес сушења. Многе кућевласнице практикују такав начин жетве као сољење или конзервирање. У оба случаја, спанаћ задржава своју интензивну зелену боју и корисна својства.

Складиштење са соли - древни метод који се користи за многе производе, може се применити на спанаћ. Чисте плоче се секу на траке или руше на комаде, а затим се наслагају у посуду, посипају се со. На килограму зелених летака треба да узмете трећину чаше велике кухане, а не јодиране соли. Како стављате спанаћ, он се мора снажно испразнити.

Одрежите лишће и одмах га помијешајте са соли у великој здјели, а затим их напуните посудом. Банка треба да буде чиста,стерилисан Нарезан са спанаћом од соли се складишти на хладном месту 1-2 месеца.