Намена и врста степеница за ужад

Лествичаста ужад је неопходна у спусту у подруму или успонима до одређене висине. То је такође успех за спасиоце и ватрогасце, а за децу ће постати узбудљива играчка. Такве степенице су неопходна и погодна ствар у привреди, што ће свакако бити корисно. Истовремено, потребно је минимално простора. Понекад се такве степенице користе чак иу унутрашњим елементима. Са становишта такве науке као што је физика, такве степенице су сигурне, јер је чвор на који су спојене веома издржљив. Ако желите, можете га и сами направити.

Лестве за ужад за децу

Као што је већ поменуто, лестве за ужад могу постати одличан алат за игру. Заузврат, такве степенице се уграђују и на дечја игралишта, која за децу чине неку врсту атракција. Уосталом, игре не долазе с дјецом до времена!

Лестве за ужад за дете не само да ће постати одличан начин да се проведе неко време, већ може послужити и као симулатор

Наиме, могуће је:

 • Забавите се уз лестве за ужад;
 • Користите степенице као симулатор за развој дјетета.

Осим играчака, степенице ће послужити као добар симулатор, који ће ојачати дјечје мишиће и кости, допринијети развоју вестибуларног апарата и реакције. Може се инсталирати у близини шведског зида, гдје ће обављати функцију инвентара (као готов спортски комплекс), као и прстенове и ужад.

Дијете га може слободно користити за било коју вјежбу, или за вријеме топле сезоне, може се објесити на свјеж зрак, као атракција, или користити као бар.

Јаке лестве за ужад

Као што знате, понекад свако добро треба чишћење и побољшање. Да би се спустили до рудника, то је само да ћемо имати прилику да имамо лестве за ужад. Испрва, чини се да потреба за спуштањем бунара у шахт није тако велика, али то није сасвим случај. На пример, чак и када је дизајн инсталиран релативно недавно, јавља се потреба да се ланац разбије или да је страни предмет пао у бунар.

Погодно је користити велике преносне љестве када је бунар релативно плитак, у другим случајевима је боље користити љестве за ужад.

Ако одлучите сами да направите лестве за ужад, онда у ту сврху морате одабрати висококвалитетно и практично уже

За ужад користити поуздане, добре чврстоће, ужад.

Кораци се могу извести корацима:

 • пластика;
 • од дрвета;
 • од метала;
 • Из ужета.

Без степеница, немогуће је сервисирати извор воде и спустити се неколико метара дубоко у рудник. Поред тога, степенице за ужад могу бити направљене за себе. Ако направите степенице од дрвених материјала, боље је користити заштитну опрему, тако да производ траје дуже.

ЛАН: спашавање ужади за степенице

Такве степенице играју значајну улогу у спашавању људи. Може битикористи се за спашавање особе из дубина рудника, за грађевинске радове, као и за екстремне спортове. Један од модела спасилачке љестве је ЛАН 10. Не достиже више од 10 м дужине.

Предност лествице за спасавање је у томе што је карактеристична по малој тежини и једноставној структури

Спасилне степенице имају опште прихваћене параметре:

 • Оптерећење - не више од 360 кг;
 • Пречник ужета је 0,8 цм;
 • Ширина шипки - 35 цм;
 • Дебљина фазе - 3.2 цм

Спасилачке степенице могу се користити и за евакуацију, али је потребно знати да удаљеност између људи на степеницама не би требала бити већа од 2 м. Истовремено се не може евакуирати више од 4 особе.

Предности таквих степеница су: његова мала тежина, која омогућава брзу измјену подручја евакуације, може се и фиксирати на елементе конструкције зграде, а посебна опрема захтијева потребна средства за фиксирање и професионалну помоћ.

Лествичасте лестве за безбедно гашење пожара

Лестве за пожар, попут спасилачког чамца, користе се за евакуацију људи у пожарима, за хитне случајеве, за пењање на велике удаљености, за бијег од опасних зона високих висина. Уз степенице се налази и карабинер, чекић (како би се разбило стакло) и торба. Такве мердевине су направљене од незапаљивих материјала (прекривене су заштитном композицијом) и достижу дужину од 5-19 м

Пре коришћења степеница у случају, потребно је провести тест.

Проверите да ли су лестве за ужад издржљивекоришћењем специјално припремљених тестова

У току испитивања на крижићима и ужади каблова, детектује се снажно статичко оптерећење. Степенице су суспендиране, а терет је фиксиран на средину најнижег степеница. Ако након тестирања не утичу на детаље степеништа, онда се врши документ о резултатима теста. Касније, након завршетка провјере, овај резултат се уноси у одговарајући акт.

Ако су резултати инспекције незадовољавајући, онда се напомене у акту са препорукама, као и време за даљу верификацију. Сама степеница се искључује.

Како се оцењује стање конструкције:

 • Процена изгледа: присуство или одсуство деформисаних делова, оштећена подручја;
 • С обзиром да су причвршћивачи и саставни делови повезани - њихова поузданост;
 • Присуство оштрих ивица, детаља који могу бити штетни;
 • Стабилност пројекта, ако пада (лоше фиксиране, оштећене карабине), онда, према томе, његово стање не задовољава сигурносне захтјеве.

Чворови за лестве за ужад

Лестве за ужад често се користе на бродовима. Мреже са конопцем су постављене на брод и служе као лифт за јарбол. Користе се и за опремање пењача, ватрогасаца, спасилаца.

Лестве треба да буду прилично поуздане и сигурне. То су чворови који причвршћују прелазе за уже.

Да би степенице за ужад биле јаке и издржљиве, морате научити како да правилно плетите сетове за плетење,који су фиксни попречни пресеци

Постоји неколико начина да се приложи:

 • Уз помоћ чвора "констриктора";
 • Уз помоћ "осам" чвора;
 • "Бурлатска петља" - морски чвор.

Чвор "констриктора" - почети да плете степенице уз помоћ чвора "констриктора", потребно је припремити пресеке: повлачити се са ивице сваког пресека од 5-7 цм, и правити мале резове (продубљивање). То је учињено како би се осигурало да се уже не "вози" у једном кораку касније, те да ће саме степенице бити много јаче. Пре плетења самог чвора, потребно је обрадити ивице ужета тако да се не почне растапати током употребе, а тек онда везати конопац који се сам затеже.

Чвор "Осам" - припремни рад се састоји у томе да се на истој удаљености од сваке ивице степена избуши рупа. Рупе би требале бити нешто веће од промјера ужета, а руб, као иу првом случају, требао би бити разрађен. Тренирамо чвор "осам", а затим уђемо у конопац у отвор на бини. Исти корак треба да се фиксира у исправном положају, затим се направе две петље помоћу којих повезујемо чвор.

"Бурлатска петља" или "морски чвор" - неће бити прелаза. То је конопац који ће служити степеницама наших степеница. Међутим, овај метод захтева неке вештине - способност да плете чворове.

Врсте степеница за ужад (видео)

Придржавамо се одређеног реда плетења: уврћемо уже тако да нешто изван њега подсећа на осам. Затим доњи део петљеизвуците, после чега се формира круг, где се горњи део петље протеже касније, тачно онај који личи на осми. Тада је чвор потпуно затегнут. Дакле, можете направити потребан број чворова.

Добри лифтови и спустови!