Жути зимски чешњак шта да се ради него да се полира

Тешко је замислити идиличну парцелу без корита чешњака. Већ дуги низ година, људи користе бели лук у храни, ефикасно се користе као лекови, а да замене своје јединствене особине неће моћи једну биљку.

Међутим, да би се добила добра жетва, није довољно једноставно засадити зубе чешњака у земљу. Чак и поред чињенице да је чешњак непретенциозан у расту, његово зеленило може да се разболи и пожути, што негативно утиче на раст главе.

Зашто жути зимски лук у прољеће

Бели лук је поврће, популарно у готово свим светским кухињама. Ово се лако објашњава његовим специфичним светлим укусом и богатим корисним супстанцама у композицији. Једе се сирове, зачињене месом, салатама и још много тога. Можете јести не само луковице, већ и лишће чешњака. Због тога је веома несретно ако су жуте, суве и умиру. Један од првих узрока таквих проблема је проблем усјева чешњака.

Како залити зимски чешњак тако да не секса

Веома чест узрок жутила перја биљке у пролеће је недостатак азота у земљишту, нарочито у зимским сортама засађеним у новембру-децембру. И обично такво ђубриво није укључено у јесен, јер се испере са земље до пролећа. Стога, ако се суочите са задатком полирања, ако је зимски чешњак жут, онда је добро решење да нахраните азотно ђубриво или хумус разблажен у води.

Очување зимског белог лука у пролеће

Потрошња зимског чешњака се понавља три пута у пролеће:

Први путпровести недељу дана после топљења снега. Прво облачење у овом тренутку служи као стимуланс за раст зелене масе биљке. Претпоставимо да се додаје уреа или уреа.

Време другог храњења - 14 дана након првог. Сада зимски бели лук треба да једе фосфор и калијум, јер долази време када се формира глава. Ове компоненте се не распадају брзо, стога се ђубриво за зимски чешњак уведе унапред у облику раствора.

Трећи пут је зимски чешњак зачињен почетком јуна. Ово није сасвим рано пролеће, али се ова одећа сматра трећим пролећем. Сада је важно осигурати да биљка не добије азот. Иначе ће почети пуцати, а велике главе неће створити културу. Добро је хранити зимску биљку у пролећном пепелу као калијумово ђубриво. И то раде током треће сезоне храњења.

Када је боље засадити бели лук у пролеће или јесен

Већина анкетираних вртлара ради исто, јер ће висок принос бити само у зимском чешњаку. Ако нисте успели да га посадите на јесен, још увек имате прилику да то урадите у рано пролеће. Наравно, пролећни усев чешњака разликује се од зиме. Али то није главна ствар, јер са почетком пролећа имаћете много посла у башти, а време, као и увек, није довољно за све. Зато је пожељно да се овај део посла не одлаже у пролеће, а најбоље је садити чешњак на јесен.

Када се сади зимски бели лук у земљишту

Пракса садње чешњака у првој деценији новембра је опасна, нарочито у годинама након тогаране и хладне зиме, када значајан део зуба, који није успео да се укорени, умре.

Ако дио зимског чешњака не падне на јесен и када су луковице добро очуване, може се засадити у прољеће. Успех култивације зависи од својстава сорте или локалног облика, као и од температуре складиштења и датума слијетања.

Већина зимских сорти у случају пролећног засађивања творе једношаљку. Неки формирају луковицу, подељену на зубе, али мање, као код јесењег слетања, и један зуб. На зубима жаруља издвајају се више у случају хладног складиштења при температурама од -5 до + 4 ° Ц и најранијег слијетања.

Касна садња доводи до масивног формирања једног штапа, а складиштење током зиме на собној температури може узроковати вегетацију биљака до касне јесени, али обично без стварања луковица.

Да ли треба да намочим чешњак пре садње

Немојте намакати бели лук за садњу у јесен. Ова процедура је намијењена најранијим клијавим биљкама, а чешњак за зиму није потребан и само ће оштетити или довести до чињенице да је цијели усјев једноставно изумро. У јесен, земља је прилично влажна и то је довољно да имају корење у чешњаку.

Са слијетањем чешњака на јесен боље, наравно, не одлажите. Неопходно је посадити у рану јесен и посадити боље главе.

Али што се тиче намакања чешњака (чешњака чешњака) прије садње, још је најбоље да се проведе ова процедура како би се избјегла труљење и нежељене болести.

Штеточине и болести чешњака је још један разлог за његову жуту боју

Говорећи о штеточинама и болестима које узрокују појаву жутог лишћа у многим врстама чешњака, не можемо не споменути сљедеће:

Фусариоза је гљивична болест која се развија због прекомерне влаге на прилично високој температури ваздуха, густог тла и недостатка исхране биљака; Неодговарајућа пепелница - болест која погађа биљке које расту у условима високе влажности и релативно високих температура ваздуха; Лук лук - штеточина која удара лишће чешњака; Матичне нематоде - штеточина црва, способна да дуго живи у земљишту и полаже јаја унутар биљке.

Замрзавање зимског белог лука

Разлози. Појављује се у пролеће са обрнутим пролећним мразом. Степенице чешњака могу издржати краткотрајни пад температуре на -2-3 ° Ц. Ако је смрзавање јак и дуг, онда су листови замрзнути. Поред тога, чешњак је веома осјетљив на нагле промјене температуре. Пелин се може замрзнути када је разлика између дневне и ноћне температуре преко 14-15 ° Ц. Фрост оштећује биљке у фази степеница и на почетној фази раста петељке.

Знакови штете. Листови жути, губе еластичност, нестају. Ако је замрзивач заробљен са стабљиком, онда он добија жуто-зелену боју, спољашња тканина, заједно са доњим лишћем, постепено се суши.

Препарати за имунитет белог лука

Након разматрања свих разлога и одлучивања зашто жути листови чешњака у пролеће могу да се ураде у овом случајупретпоставити - разумјети имунитет биљке, помоћи му да се прилагоди након неуспјелог зимовања.

Производи органске пољопривреде су се одавно показали бољим, а употреба "Еко-берина" или "НВ-101" може обновити еколошку равнотежу и имунитет биљака.

Након растварања средстава у води, у складу са упутствима за лијекове, кревети могу бити и полирање и спреј.

Спречавање жутог чешњака

Профилакса болести чешњака је исправан развој плодореда. Култура се сади на старом мјесту не раније од 3 године. За то време, споре бактерија и гљива у земљишту губе своју штетност.

Још једна превенција хлорозе је исправна агротехника, јер узрок жућења може бити озбиљан прекршај:

Мала садња, која доводи до смрзавања. Перје не жуте са крајева, већ расту хлорозними.

Преурањено слетање. Рано засађени чешњак пада под прољетне мразеве. Зимске сорте у средњој стази засађене су не раније од октобра, покушавајући погодити датум садње тако да се зуб успева укоријенити у тло, али није бацао лишће.

Закисељавање земљишта. Лук преферира неутралан пХ. У превише киселим земљиштима треба додати раствараче - креч, јасен, доломит, креду, љуску јаја и цемент.