Избор ламината за кухињу

Избор кухињског ламината

Шта мислите, које мјесто у стамбеној кући заслужује посебну пажњу власника, неупоредиво више од других просторија ?! Тако је, ова соба има кухињу! Једна од главних разлика у кухињи од других просторија је невероватно висока шипка - у погледу нивоа поузданости и трајности подне облоге. Заиста, кухињски под често пада и мрвице, а вода се пролије и прљавштина пада.

За распоред кухињских подова данас се нуде разне опције у облику различитих врста керамичких плочица, снажног линолеума, подова па чак и ламината! Да, не грешите и тема нашег чланка, која је посвећена изборуламината за кухињу , не садржи грешку! Можете изабрати данашњи кухињски ламинат, и то урадити тако да вам годинама служи у тако тешким условима рада. И ево како то урадити како треба и разговарат ћемо даље.

Прије свега, сваки станодавац обраћа пажњу на то како ће се ламинат складно комбинирати с већ постојећим у кухињи иу домаћем дизајну и интеријеру боја. Данас у овом делу нема ограничења у доношењу одлука, јер се ламинат може изабрати за било који укус и боју! Осим тога, површина ламината можеопонашатине само резање стабла или плоче паркета, већ апсолутно било какво имитирање: од природног камена, до химерних украса и апстрактних узорака.

типови ламината

Наравно, када се ради о соби, спаваћој соби или некој другој просторији, могло би се ограничити на ову околност, тј. Донијети одлуку о избору ламината из позиције „слично“, али не само кухиње!

Као вишеслојни материјал, ламинат има строго ограничене перформансе, а сваки слој има одређено функционално оптерећење. Доњи слој је потребан за загревање, средњи слој одређује боју даске, а горњи служи за побољшање водоодбојних својстава ламината. А ако овај врло горњи слој није јако поуздан, онда се влага, која у кухињи обилато лако може добити први у браву, а затим даље на средњи и доњи слој материјала, што не би требало да се догоди у сваком случају. Боље је приступити одговорном за избор будућег пода, јер ће се посљедице лошег производа одмах прогласити: шкрипање након полагања, оштећење горњег дијела и неугодни тренутци.

У овом случају, ни у ком случају се не може руководити само временским периодом експлоатације материјала, који се може "похвалити" својим произвођачима, да се оријентише на основу опште прихваћене класификације ламината. А за кухињу, ламинатне подове испод 32 или 33 класе не треба узимати, тако да он неће служити пет или шест година које су написане на његовој амбалажи, као, на примјер, на ламинату класе 23. Након што је изабран за кухињски простор, са својим тешким радним условима, ламинат је исправно класа, о томе можете заборавити најмање десет година!

Такав јеламинат састоји се од снажног горњег слоја, који је потпуно водоотпоран и чврст темељ - два главна слоја, који у овом случају произвођачи обраћају највећу пажњу.

Међутим, није потребно бркати два различита концепта: ламинат је отпоран на влагу (отпоран на влагу) и ламинат је водоотпоран.

Водоотпорни ламинат, односно овај тип подне облоге, стручњаци препоручују да се инсталирају у кухињи, способни да обрађују чак и велику количину воде која се пролије по њој, на примјер, ако се кран пробије, а кухиња поплави. Ламинат отпоран на влагу може да поднесе само мале посуде, на пример, са боцом воде која се сипа на под (међутим, у овом случају, локва треба одмах обрисати!).